Od 12:30 sati došlo je do nestanka struje na području cijele Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Crne Gore. Nestanak struje trajao je otprilike tri sata.

HINA (Hrvatska izvještajna novinska agencija) saopštila je da uzrok kolapsa struje potječe iz Crne Gore, a s obzirom na to da su BiH i Dalmacija povezane dalekovodima sa Crnom Gorom, nestanak struje zahvatio je širi region.

Slabiji pritisak vode

U pojedinim dijelovima regije bio je oslabljen pritisak vode jer, kako su javili iz Vodovoda i Kanalizacije Sarajevo, 90% vodosnabdijevanja vrši se preko struje. Na osnovu dostupnih informacija, do potpunog nestanka vode nije došlo.

Uzrok kolapsa struje

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović rekao je da je do kvara došlo zbog preopterećenja, naglog porasta potrošnje struje uslijed visokih temperatura.

Odvijanje saobraćaja

U Sarajevu je nastao potpuni kolaps na cestama. Semafori nisu bili u funkciji što je izazvalo ogroman zastoj na ulici. Tramvaji i trolejbusi također nisu radili, ali GRAS je odmah reagirao i povećao broj autobusa na liniji Ilidža-Baščaršija.

Zaglavljeni građani u liftovima

Mnogi građani Sarajeva bili su zaglavljeni u liftovima. Ekipe kompanija koje rade na održavanju liftova odmah su izašle na teren i pomogle Sarajlijama. Za Klix.ba su iz Nezavisnog operatora sistema BiH rekli da slična situacija dogodila jučer, kada je došlo do problema u Elektroenergetskom sistemu Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Neometana realizacija letova

Kada je riječ o redovnim letovima, sa Aerodroma Sarajevo javljeno je da nije bilo nikakvih smetnji pri realiziranju zakazanih letova.

Požar u predjelu Gacka

Na dalekovodu 400 Kv u Crnoj Gori izbio je veliki požar. Dalekovod se nalazi na nepristupačnom terenu na granici sa BiH, preciznije u predjelu Gacka. Do sada nema novijih informacija o uspješnosti saniranja požara.

Sasvim sigurno da ovakvi kolapsi ukazuju da je energetski sistem ranjiv. Posljedica, sasvim sigurno, će biti. A kakvih, saznat ćemo u narednim danima, nakon što se izvrši adekvatna analiza. Upravo to bi trebao biti dodatni motiv vlastima u BiH da više pažnje posvete strategijama i planovima za prevenciju ovakvih pojava.