Iz stranke Naprijed jučer je objavljeno saopćenje za javnost u kojem Nedžad Koldžo oštro kritikuje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji sumnja da je Rezolucija motiv za napad na Srbiju.

Napominjemo, pod “napadom na Srbiju” Vučić smatra teroristički napad koji je u subotu počinio Miloš Žujović (25) u Beogradu. Napad je izveo ispred ambasade Izraela i tom prilikom iz samostrijela ispalio strijelu u vrat Miloša Jevremovića (34), pripadnika Žandarmerije.

Policija na mjestu događaja (29.6.2024.)

Jevremović je prilikom napada upotrebio oružje u samoodbrani i uspio savladati napadača. Žujović je kasnije preminuo od posljedica ranjavanja. Policajac je odvezen u Urgentni centar gdje je uspješno operisan.

Ministar MUP-a Republike Srbije Ivica Dačić zajedno je sa predsjednikom Vučićem i ministrom zdravstva Lončarom, obišao ranjenog policajca. Evo kako je Dačić prokomentarisao cjelokupnu situaciju:

“Zajedno sa sigurnosnim službama gledamo da povežemo čitav taj slučaj. Ne bih sada dodavao neke detaljne informacije, ali kao što ste i vi sami objavili, neke sumnje su već prisutne. Indicije postoje da je reč o osobama koje su već poznate sigurnosnim službama, a reč je o vehabijskom pokretu. Ali, kažem još jednom, to nisu potvrđene informacije i ne želimo da narušavamo ono što tužiteljstvo radi.”, rekao je Dačić za Radioteleviziju Srbije.

Saopćenje za javnost stranke Naprijed prenosimo u cjelosti:

ZAJEDNIČKO ŠTO VEŽE SREBRENICU I NAPAD NA IZRAELSKU AMBASADU U BEOGRADU TREBA TRAŽITI UPRAVO U VUČIĆU I NJEGOVIM REŽIRANIM DOGAĐAJIMA!

Povezivanje Rezolucije Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici sa napadom srbijanskog državljanina na srbijanskog policajca u Srbiji je na nivou političkog ludila kojim se želi opravdati nastavak zločinačke i genocidne politike srbijanskih vlasti prema Bosni i Hercegovini.

Istup predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da će se ispitati da li je rezolucija o Srebrenici motiv za napad, sramotan je i potpuno iracionalan pokušaj povezivanja žrtava genocida sa kontekstom terorizma.

Zloupotreba situacije u kojoj se dogodio napad, koji je okarakteriziran kao teroristički u Beogradu, a vinovnici su svi srbijanski državljani, skandalozna je i nema apsolutno nikakve veze niti se napad može bilo kako dovesti u vezu sa rezolucijom.

Radi se o brutalnoj manipulaciji s ciljem destabilizacije i pravdanja zločinačke politike opravdavanja genocida i slavljenja ratnih zločina.

Vučić je ovakvim istupom prevazišao i samog sebe, a to nije nimalo lahko.

Nedžad Koldžo

NAPRIJED!