Sedmica koja je iza nas donijela nam je mnogo zanimljivih sportskih dešavanja. U nastavku teksta analizirat ćemo neke od njih, a sutra donosimo analizu ostalih događaja.

Pudar i Avdić nastupaju na Evropskom prvenstvu

Danas će Lana Pudar i Iman Avdić, najbolje bh. plivačice, nastupiti na Evropskom prvenstvu u Beogradu gdje će plivati 200 metara delfin. Učestvovat će 20 takmičarki od kojih 16 prolazi u polufinale koje će se održati večeras od 20:00 sati.

Pudar je jučer osvojila 8. mjesto na Evropskom prvenstvu u disciplini 100 metara delfin, dok je Avdić postavila seniorski rekord Bosne i Hercegovine zauzevši 12. mjesto na 200 metara mješovito.

Lijevo: Lana Pudar / Desno: Iman Avdić

Tuka istrčao dionicu u najboljem ovosezonskom vremenu

Amel Tuka sinoć je nastupio u trci na 800 metara Svjetske atletske kontinentalne srebrne turneje u Madridu. Stazu je istrčao u ličnom rekordnom vremenu 1:45.91 i tako zauzeo 5. mjesto u svojoj konkurenciji.

Izvor: Facebook/Amel Tuka

Stazu je najbrže istrčao Mariano García (Španija) za 1:45.26, iza njegao bio je Alex Botterill (Velika Britanija) sa ostvarenim vremenom 1:45.27, dok je 3. mjesto zauzeo Saúl Ordóñez Gavela (Španija) sa prolaznim vremenom 1:45.39. Četvrto mjesto pripalo je Elvin Josué Canales koji je istrčao stazu za 1:45.90.

Danas završava 2. kolo grupne faze na EURU 2024

U srijedu 19.6.2024. godine, počelo je 2. kolo grupne faze na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Kolo su otvorile reprezentacije Hrvatske i Albanije koje su susret završile rezultatom 2:2. Istog dana imali smo priliku ispratiti utakmicu između Njemačke i Mađarske u kojoj su Nijemci odnijeli sigurnu pobjedu rezultatom 2:0. Posljednji susret u srijedu igrale su Škotska i Švicarska koje su ostvarile po jedan pogodak i postavile konačan rezultat 1:1.

Foto: Njemačka – Mađarska

Narednog dana, u četvrtak 20.6.2024. godine, igrale su Slovenija i Srbija koje su remizirale rezultatom 1:1. Slovenija je imala prednost od 69′ minute, ali je Srbija ipak uspjela izvući bod na ovom susretu u posljednjim sekundama igre kada je Luka Jović poslao loptu u gol Jana Oblaka.

Foto: Slovenija – Srbija (slavlje nakon pogotka Jovića)

Zatim su od 18:00 sati snage odmjerile Danska i Engleska koje su također završile rezultatom 1:1. Posljednja utakmica koja se igrala u četvrtak završena je pobjedom Španije nad Italijom od 1:0.

Foto: Španija – Italija

Petak 21.6.2024. godine, donio nam je tri susreta. U prvom meču koji se igrao Slovačka je doživjela poraz od Ukrajine završivši rezultatom 1:2. Na susretu između Poljske i Austrije imali smo priliku gledati nešto više pogodaka, a utakmica je završen pobjedom Austrije od 3:1. Posljednju utakmicu na jučerašnjem rasporedu igrale su Nizozemska i Francuska. U dosadašnjem dijelu Prvenstva, to je bio prvi susret završen rezultatom 0:0.

Foto: Nizozemska – Francuska