Danas muslimani širom svijeta obilježavaju praznik prinošenja žrtve, tačnije Kurban-bajram.

Kurban-bajram obilježava se dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama. Ovaj praznik sa sobom nosi bitno obilježje, a to je da svi muslimani, koji su u mogućnosti, za vrijeme Kurban-bajrama kreću na hadž.

Pomenuto prinošenje žrtve odnosi se na „žrtvu koja približava Bogu“, odnosno kurban. Kurban se prinosi u spomen odanosti i poštovanja Ibrahima a.s. prema Gospodaru.

Ibrahim a.s. prinosi žrtvu Allahu dž.š.

Ibrahim a.s. nije imao potomaka do svoje 80 godine, ali je cijeli život skrušeno molio Gospodara da mu podari potomstvo: „Gospodaru moj, daruj mi porod čestit!“ (Es-Saffat, 100.). Allah dž.š. je uslišio Ibrahim a.s. dovu i podario mu sina Ismaila.

Ismail je bio dječak blage naravi, lijepog ponašanja, veoma umiljat i pun poštovanja prema starijim od sebe. Kada je Ismail imao dovoljno godina da je mogao pomagati svome ocu u poslu, Ibrahim a.s. usnio je san u kojem mu je Gospodar naredio da zakolje svog sina Ismaila i da ga prinese kao žrtvu u ime Allaha dž.š. „I kad on odraste toliko da mu poče u poslu pomagati, Ibrahim reče: ‘O sinko moj, u snu sam vidio da treba da te zakoljem, pa šta ti misliš?’ – ‘O oče moj’, – reče – ‘onako kako ti se naređuje postupi; vidjet ćeš, ako Bog da, da ću sve izdržati.“ (Es-Saffat, 102.).

Dakle, Ibrahim a.s. i njegov sin Ismail bili su spremni ispuniti naredbu Svevišnjeg. U trenutku kada je Ibrahim a.s. pokušao prerezati vrat svome sinu, nož nije ostavio nikakav trag na Ismailovom vratu, a prilikom sljedećeg pokušaja, oštrica noža se slomila.

Tada je Ibrahim a.s. čuo glas: „O Ibrahime, ti si se Objavi u snu odazvao; – a Mi ovako nagrađujemo one koji dobra djela čine; – to je zaista bilo pravo iskušenje!“ (Es-Saffat, 104. – 106.).

Tada je melek Džibril donio velikog, bijelog ovna iz Dženneta, kao iskup za njegovog sina. Kasnije je Allah dž.š. podario Ibrahimu a.s. još jednog sina kao nagradu za njegovu pokornost.

Obilježavanje Kurban-bajrama u BiH

U Bosni i Hercegovini danas je neradni dan zbog obilježavanja velikog praznika za sve muslimane. Danas muslimani obilaze jedni druge, obilaze svoju rodbinu, komšije i prijatelje, obilaze one koji više nisu sa nama, koji su na boljem i ljepšem mjestu, mole Allaha dž.š. da uputi sve muslimane i muslimanke na pravi put, put koji vodi ka Džennetu.

Bajramska sofra sigurno će uzmirisati mahale jer tradicionalna bosanska jela na današnji dan su neizbježna. Kurbani će se predavati iz ruke u ruku kao znak zahvalnosti i odanosti Svevišnjem.

Ponedjeljak je za mnoge koji obilježavaju ovaj praznik neradni dan tako da će imati priliku „išćejfiti“ sa svojim bližnjima i provesti ove dane u blagodatima Gospodara svoga.

Svim našim čitateljima i pripadnicima islamske vjeroispovijesti Bajram Šerif Mubarek Olsun!