Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici svake godine je teško i budi emocije tuge i žalosti, posebno porodicama žrtava, kao i preživjelima. Ove godine posebnost se ogleda u tome što je nedavno usvojena Rezolucija o Srebrenici od strane UN-a u kojoj se govori kako je nad Bošnjacima počinjen genocid 1995. godine.

Na ovaj datum dolaze poruke raznih zvaničnika širom svijeta u vidu podrške i solidarnosti sa Srebreničanima. Pomoć UN-a nije stigla na vrijeme te kobne 1995., iako je rečeno da je Srebrenica sigurna zona.

U svojoj poruci glavni sekretar UN-a António Guterres kazao je između ostalog sljedeće.

“Prije 29 godina Ujedinjeni narodi i svijet iznevjerili su Srebreničane. Preko 8.000 bosanskih Muslimana je sistemski ubijeno, a njihovi posmrtni ostaci pokopani u masovnim grobnicama. Bio je to najgori zločin u Europi od Drugog svjetskog rata”, prenosi Sarajevo Times.

U svom obraćanju povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, Michael O’Flaherty, naglasio je važnost sjećanja, odavanja počasti žrtvama, suprotstavljanja poricanju genocida i veličanju onih koji su ga počinili, te djelovanja na sprječavanju teških kršenja ljudskih prava u budućnosti.

“Bio sam terenski časnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Jedan od najvažnijih zadataka mojih kolega i mene bio je zabilježiti zločine koji su počinjeni u cijelom razdoblju sukoba.

Daleko najstrašniji od njih bio je, naravno, genocid u Srebrenici. U julu 1995., svirepim ubistvom preko 8000 muškaraca, brutalnim kršenjem ljudskih prava žena i djece, te njihovim protjerivanjem s tog područja.

Pozdravljam to što su Ujedinjeni narodi konačno proglasili godišnji dan sjećanja na genocid”, izjavio je.

Mimohod sjećanja u Zagrebu

Program obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici završen je Mimohodom sjećanja i svjetlosnom projekcijom cvijeta “Sjećanje” – Srebrenica 1995-2024 na Zagrebačkim fontanama.

Mimohod sjećanja u kojem je sudjelovalo više od stotinu građana krenuo je od Trga bana Josipa Jelačića do Zagrebačkih fontana koje su ovom prigodom osvijetljene cvijetom “Sjećanje”.

Armin Hodžić, saborski zastupnik bošnjačke nacionalne manjine i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba podsjetio je kako je projekcija cvijeta “Sjećanje” jedan u nizu događaja kojima je i ove godine u Hrvatskoj obilježena godišnjica genocida u Srebrenici.

Izvor: Radio Sarajevo

Počast žrtvama odana i u Češkom parlamentu

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Pragu i čeških parlamentaraca danas je održana komemoracija za Srebrenicu u Parlamentu Češke Republike.

Ovo je prvi put da se komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici održala u Parlamentu Češke Republike, a nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u maju 2024. godine usvojila Rezoluciju o Srebrenici, kojom se 11. jula proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.

Prisutnima se na samom početku komemoracije obratila ambasadorica Bosne i Hercegovine Martina Mlinarević koja je govorila o značenju Rezolucije za Bosnu i Hercegovinu, za kulturu sjećanja, negiranje genocida, iskazavši zahvalnost českim partnerima na podršci u organiziranju ovog važnog događaja.

Izvor: Ambasada BiH u Češkoj

Ministar vanjskih poslova Litvanije podsjetio na genocid

Gabrielius Landsbergis, Ministar vanjskih poslova se prisjetio danas genocida u Srebrenici i podsjetio da je Rusija bombardovala dječiju bolnicu.

“Dok danas obilježavamo genocid u Srebrenici, još jedan zločinac u Kremlju nastavlja bacati bombe na dječje bolnice u Ukrajini. Historija će nam suditi ako odgovorne za agresiju, ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid ne izvedemo na odgovornost”, poručili su iz Litvanije.

Izvor: Twitter (X)

Katalonci u parlamentu nosili cvijet Srebrenice

Parlament Katalonije je danas usvojio izjave povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici. Izjavu je pročitala članica Glòria Freixa Vilardell koja je nosila i cvijet Srebrenice.

