Gost podcasta ‘MimoVas’, autora Mime Šahinpašića je naš glumac Josip Pejaković. Možete pogledati cjelokupno gostovanje na YouTube linku u članku.

On meni nema Bosne

”Moja golgota tog nekog osjećaja, nije nikakav prorok u meni ali sam jednostavno čovjek koji stvari primjećuje. I kada primjetim stvari napravim neku kombinaciju mogućeg, nečega što bi se moglo dogoditi. 1975. godine ja sam urliknuo ‘On meni nema Bosne’, tada niko nije mogao ni pomisliti da bi se to moglo dogoditi ovom prostoru ali se dogodilo. Ja sam ustvari osujetio raspad Jugoslavije 1968. godine.”

”Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu profesor Brkić iz geografije pita mene, šta sam po nacionalnosti. Ja kažem Jugoslaven a on meni na to, kako jugoslaven a Josip a rođen u Bosni. Odgovaram; i Isus je rođen u štali a nije konj.”

O glumcima nekad i sad

”Josip Lešić, Miroslav Avram, Kaća Dorić, Zlatan Dorić, Olivera Marković – to su bila glumačka imena i velikani. Na čelu sam Juroslavom Korenićem kod kojeg sam i ja završio glumu. Danas se to ne priznaje niti pominje. Danas se ljudi dovode sa ulice kao da smo i mi tada dovođeni sa ulice. Kada se nešto nakaradno nasadi ne može se praviti rezultat. Devastacija koja je nastala 92 godine odrazila se na sve u BiH.”

Gdje si bio ti, kad je bilo najteže

”Nisam ja bio na Dobrinji, nisam bio pred Skupštinom, to je bila neka budala koja je pozivala ljude u Sarajevu i Bosni, na zajedništvo i odbranu.”

Ne propustite pogledati podcast sa Josipom Pejakovićem.