Predstavnici stranaka državne koalicije okupljaju se u Mostaru, u Domu HDZ-a. Prethodno će HDZ održati sjednicu predsjedništva stranke.

Svoj dolazak najavili su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik te predsjednici stranaka Trojke Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto.

Posljednji sastanak koalicije održan je prije skoro dva mjeseca, tačnije 13. maja, kada nije postignut nikakav dogovor.

“Sastanak je u suštini nezavršen. Partneri iz FBiH su ostali da se dogovaraju o budžetu. Nismo ništa konkretno dogovorili, jer to nije bilo moguće”, rekao je tada Dodik.

Od prošlog sastanka, odnosi unutar koalicije dodatno su pogoršali. U međuvremenu je održano zasjedanje “svesrpskog sabora” u Beogradu, uvedene su nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država za pojedince i firme povezane s porodicom Dodik, ali i uzrokovane krize zbog neusvajanja državnog budžeta. Najveći nemir unio je niko drugi do Milorad Dodik, i to svojim “prijedlog o mirnom razdruživanju”.

“Dokument predviđa da se BiH politički razdruži i da se formiraju dvije nezavisne političke i teritorijalne cjeline, koje će živjeti i funkcionisati u skladu sa sporazumom nastalim na bazi toga”, rekao je Dodik u intervjuu za srpsku redakciju ruske propagandne agencije Sputnjik. Ipak, zvaničan dokument nikad nije stigao na adresu federalnog premijera. Jeste zato uslijedila žestoka reakcija ambasade SAD-a u BiH koja je, između ostalo poručila, da bi jedan takav dokument, odnosno prijedlog, praktično značio napadan na ustavnopravni poredak u BiH i vodio samo putem ugrožavanja Republike Srpske.

Zanimljiva je i reakcija Dodikovog dugogodišnjeg političkog partnera, lidera HDZ BiH. Čović po prvi put javno kaže da nikakva secesija ili “mirno razdruživanje” u BiH nije moguće. Zato, ovaj vječiti optimista uoči sastanka sve provjerava. Prvo će, kako je najavio, utvrditi da li koalicija i dalje postoji pa će onda razmatrati otvorena pitanja. On je ranije izjavio da na sastanku očekuje postizanje dogovora oko ključnih pitanja, uključujući i budžet. Dakle, optimizam se vraća.

“Razgovarat ćemo prije svega o koaliciji i partnerstvu koje imamo, da vidimo gdje se danas nalazimo godinu i po nakon uspostavljanja partnerstva, koja su nam iskušenja, šta možemo zajedno dalje uraditi”, izjavio je Čović.

Usvajanje budžeta za 2024. godinu jedna je od najbitnijih tema koja treba hitno biti riješena. Resorni ministar Srđan Amidžić (SNSD) ne želi uputiti budžet u proceduru dok se riješi pitanje raspodjele novca od akciza na računu UIO BiH. Riječ je o više od 260 miliona KM. Tom zahtjevu oštro se usprotivio federalni ministar finansija Toni Kraljević (HDZ), koji tvrdi da je prijedlogom raspodjele Federacija BiH oštećena.

Važnost usvajanja budžeta ogleda se u tome što Bosna i Hercegovina bez usvojenog budžeta ne može dobiti planirali novac od Evropske unije za brojne projekte.

Neka od otvorenih pitanja su i Dodikov “prijedlog o mirnom razdruživanju”, za koji je, kako tvrdi, već sačinio dokument. Ovaj prijedlog prvo bi trebala usvojiti Vlada Republike Srpske i Narodna skupština ovog entiteta, nakon čega će biti ponuđen partnerima iz Federacije BiH.

Pored toga, trebao bi biti postignut dogovor o nacrtu zakona o sudu kako bi nastavili koračati ka procesu pregovaranja s EU. SNSD insistira i na izmjeni zakona za izbor sudija u Ustavni sud BiH, a jedna od najvećih tačaka spoticanja u dogovorima su južna i istočna interkonekcija, o kojoj do sada u institucijama vlasti, bar zvanično, nije razgovarano.

Kako je ranije izjavio domaćin sastanka Dragan Čović, drugog puta osim evropskog nema, dodavši kako bi “bilo neozbiljno to ugroziti nekim avanturama”.

“Pozivam da sjednemo zajednički graditi BiH. Koliko god povlačili paralele, iskustva nas uče da budemo odgovorni”, poručio je Čović,

Građanima preostaje da se nadaju da će predstavnici sve tri strane konačno “smiriti strasti” te da će naći konkretno rješenje i postići dogovor.