Milorad Dodik je političar kojeg isključivo interesuje opstanak na vlasti. Ništa više od toga! Zašto? Vlast je njegov savršeni poligon za bogaćenje, utjecaj, gospodarenje resursima i narodima. Svaki njegov potez je unaprijed proračunat sa jasnim vizijama interesnog dobitka i konstantnog igranja na kratu ‘ne može nam niko ništa’.

Nije poznat medij, osim onih pod režimskom kontrolom Milorada Dodika, koji nije istraživao, dokumentovao i objavljivao kriminalne poduhvate gospodara RS-a. Činjenično, Dodik se nikada nije našao na optuženičkoj klupi osim u slučaju nepoštivanja odluka Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita. Tako je njegovo kriminalno carstvo jačalo zajedno sa utjecajem, pa je Dodik u očima javnosti i njegovih partnera, postao nedodirljiv za zakon i red.

Ruski interesni provodnik

Pored jasno istraženog i dokumentovanog kriminala, tužilaštva a posebno ona pod njegovom kontrolom, nikada nisu poduzeli konkretan potez. U međuvremenu Dodik je nastavio tamo gdje nikada nije stao. Novac kojeg u RS-u ima sve manje ili praktično nema, svim silama pokušava nabaviti. Izvještavali smo o uspješnim ali i neuspješnim pokušajima financijskog zadovoljavanja njegovih potreba. Posljednja u nizu posjeta jeste Bjelorusiji i najava sastanka sa Vladimirom Putinom u Rusiji. No, veliko je pitanje koliko je Rusija i da li je spremna Dodiku dati novac. Ova posjeta je sasvim druge prirode i iz drugih interesa.

Dok u BiH zajedno sa koalicionim partnerima iz nužde na državnom nivou, navodno provodi EU reforme i podržava EU budućnost Bosne i Hercegovine, u svijetu se sastaje sa ruskim liderima na ideologijama entievropske politike i destabilizacije. Podsjetimo se kako je Dodik, dok cijeli svijet osuđuje ratno ludilo Vladimira Putina, odlazio u Moskvu i pružao nedvosmislenu podršku politici razbijanja Ukrajine i uništavanja EU perspektive te zemlje. Isto Dodik radi i u BiH, dok javno ponekad pruža podršku EU integracijama, javno i tajno radi sve da to zaustavi, uništi i obesmisli.

Pozornica za dezavuisanje

Odavno je jasno kako je Milorad Dodik političar sa zadatkom provođenja ruskih interesa u BiH ali i regionu. Njegova otvorena saradnja i podrška Putinu, nikada nije dobila jasan i adekvatan odgovor iz EU. Za razliku od njih, SAD su prepoznale Dodikovu ambiciju i ulogu, pa su ga uvrstili na listu osoba pod sankcijama. U normalnim okolnostima, EU bi trebala pratiti taj put ali i unutar EU postoje lideri (Orban) koji podržavaju Putina i djeluju na polju degradacije EU jedinstva. Milorad Dodik je, gle čuda, partner Orbana.

Susret sa Lukašenkom

Sastanak sa Aleksandrom Lukašenkom, predsjednikom Bjelorusije posljednji je u nizu antievropskih praksi Milorada Dodika. U stopu na ove ruske pohode Dodika prati njegova medijska bastilja RTRS i sve velikodušno objavljuje. Nakon sastanka Dodik se obratio novinarima (RTRS).

”Susret koji sam dugo očekivao u želji da iskažem zahvalnost predsjedniku Lukašenku za razumijevanje. On je bio jedini koji je, u vrijeme kada je moj nard bio bombardovan 1999., uz puno lične hrabrosti došao u Beograd da pruži podršku našem narodu i mi to nikada nećemo zaboraviti. Mi želimo da se to zna.” kazao je Dodik nakon sastanka.

Dodik Lukašenko Milorad Putin

Pri tome, nije Dodik kao i inače, spomenuo razloge bombardovanja ali to u ovoj priči je i manje važno. Sve je ovo potvrda tvrde politike Dodika koji svojim potezima ili nešto duguje ili neviđeno provocira EU. Ili oboje! Zanimljivo je kako je Dodik Lukašenka nazvao živom legendom koja može da posvjedoči teškim vremenima. Aleksandar Lukašenko je autokratski lider antidemokratske političke agende. Možda je Dodik upravo u tome vidio sebe i svoj politički i životni put.

Govorio je i o sanckijama ali i politici EU prema BiH odnosno prema RS. Dodik je kazao da Lukašenko itekako zna prilike u BiH. To i ne čudi jer Dodik, prema tvrdnjama upućenih, radi po uputama koje stižu iz Rusije što se direktno odnosi na skup zemalja i lidera na koje Putin ima snažan i presudan utjecaj.

Nevjerovatna hrabrost i drskost lidera RS-a jeste najava da će nastaviti svoj proruski narativ pa i kroz pružanje nesebične podrške ruskoj politici prema zapadu. Ako se vratimo u kontekst BiH, onda je jasno da su Dodikove evropske ideje samo laž, manipulacija i trgovina. Ova posjeta je još jedan signal njegovim domaćim političkim partnerima da je Milorad Dodik čovjek sa zadatkom i političar koji mora uništiti EU integracije BiH. U sklopu toga, zadatak je da integriše sve zahtjeve koji će u budućnosti biti samo na štetu države BiH. Slijedeća destinacija, bar prema najavama, jeste susret sa liderom Rusije Vladimirom Putinom.

Vrijeme je za konkretne poteze – EU sankcije!

Amerikanci to rade pragmatično, jasno i konkretno. I odmah. Posljednje upozorenje koje je stiglo na adresu Milorada Dodika bilo je identifikovano kao uputa da je Dodik itekako zaslužio sankcije Evropske unije. Istina, unutar ove zajednice postoji značajan broj zemalja koji se ne protive takvom postupku, ali administrativne barikade koje postoje unutar EU, mehanizam su ruskih igrača za sprečavanje konkretnog djelovanja.

Jasno pitamo, da li će i kada Milorad Dodik biti uvršten na listu osoba pod sankcijama Evropske unije?