U svojoj tridesetogodišnjoj karijeri hrvatski glumac i muzičar, Goran Navojec utjelovio je veliki broj uloga, kako na televiziji, filmu, tako i u pozorišnim predstavama. Zbog toga malo ko može izdvojiti samo jednu ulogu poznatog glumca, jer Navojec svakom svom liku daje autentičnost, pa njegovi likovi često žive duže i od samog projekta.

Goran Navojec je u razgovoru za naš portal otkrio razloge boravka u Sarajevu, a razgovarali smo i o njegovoj muzičkoj karijeri i ovogodišnjem “BOK” festivalu u Bjelovaru, čiji je umjetnički direktor i utemeljitelj.

Kao najvažniji razlog svog boravka u Sarajevu, glumac je naveo ljubav koju osjeća prema ovome gradu, ali kako i sam kaže ona nije jednostrana. “Svaki put kad dođem u Sarajevo to je prije svega jer ne mogu bez Sarajeva, zato što ga volim i zato što se nekako sudbinski, svemirski dogodi neki događaj koji se ne može izbjeći. Znači da je ta ljubav obostrana.”

Prisjećajući se projekata koje je snimao ovdje, najavio je novi, zbog kojeg konkretno boravi u glavnom gradu BiH. “Nakon snimanja “Lud, zbunjen, normalan“, “Naša svakodnevna priča“ i  “Deset u pola“ opet sam tu, a konkretno razlog jeste da snimam seriju “Kotlina“ sa Danisom Tanovićem i predivnim kolegama i profesionalcima iz Sarajeva, a i šire. To mi je ujedno i čast i užitak.”

Kako i sam priznaje da je u posljednje vrijeme zapostavio svoju muzičku karijeru, s nama je podijelio planove o eventualnom povratku na muzičku scenu. “Jedina stvar koju sam zanemario je naš bend “Karne“ u kojem sam saksofonist i jedan od pratećih vokala. Tako da sam tu osim snimanja i na pregovorima o eventualnoj revitalizaciji moje glazbene karijere.”

U svom rodnom Bjelovaru, Navojec još od 2003. godine organizuje “BOK” (Bjelovarski odjeci kazališta) festival, na kojem osim predstava iz Hrvatske, gostuju i najčešće predstave iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, te Slovenije. Na ovogodišnjem festivalu gostovat će dvije predstave iz Bosne i Hercegovine, a glumac nam je otkrio i koje.

“U Bjelovaru imam festival “BOK“ već 21 godinu, ove godine dolaze dvije predstave iz Sarajeva, riječ je o predstavama iz Narodnog pozorišta i Kamernog teatra. Narodno pozorište će se predstaviti sa svojom predstavom Agathe Christie “Mišolovka“, a Kamerni teatar s predstavom “Malograđanska svadba“ koju režira Paolo Magelli.”

Za kraj našeg razgovora, Navojec je podijelio i jednu anegdotu s festivala. “Sarajevo je gostovalo na mom festivalu desetak puta i svaki put moram smisliti neku najavu, a često to radim na licu mjesta. Te 2019. gostovali su peti ili šesti put kolege iz Sarajeva. Razmišljam šta ću sada reći jer želim i da publici nešto lijepo kažem i da kolege čuju nešto novo, a ne svaki put isto. Tako sam na licu mjesta smislio da 8 slova ima i u riječi Sarajevo i Bjelovar i da je to vječni broj, osmica, infinity, tako da sam to iskoristio za najavu kolega.“

I kroz ispričanu anegdotu, Goran Navojec je još jednom potvrdio kolika je ljubav između njega i Sarajeva, te smo sigurni da će još sjajnih projekata snimiti u našem gradu. Mi mu želimo još puno uspjeha, kako u glumačkoj, tako i u muzičkoj karijeri s bendom “Karne”.