Almedin Aliefendić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH napustio je SDA. Između ostalog je napisao da unutar SDA vlada atmosfera jednoumlja. Pluralizam mišljenja i kritičko razmišljanje su postali nepoželjni, a svi koji se usude da iznesu drugačije mišljenje bivaju brzo marginalizovani ili isključeni.

Kako je napisao na društvenim mrežama, nelogično je da kao član SDA, s legitimitetom izabranog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, bude izostavljen iz svih stranačkih organa, time je, tvrdi Aliefendić, pokazano odsustvo demokratije i ignorisanje većinske volje članstva SDA i građana.

”Stranački aparat sve više popunjavaju osobe koje su lojalne isključivo pojedincu, a ne idejama ili programu stranke. Mnogi dugogodišnji članovi, koji su gradili stranku od njenog osnivanja, isključeni su iz procesa donošenja odluka ili su potpuno odstranjeni iz stranke.”

Tvrdi da se na njihova mjesta popunjavaju preletači iz drugih stranaka ili novopečeni članovi koji nemaju duboko ukorijenjeno poznavanje stranačkih vrijednosti i ciljeva.

”Stranka se sve više doživljava kao privatno vlasništvo jednog lica ili uskog kruga ljudi. Odluke se donose iza zatvorenih vrata, bez konsultacija sa širim članstvom ili organima stranke. Zbog toga se osjećam besmisleno i ne mogu više podržavati ovakav način rada.”

SDA, koja je nekada predstavljala simbol borbe za prava Bošnjaka i demokratiju, danas se udaljava od tih vrijednosti. Lični interesi stavljaju se ispred općeg dobra i principa na kojima je stranka osnovana, napisao je.

”O budućem političkom angažmanu, radu i doprinosu zajednici znat će se uskoro. Želim vam svako dobro, da ste živi i zdravi!”

Aliefendić tvrdi da je odlazak iz SDA za njega izraz mudrosti, hrabrosti i dostojanstva. Kao što kaže mudra izreka: „Znati kada treba otići je mudrost. Biti u stanju to uraditi je hrabrost. Odlazak, podignute glave je dostojanstvo.” – zaključuje u pisanom saopštenju objavljenom na Facebooku.