Konvencija pod nazivom “Bosna je naša – bosanska”, u organizaciji Kruga 99 i udruženja Čuvari Bosne, održana je u sarajevskom hotelu Holiday. Ovo okupljanje, kako su naglasili sami organizatori, predstavlja svojevrsni odgovor na nedavno održani svesrpski sabor.

Konvencija je okupila brojne visokopozicionirane članove Stranke demokratske akcije, ali i članove “SDA-privjesak” stranaka – Demokratske fronte i Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Kako su u najavi istakli organizatori, cilj konvencije jeste da se na transparentan i patriotski način iskaže otpor daljem urušavanju države Bosne i Hercegovine, ali i suzbiju prijetnje njenoj cjelovitosti i stabilnosti te njenom društvenom i državnom biću.

Šta je suština?

Međutim, da li je okupljanje članova i simpatizera isključivo odabranih stranaka pravi patriotizam i adekvatan odgovor na svesrpski sabor? Pri tome, organizatori su se odlučili poslužiti dokazano najneuspješnijom metodom – gušenje nacionalizma nacionalizmom.

Mjesto u prvom redu zauzeli su, između ostalih, Haris Zahiragić, Almir Bečarević, Milan Dunović, Faruk Kapidžić, Refik Lendo, Ramiz Salkić, Adem Zalihić, Mirsad Hadžikadić i, čini se zalutali, Miro Lazović.

Zahvaljujući “Krugu 99”, koji, očigledno i na ovom primjeru, vrti SDA zajedno sa strankama lažne građanske ljevice i bošnjačkim “patriotama”, i “Čuvarima Bosne”, ili bolje rečeno “Čuvarima SDA”, u narednom periodu sigurno ne možemo očekivati snižavanje tenzija, već nove “svesrpske sabore”.

Na ovom skupu obratilo se 10 govornika, a među njima su Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, akademik Enver Halilović, Esad Duraković, Senadin Lavić, Jahja Muhasilović, Miro Lazović i Enver Išerić. Pored njih, prigodan vaz održali su još neki momci iz prvog reda, kao što su predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za BiH Almir Bečarević, potpredsjednik SDA Haris Zahiragić i potpredsjednik Demokratske fronte Milan Dunović.

Sama struktura pozvanih i govornika dovoljno govori o namjerama održavanja ovakvih skupova. Nacionalno, pod parolom državno, a ustvari uskostranačko. Pitanje je vrlo jednostavno, zašto na ovaj skup nisu pozvani “svi”? Zašto na ovom skupu nema predstavnika iz svih dijelova BiH ili je vizija države onaj “fildžan”? Posebno zabrinjava činjenica da se u zaključcima ne daje mehanizam zaštite, već samo konstatuje trenutno stanje i izazovi na način da se usvajaju zaključci i neke tačke. Baš kako to rade stranačka saopštenja iz centrale u ulici Mehmeda Spahe u Sarajevu.

Indigo saopštenja?

Očekivano, Konvenciji nije prisustvovao prvi čovjek SDA, kako je to rekao sada već bivši član Alemdin Aliefendić, stranke jednog lica, Bakir Izetbegović. U narodu bi se reklo, “ašćare” bi bilo da je bio tu. No, ne da se mira realizaciji plana, pa je za manje od 24 sata nakon ove konvencije, Izetbegović održao sjednicu Predsjedništva ove stranke, čija je glavna tema, pogodite, bila “svesrpski sabor”, na kojoj je usvojen “niz zaključaka”.

Jasno je da je Konvencija bila uvertira u sjednicu Predsjedništva SDA. Osim što se razgovaralo o istim temama na oba ova skupa, na sjednici Predsjedništva SDA doneseni su vrlo slični zaključci onima koji su doneseni na Konvenciji.

Između ostalog, SDA je pozvala Vijeće za implementaciju mira (PIC) da hitno zaustavi aktivnosti Srbije i RS-a kojima se podriva mir u BiH te su zatraži uvođenje sankcija zvaničnicima koji provode takve akcije, prenosi Klix.ba.

Ono što je zajedničko za oba ova skupa jeste da ih je očito organizovala ista stranka, a da u konačnici od njih građani Bosne i Heregovine, a prije svega Bošnjaci, nemaju ništa dobro. Naprotiv, na nacionalizam, separatizam ili bilo koje druge antidržavne pretenzije ne odgovara se na ovaj način. Jasno je da se u periodu pred izbore SDA pokušava na sve moguće načine ponovno prikazati kao jedini zaštitnik Bosne i Hercegovine, ali ta zaštita je, pokazalo se, uglavnom na račun ličnih stranačkih interesa. Da li ima vizije za razvoj i očuvanje BiH sa ovakvim način političke nezrelosti? Nema! Međutim, u ovoj zemlji smo odavno navikli na jeftini populizam. Kako to onomad reče akademik Sidran: “Svikao sam na čuda!”