Zbog otvorenog agitovanja protiv rezolucije o Srebrenici Varhelyia odmah proglastiti personom non grata!

Bosna i Hercegovina treba zatražiti hitnu smjenu komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varhelyia koji je u Beogradu iznio skandalozne tvrdnje u vezi sa prijedlogom Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama! – navodi se u saopštenju pokreta Naprijed.

Apsolutno je neshvatljivo da visoki zvaničnik EU zadužen za proširenje agituje direktno protiv zvaničnog stava Evropske unije, ali i govori kontra presuda međunarodnih stavova i na kraju krajeva žrtava genocida u Srebrenici!

Stranka Naprijed traži da Predsjedništvo BiH, ministarstvo vanjskih poslova BiH i sve relevantne institucije proglase Varhelyja personom non grata te da mu zabrane prilazak Memorijalnom kompleksu u Srebrenici.

Tačno je da je mađarski zvaničnik na kraju mandata, ali su njegove izjave u kojima je direktno podržao Vučićevu bjesomučnu kampanju protiv prijedloga rezolucije kojom se sjeća na genocid u Srebrenici, možda najbolji pokazatelj zbog čega je politika Evropske unije posljednjih godina u BiH na cijelom Balkanu potpuno promašena i neuspješna!

Također, smatramo da je neprihvatljivo da niko od zvaničnih institucija u BiH nije reagirao na jučerašnji skandalazan istup mađarskog političara koji je u ime EU direktno zadužen za odnose sa regijom i BiH. – zaključuju u saopštenju.

Podsjetimo da je Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi tokom službene posjete Srbiji iznio niz skandaloznih stavova. 

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija on je ustvrdio da je razumio da se radi o pokušaju nametanja kolektivne krivice srpskom narodu. 

“Apsolutno se ne slažem sa onima koji bi pripisali krivicu za zločin genocida cijelom jednom narodu. Kolektivno kažnjavanje nikada nije bilo dio naših vrijednosti, niti će ikada biti. Ne smatram da stigmatiziranje srpskog naroda kolektivnom krivicom predstavlja održiv izbor. Ne smatram da to doprinosi prevladavanju horora balkanskih ratova. Naprotiv!”, rekao je Varhely, kadar stranke Fidesz Viktora Orbana

Ukoliko ste propustili, pogledajte gostovanje Šemsudina Mehmedovića u podcastu ‘MimoVas’ kliknite na ova link.