Ovosedmični gost podcasta “Speak2Majda” sa Majdom Velić bio je Zvonko Komšić, poznati novinar, kojeg trenutno pratimo i gledamo u jutarnjem programu BHT-a. Kao jedan od naših najboljih novinara, Zvonko je s Majdom razgovarao o mnogo čemu, a između ostalog i o medijskoj situaciji u našoj zemlji, svojim počecima, te svakodnevnom trudu i radu koji je neophodan za bavljenje ovom profesijom.

Ljubav prema novinarstvu prisutna je od djetinjstva

Zvonko kaže da iako je trenirao nekoliko sportova kao dijete i bio mnogo radoznao da nauči nove stvari, novinarstvo je za njega bila jedina opcija.

“Kao dijete nisam volio gledati dnevnik i sjećam se da sam nakon završetka rata pitao oca je li sada više neće biti dnevnika? Ipak kasnije je sve vodilo tim putem i nisam imao drugi plan, nakon srednje škole želio sam studirati novinarstvo. Na samom početku radio sam dječiji i omladinski program, ali danas je informativni program ono u čemu uživam i volim. Mislim da sam tek kada sam počeo raditi ozbiljnije emisije, zapravo shvatio šta znači ovaj posao.”

Mladi žele uspjeh preko noći

Naš poznati novinar prokomentarisao je i mlađe kolege, te im dao savjete za koje smatra da im mogu pomoći u karijeri. “Svi bi mi naravno htjeli odmah biti našminkani i pred kamerom. Međutim, mlađe kolege trebaju shvatiti da uspjeh ne dolazi preko noći. Ja bih im savjetovao da uče od starijih kolega koji imaju više iskustva, čitaju što više i svakodnevno se trude i rade da nauče nešto novo. Priprema je ključna.”

Međutim, Zvonko je napomenuo da u današnjem vremenu, kada nam je nametnut brz tempo života mladim novinarima nije lako, čak smatra da im je puno teže nego prije.

“Sada su informacije dostupne svuda oko nas, a često neke od njih i nisu točne, pa je teško u isto vrijeme prenijeti prvi provjerenu informaciju. Također, zbog tog nedostatka vremena nemamo vremena ni mi iskusniji novinari pomoći mlađim kolegama, raditi s njima, te im ukazati na neke greške.”

Projekat ‘Race for the cure’

Komšić s osmijehom govori o važnosti projekta ‘Race for the cure’, koji je savršen primjer kako se možemo ujediniti kada to hoćemo. Kako kaže, drago mu je što ima priliku biti dio tog projekta već nekoliko godina.

“Kada sam počeo s tim projektom, bio sam jako mudar. U svoj tim sam pozvao političare. Iskreno, dosađujem ja njima pred sami događaj, ali svaki kojeg kontaktiram se odazove. To je čist primjer kako se možemo ujediniti kada hoćemo, pa čak i oni koji pričaju protiv Bosne i Hercegovine.”

Kako izgleda jedan Zvonkin dan?

“Već oko 10, 11 sati navečer spavam, jer se budim u 4 sata ujutru. Noć prije isplaniram šta ću obući, tako da mi to ujutru ne uzima vrijeme. Popijem dvije kave, pojedem nešto, pregledam još jednom nove vijesti i idem na posao.”

Naš sagovornik ističe da Zvonko privatno i poslovno nije isti, ali i da ne može sebi priuštiti luksuz da jedan dan ne pročita najnovije vijesti, osim kada je na odmoru. “Privatno sam sramežljiv, ali volim reći da kada se upali crvena lampica na kameri postajem ozbiljniji. Kao da stavljam masku.”

O čemu su sve još razgovarali Zvonko i Majda, ne propustite pogledati na našem youtube kanalu u podcastu “Speak2Majda”.