Nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da prihvati žalbu PDP-a zbog poništavanja jednog njihovog listića, Milorad Dodik najavio je da SNSD neće prisustvovati žrijebanju koje je zakazano za ponedjeljak 1. jula 2024. godine, u 12 sati.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da njegova stranka neće prisustvovati dugo očekivanom žrijebanju jer smatraju da će sve biti namješteno. Uvažavanje žalbe koju je uputio PDP i otvaranje mogućnosti da preuzmu jedno mjesto delegata, zastrašilo je Milorada Dodika i ugrozilo njegovu političku moć koja se ogleda kao mehanizam kontrolnog paketa u državnom Domu naroda.

Dodik pokušava apelovati na poštenje

“Kao kada fudbaleri hoće da namjeste ekipe, uzmu jednu kuglicu ohlade u frižideru, a drugu ostave pa kao slučajno izvučena baš ona”, izjava je predsjednika Dodika.

Dodik: “Mogu se kladiti da će biti izvučen PDP!”

Jedino što je predsjedniku SNSD-a ostalo kao opcija jeste da se poziva na “štelu” i nepravedno odlučivanje. A sada da malo zanemarimo politiku i da se prebacimo na sport…ustvari, ni u tom segmentu ne možemo izbjeći politiku. Zašto se predsjednik SNSD-a ne oglašava kada se u fudbalu, koji treba da spaja i zabavlja ljude, “šteli” banjalučkom klubu titula prvaka BiH?

Dodikov sestrić = Predsjednik N/FSBiH

Napominjemo, fudbalski klub Borac osvojio je titulu prvaka BiH u sezoni 2023/24., a tijekom cijele sezone namještanje sudija bilo je očigledno, samo što su se neki oglašavali po tom pitanju, a neki ne. Oni koji se nisu oglašavali su zapravo oni koji se sada oglašavaju povodom žrijebanja.

Vico Željković i Milorad Dodik

Predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je Vico Zeljković. Zanimljiva činjenica o rodbinskim vezama Zeljkovića jeste da je njegov daidža/ujak upravo predsjednik SNSD-a i Republike Srpske, uvaženi gospodin Milorad Dodik. Zašto se gospodin Dodik nije oglašavao dok se Borcu “štelila” titula? Zašto gospodin Dodik “prodaje poštenje” i bojkotuje žrijebanje “jer ne želi gledati nešto što će biti nepravedno”? Zašto se gospodin Dodik ne zapita “kako se osjećaju ljubitelji bh. fudbala koji podržavaju svoje ekipe, a da pritom moraju gledati kako pehari odlaze u ruke onih koji to nisu propisno zaslužili”?

Odluka Suda ugrozila Dodikovu političku moć

U Domu naroda SNSD trenutno broji četiri delegata, a petog delegata ima SDS. Žrijeb će odlučiti da li će SNSD ostati četvrti delegat odnosno da li će PDP doći na to mjesto.

“Ako imaju domaće izvršioce radova, uredu, samo što se nas tiče, mi to nismo i nećemo biti. Nećemo ni prisustvovati tom sramnom izvlačenju”, rekao je jučer Dodik novinarima u Banja Luci.

Podsjetimo, u martu ove godine pisali smo o cjelokupnoj situaciji i svim dešavanjima vezanim za izbor petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tom prilikom Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je:

“Ako bi Sud BiH donio odluku na bazi naše argumentacije da je to bila jasna namjera poslanika da glasa za listu PDP jer je to i CIK tako procijenio, može se desiti da sud donese drugačiju odluku, da jednostavno odbaci žalbu SNSD-a i da se prihvati CIK-ova odluka koja je dva puta bila da je taj listić važeći, što znači da bi lista SNSD i PDP imala po 12 glasova i išla na žrijebanje.

Tri mjeseca kasnije, zakazano je žrijebanje nakon što je odlučeno da i SNSD i PDP imaju po 12 glasova. Ovim žrijebanjem ugrožena je Dodikova dosadašnja politička moć. Njegovo mišljenje je da je pravosuđe pod utjecajem američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja.

Iz CIK-a: Svi organi vlasti u BiH trebali bi se pridržavati zakona

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a, na vanrednoj sjednici je saopštila:

“Ovo što radi CIK je zasnovano na rješenju Suda Bosne i Hercegovine i odluke Suda kojom su odbijene žalbe i utvrđeni rezultati za posredne izbore za Dom naroda iz NSRS-a. Postupanje CIK-a je precizirano u obrazloženju Suda”, poručila je Hadžiabdić.

Ono što je predsjednica CIK-a naglasila jeste da CIK samo poštuje odluke Suda BiH i da bi to trebali raditi svi organi vlasti u Bosni i Hercegovini. Na žrijebanje su pozvane sve zainteresovane stranke i mediji kako bi cjelokupan proces bio u potpunosti transparentan.

Tako ćemo u ponedjeljak saznati, da li će kuglica iz žrijeba ohladiti užarene poluge moći u rukama Milorada Dodika i, kako to najavljuje PDP, otvoriti mogućnost za prekompoziciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Gostujući u podcastu ‘MimoVas’, Edin Forto, državni ministar komunikacija i prometa i predsjednik Naše stranke, kazao je da, u čiju god korist završi žrijebanje o svemu se dalje treba sjesti za stol i razgovarati.

Podsjećamo još jednom, žrijebanje je zakazano za ponedjeljak 1.jula sa početkom u 12 sati u sali Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Neozbiljno je očekivati da će CIK prihvatiti prijedlog da Dodik bude taj koji će izvući kuglicu, ali svakako ne bi bilo pogrešno da se prilikom izvlačenja kuglice proces snima termo kamerama, kako bi se na taj način potpuno demaskirala politika Milorada Dodika u kojoj tvrdi da će se kuglica ohladiti, a žrijebanje namjestiti u korist PDP-a.

Kako god, porazno je da formiranje vlasti u BiH ovisi od jedne kuglice, ali ne treba zaboraviti da je u ovoj zemlji sve paradoks pa i to da se vlast formira po principu CIK-CAK!