Možemo nazvati ovu satiru “Dobrići: Politika lažne dobrote”. Ovaj naslov ističe ironiju između imena “Dobrići” i njihovih stvarnih postupaka, te naglašava temu lažne dobrote koja je prisutna u političkim krugovima.

Piše: prof.dr. Nedžad Korajlić, član uređivačkog kolegija

U svijetu o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, stajao je grad velikih zidina, poznat kao Grad Nesvijesti. Ovaj grad bio je mjesto gdje su se sve tri vremenske dimenzije miješale poput raznobojnih konfeta (Konfete su sitni komadi ili paketi od papira, milara ili metalnog materijala koji se obično bacaju na proslavama, posebno paradama i na vjenčanjima. ) na ludom karnevalu.

U prošlosti, stanovnici Grada Nesvijesti živjeli su u zlatnom dobu neznanja, gdje su se zaljubili u vlastite prividne savršenosti. Svi su se divili svojim plemićkim titulama i lažnim sjajem svojih zgrada, dok su šutjeli o svojim sumnjivim poslovima i korupciji koja je poharala grad. Sadašnjost je bila poput ogledala koje je otkrivalo ruglo ispod maske. Stanovnici Grada Nesvijesti suočavali su se s ruševinama svojih postupaka iz prošlosti, ali umjesto da ih poprave, odabrali su zatvoriti oči i produbiti svoju ravnodušnost. Korupcija je cvjetala, a moral je bio tek izgubljeni pojam u beskonačnom lavirintu sebičnosti.

Budućnost je bila poput oluje koja se nadvijala nad Gradom Nesvijesti, ali umjesto da se pripreme, stanovnici su birali ignorirati upozorenja. Smatrali su da su nepobjedivi, da će njihova moć trajati vječno. No, sudbina je imala drugačije planove. Jednog dana, iznenada je stigla kazna za njihovu aroganciju. Grad Nesvijesti urušio se pod teretom vlastitih laži i pokvarenosti. Dok su zidine padale, stanovnici su se probudili iz svoje kolektivne obamrlosti, ali bilo je prekasno. Sada su bili suočeni s razornim posljedicama svojih postupaka.

Satira o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Grada Nesvijesti služila je kao podsjetnik da slijepo odbijanje suočavanja s istinom može dovesti do propasti, bez obzira koliko moćni ili savršeni izgledali.

U ruševinama Grada Nesvijesti, među jadnim ostatcima njihove nekadašnje slave, rodila se nova svijest. Stanovnici su se počeli okupljati, priznajući svoje greške i odlučni da grade bolju budućnost. Ovaj put, umjesto da se okrenu jedni protiv drugih, odlučili su raditi zajedno prema istinskom napretku.

Sadašnjost im je bila poput čistog platna na kojem su mogli iscrtati svoje nove vrijednosti. Odlučili su se za transparentnost, poštenje i solidarnost. Svaki korak naprijed bio je pomno promišljen, a svaka odluka donesena s ciljem dugoročne dobrobiti svih. Budućnost im je postala obećavajuća perspektiva, zasnovana na temeljima istinskog napretka i međusobnog poštovanja. Grad Nesvijesti više nije bio simbol propasti, već primjer transformacije i ponovnog rođenja.

Kroz satirični prizvuk ove priče, poruka je jasna: čak i nakon padova i neuspjeha, moguće je izgraditi bolje sutra ako smo spremni naučiti iz svojih grešaka i zajedno raditi na izgradnji svjetlije budućnosti.

Moze li to naša Bosna i Hercegovina?

Naravno, priča o transformaciji može se primijeniti na bilo koju zajednicu, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Zamislite zemlju koja se suočava s izazovima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Prošlost Bosne i Hercegovine obilježena je složenim političkim i etničkim sukobima, dok je sadašnjost ispunjena političkom podijeljenošću, korupcijom i ekonomskim izazovima. No, postoji potencijal za bolju budućnost.

Sadašnjost može biti poput budilice koja nas podsjeća da se probudimo i suočimo s stvarnošću. Građani Bosne i Hercegovine mogu odlučiti surađivati prema zajedničkim ciljevima, umjesto da se dijele na etničke ili političke linije.

