Municija proizvedena u Sjedinjenim Državama korištena je u smrtonosnom izraelskom napadu  na kamp za raseljena lica u Rafahu u nedjelju, pokazala je CNN analiza videa s lica mjesta i pregled stručnjaka za eksplozivno oružje.

Fotografije i snimci CNN-a pokazale su velika područja kampa zahvaćena plamenom, dok su brojni civili, uključujući muškarce, žene i djecu, očajnički tražili zaklon od noćnog napada.

Najmanje 45 ljudi je ubijeno, a više od 200 je povrijeđeno nakon požara koji je izbio nakon napada izraelske vojske na periferiji najjužnijeg grada Gaze, većinom žena i djece, prema Ministarstvu zdravlja Gaze i palestinskim medicinarima.

Spasioci su viđeni kako iz ruševina izvlače poluugljenisana tijela, uključujući djecu.

Na jednom snimku na društvenim mrežama, za koji je potvrđeno da se radi o istoj lokaciji podudaranjem detalja kao što su natpis na ulazu u kamp i pločice na tlu, vidljiv je rep američke bombe GBU-39 malog promjera (SDB), navodi CNN.

Proizvedeno u fabrici Boeinga, GBU-39 je visokoprecizna municija “dizajnirana za napad na strateški važne mete” dok uzrokuje malu kolateralnu štetu, rekao je CNN-u stručnjak za eksplozive i bivši ariljerijski oficir britanske vojske Chris Cobb-Smith.

Izraelski eskalirajući napad na Rafah – gdje se oko 1,3 miliona Palestinaca sklonilo prije nego što je Izrael tamo započeo svoju operaciju – izazvao je brzu međunarodnu osudu, pri čemu su agencije Ujedinjenih naroda, grupe za pomoć i više vlada pozvale Izrael da odmah zaustavi svoju ofanzivu.

S druge strane, podsjetimo da su na napad izraelske vojske reagovale i Sjedinjene Američke Države.

“Svjesni smo izvještaja iz Rafe i prikupljamo više informacija”, naveli su iz Washingtona.

Iako su brojne zemlje, pa i najviši sud UN-a naredili Izraelu da zaustavi svoje napade, ono čemu svi mi svjedočimo je strašno i masovno ubijanje.

“Da odvojite po jedan dan da odete na jednu sahranu za svako dijete ubijeno u Gazi, trebale bi vam 43 godine da prisustvujete sahrani svakom ubijenom djetetu.”

Izvor: Instagram