“Danas, 11. jula 2024. godine, obilježava se sjećanje na najgori pokolj u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata, pokolj u Srebrenici, koji se dogodio prije dvadeset i devet godina. Radovi na sjećanju i oporavku učinjeni ovih godina omogućavaju da se zna da je najmanje osam hiljada Bosanaca svih starosnih dobi ubijeno od strane srpske vojske na području Srebrenice, u Bosni i Hercegovini”, navodi se u izjavi.

Izvor: Twitter (X)

Turska zvanično prihvatila 11.juli

U službenom glasniku Republike Turske objavljena je odluka predsjednika ove države Recepa Tayyipa Erdogana o obilježavanju 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid.

Na komemoraciji posvećenoj ubijenima u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine emitovano je i videoobraćanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdogan je u uvodnom dijelu obraćanja citirao prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića, prenosi Klix.ba.

“Nikada ne zaboravljamo mudrost i gorku istinu u riječima rahmetli Alije Izetbegovića, velikog državnika s velikim idejama i velikom posvećenošću, koji je rekao: ‘Šta god činili, ne zaboravite genocid jer će se genocid, koji se zaboravi, ponoviti'”, poručio je.

Dijaspora iz Australije obilježila ovaj dan

Kako piše Moja BiH programi komemoracije održavaju se u svim većim gradovima – Melbourneu, Sydneyu, Perthu, Adelaideu, Brisbaneu i u zgradi bosanske ambasade u Canberri.

U subotu, 6. jula, u prepunoj društvenoj sali Bosanskog islamskog centra Deer Park, na zapadnoj strani Melbournea, novoosnovana asocijacija “Djeca Srebrenice” (Children of Srebrenica) priredila je potresan komemorativni skup s kojeg je poslana snažna poruka mira.

Tokom komemoracije, dijeleći životne priče preživjelih i onih koji su izgubili svoje voljene u julu 1995. godine u Srebrenici, kroz galeriju slika i predmeta voljenih, te spiskom imena svih 8.372 ubijenih, prikazana je istina o genocidu u Srebrenici i cijeloj BiH. Svjedočenja su bila potresna i često prekidana suzama.

Poruku je poslao i premijer Australije, Anthony Albanese.

“Horor iz Srebrenice nas podsjeća da ove vrijednosti nikada ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Imamo odgovornost da ih očuvamo i dijelimo jedni sa drugima, ali i sa svijetom. Kao što to radimo svake godine u ovo vrijeme, i sada podsjećamo na tugu hiljada ubijenih u Srebrenici i izražavam saučešće ožalošćenima.”

U Kanadi međunarodni dan sjećanja

U ime otpravnice poslova u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ottawi Daniele Čolić na spomen obilježju žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru položen je buket cvijeća sa natpisom:

“U spomen na žrtve Srebrenice. Daniela Čolić, otpravnica poslova. Ambasada Bosne i Hercegovine u Ottawi”.

Ona je napisala i pismo koje je Institut za istraživanje genocida Kanada dobio od Ambasade Bosne i Hercegovine u Otavi.

Bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi i mnogi Kanađani prijatelji Bosne i Hercegovine i prijatelji istine i pravde o genocidu u Srebrenici se zahvaljuju otpravnici poslova u Ambasadi Bosne i Hercegovine Danieli Čolić.

Kanadske komemoracije o genocidu u Srebrenici nisu osvetničke, nasilne, primitivne, one su vrhovni humani, ljudski čin koje treba poštovati ambasador Bosne i Hercegovine u Kanadi.

Kanada je protiv sistematskog negiranja i veličanja genocida. Cilj Centralne kanadske komemoracije o genocidu u Srebrenici je educirati kanadsku i globalnu zajednicu o strašnim posljedicama genocida i naglasiti kritičnu važnost priznanja genocida, poručuje Institut za istraživanje genocida Kanada.

Prisjetimo se da je i Angelina Jolie 2014. godine posjetila Potočare, a 2015. napisala pismo. Mnoge druge ličnosti poput Josepa Borella, Michaela Murphya, Kralja Charlesa III poslale su svoje poruke podrške.

Poruke podrške su tu. Dolaze iz cijelog svijeta, ali kamo sreće da je svijet na vrijeme zaustavio zločine, te da ne moramo svake godine 11. jula obilježavati genocid u Srebrenici. Slična situacija se danas dešava i u Gazi, a svijet opet nijemo gleda i šuti.