Budućnost Bosne i Hercegovine može biti svijetla ako se građani udruže u borbi protiv korupcije, nepotizma i podjela. Transformacija je moguća ako se usmjere na izgradnju transparentnih institucija, poticanje ekonomske stabilnosti i promicanje međuetničkog i međuvjerskog dijaloga.

Satirični ton može poslužiti kao podsjetnik da treba preispitati trenutne prakse i promicati promjene koje će dovesti do napretka i prosperiteta za sve građane Bosne i Hercegovine.

Kako u satiričnom smislu ove trenutne političare da zamijene Dobri ljudi?

U satiričnom smislu, trenutne političare u Bosni i Hercegovini možemo zamisliti kao “Dobriće”, likove koji se pretvaraju da su dobročinitelji, ali zapravo služe vlastitim interesima i koriste svoj položaj za osobnu korist.

Dobrići se mogu prikazati kao likovi koji nose lažne osmijehe i šarene kravate kako bi privukli pažnju javnosti, dok iza kulisa smišljaju planove za vlastitu korist. Umjesto da rade na stvarnim rješenjima za probleme zemlje, Dobrići se bave beskrajnim političkim spletkama, obećavajući sve i svašta, ali ispunjavajući vrlo malo ili ništa.

Njihove izjave mogu biti ispunjene praznim frazama i političkim klišejima, dok njihova djela govore suprotno. Umjesto da budu vođe koji potiču pozitivne promjene, Dobrići su često izvor podsmijeha i razočaranja, jer se njihove akcije ne podudaraju s njihovim riječima.

Kroz satirični prizvuk, možemo istaknuti paradoks između imena “Dobrići” i njihovih stvarnih postupaka, što nas potiče da razmišljamo o tome što zaista čini dobrog političara i kako prepoznati prave vođe koji će služiti interesima svojih građana, a ne vlastitim sebičnim ciljevima.

Kako da ih razotkrijemo?

Da biste razotkrili “Dobriće” ili političare koji se pretvaraju da su dobri, važno je koristiti kritičko razmišljanje, istraživanje i promatranje njihovih djela, a ne samo riječi. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

1. Istražite prošlost:

Proučite povijest političara i njihove dosadašnje postupke. Jesu li njihova obećanja ispunjena u prošlosti ili su samo prazne riječi?

2. Analizirajte djela:

Gledajte što političari stvarno rade, a ne što govore. Jesu li njihove politike i postupci u skladu s njihovim deklariranim vrijednostima i obećanjima?

3. Pratite trag novca:

Istražite financijske tokove političara i provjerite jesu li povezani s sumnjivim ili koruptivnim aktivnostima.?

4. Prozivajte nekonzistentnosti:

Ako primijetite nekonzistentnosti između riječi i djela političara, budite glasni u njihovom prozivanju. Koristite društvene medije, javne nastupe ili pisane medije kako biste istaknuli njihove nepravilnosti.

5. Potičite transparentnost:

Zahtijevajte veću transparentnost u politici, uključujući objavljivanje informacija o financijama, donacijama kampanje i lobiranju.

6. Podržavajte neovisno novinarstvo:

Podržavajte neovisne novinare koji istražuju političke nepravilnosti i izvještavaju o njima.

7. Glasajte pametno:

Na izborima podržavajte kandidate koji se zalažu za istinske promjene i koji su dokazano dosljedni u svojim vrijednostima i djelima.

Razotkrivanje “Dobrića” zahtijeva angažiranost građana i promišljen pristup političkom procesu.

Budimo odlučni u nasim nastojanjima da iz grada Nesvijesti odemo u novu dimenziju SVJESNODTI o stanju drustva i promjena koje moramo poticati i realizirati kako nasim odnosom, tako i nasim glasanjem! Moramo ici samo NAPRIJED u bolje sutra , a nikako da idemo u rikverc!

Imajmo pogled PTICE, koja vidi šta je i lijevo i desno i gore i dole, a ne da gledamo kao ŽABE , po sistemu lijevka, kako je rahmetli Babo, Dervo od mog dobrog prijatelja, svom dobrom sinu pripovjedao! I po onom što znam, ON ga je poslušao i isklesao ga u vrhunski dobrog čovjeka, naučnika, supruga, roditelja, dedu i prijatelja!

By admin