Evropska policijska agencija Europol objavila je saopćenje povodom jučerašnjih hapšenja u Bosni i Hercegovini, prilikom čega su uhapšene 23 osobe. Oni navode da je riječ o “užem krugu” mete visoke vrijednosti, koja je ranije uhapšena kao šef “superkartela”, što je Edin Gačanin.

U raciji velikih razmjera, koja je provedena u Bosni i Hercegovini, službenici za provođenje zakona upali su u domove i kancelarije 23 osobe za koje se sumnja da su dio “užeg kruga” narkobosa, Edina Gačanina uhapšenog u novembru 2022. godine.

Među 23 osobe koje su jučer uhićene nisu samo pomagači, već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Uoči ove akcije, bh. organi su već bili uhitili dvojicu osumnjičenih i zaplijenili 55.000 eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan provođenja akcije, službe za provedbu zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptope i izuzele i druge dokaze.

Kako je slučaj komentarisao ekspert za sigurnosna pitanja Safet Mušić

Za Smartinfo akciju hapšenja pod nazivom “Black Tie 2”, prokomentarisao je i ekspert za sigurnosna pitanja Safet Mušić. Kako nam je kazao, istraga će se proširiti, te se može očekivati još hapšenja.

“Prema dosadašnjim informacijama koje imamo, očigledno je da će se istraga proširiti. Cijela istraga u vezi ovog slučaja se provodi više godina i dosta je informacija prikupljeno u ranijim periodima, a sada je očito iz nekog razloga tempiran ovaj period da se dođe do dodatnih informacija i tako utvrde činjenice u vezi ove organizovane kriminalne grupe. Samim tim prikupili su se detalji, kako bi optužnica imala što više korisnih elemenata. Istraga će se morati proširiti i dalje usmjeravati.”

Naš sagovornik je također istakao da je veliki broj nelegalnog oružja nešto s čime se suočavamo još od kraja rata, tako da ni u ovoj akciji nije predstavljao novi problem. “Taj problem ne predstavlja ništa novo. Nažalost, ali i danas se vrlo lako može doći do oružja na crnom tržištu. Kada pogledate policijske izvještaje o hapšenjima osumnjičenih, bilo da je riječ o organizovanom kriminalu ili o drugim krivičnim djelima, po pravilu se kod njih uvijek nađe nelegalno oružje. Takvo stanje je za očekivati i u narednom periodu.”

“Nadati se da će se poslije ovh akcija još žešće krenuti u obračun s organizovanim kriminalom i da će kriminala biti sve manje.”, zaključio je Mušić.

Europol je podržao jučerašnju akciju koja, kako su kazali, služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog “superkartela”, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom. Kao i u operaciji “Desert Light” (Pustinjsko svjetlo), nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadali još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi.

Službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog ureda (FBI), pretražili su preko 40 lokacija.

Šta se desilo u akciji “Black Tie”

Primarni cilj operacije kodnog naziva “Black Tie” (Crna kravata) bio je optužiti i procesuirati bosanskohercegovačkog/nizozemskog državljanina kojeg Europol i Nizozemska smatraju metom visoke vrijednosti. Osumnjičenog su 2023. godine nizozemske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti cijelu kriminalnu organizaciju pod zapovjedništvom i kontrolom mete visoke vrijednosti.

Uprkos hapšenju u novembru 2022. godine, istraga je pokazala da je meta visoke vrijednosti nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sarađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske pothvate krijumčarenja kokaina, bosanskohercegovačko-nizozemski državljanin postao je moćna figura koja kontrolira masivnu opskrbu kokainom prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, meta visoke vrijednosti se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU.

Informacija Europola za javnost

Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u junu 2023. godine od Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bh. organe u istrazi protiv uže skupine ili “unutrašnjeg/užeg kruga” članova od povjerenja kriminalne organizacije mete visoke vrijednsoti.

Među ostalim kaznenim djelima, predmet u domaćem pravosuđu bio je usredotočen na teška kaznena djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

Europol je poslao dva stručnjaka s mobilnim uredima u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupili i unakrsno provjerili obavještajne podatke te pomogli u daljnjoj koordinaciji aktivnosti. Osim potpore koja je dovela do jučerašnje akcije, Europol je podupirao cjelokupnu istragu s obavještajnim podacima i koordinacijom. Od početka 2021. godine Europolovi stručnjaci sačinili su i podijelili više od 30 paketa obavještajnih podataka povezanih s metom visoke vrijednosti i njenom kriminalnom mrežom.

Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz potporu Europola.

Kako navode iz Europola, Agencije za provođenje zakona koje su učestvovale u posljednjim hapšenjima su Savezna pravosudna policija Antwerpen (Belgija), Nacionalna policija Francuske, Ministarstvo unutarnjih/unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Uprava za suzbijanje droga (DEA), Federalni istražni ured (FBI).