“Nezakonito prisustvo stranih policijskih snaga na teritoriji Bosne i Hercegovine je, ne samo neprijateljski čin, nego i uvreda i nepoštivanje institucija države!”, stoji u saopćenju stranke NAPRIJED.

“Samo potpisivanje memoranduma između entitetske policije i policije susjedne Srbije, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, direktno je kršenje ustava i preuzimanje državnih nadležnosti, ali je prisustvo srbijanskog helikoptera bez saglasnosti mjerodavnih institucija BiH, krajnji čin nepoštivanja državnih institucija”, naveli su u saopćenju.

Dalje su naglasili da domaće zvaničnike koji su uključeni u ovaj međunarodni skandal moraju procesuirati pravosudni organi, a srbijanskim vlastima se mora dati do znanja da postoji nepovredivost bh. granica i njenog Ustava te da ovakav čin predstavlja grubo kršenje međususjedskih odnosa.

Podsjećaju da ne treba zaboraviti da je na sličan način, preko Banja Luke, u vrijeme pandemije korona virusa, na teritoriju BiH ušla ruska vojna formacija i bez potpunog znanja i saglasnosti relevantnih institucija vršnjala po BiH, tobože, vršeći dezinfekciju bolnica.

Kako kažu, ovaj skandal je dokaz da, nažalost, institucije države ne funkcionišu u potpunosti te da aktuelna vlast ne može ponuditi efikasnu zaštitu interesa svih građana BiH.

“Samo nove, potpuno nove političke snage, zasnovane na konceptu državnosti i poštenja, mogu pronaći i ponuditi modus da se zaštiti i država i interesi svih građana na svakom pedlju države”, zaključuju iz ove stranke.

Ipak, kako saznaje Klix, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine dalo je saglasnost za dolazak helikoptera koji pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Nakon što je bilo nejasno ko je trebao dati saglasnost da helikopter policije druge države dođe na teritoriju BiH i ovdje ostane, kako piše ovaj portal, istražili su i došli do informacije da je to odobrilo Ministarstvo odbrane.

Potvrđeno je da je iz Srbije 12. i 14. juna stigla najava za prelijetanje i slijetanje dva helikoptera MUP-a Srbije i jednog medicinskog helikoptera. Za dva helikoptera MUP-a Srbije, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je zatražilo saglasnost Ministarstva odbrane BiH i dobilo za oba.

U diplomatskoj noti je navedeno da će jedan helikopter MUP-a ostati u Trebinju zbog dežurstva u slučaju elementarnih nepogoda (požari), dok se drugi vraća za Beograd.

Za treći koji je bio medicinski (posebnih oznaka) nije dobijena saglasnost Ministarstva odbrane zbog kratkog roka jer se radilo o hitnom slučaju, ali je ustanovljeno da se taj helikopter nalazi na posebnoj listi vazduhoplovstva koji imaju izdatu godišnju dozvolu za prelijetanje (medicinske evakuacije).

Osim toga, u MVP je stigla i odvojena najava dolaska delegacije iz Srbije koja je stigla sinoć, a proslijeđena je blagovremeno Ministarstvu sigurnosti BiH, DKPT, UIO i Graničnoj policiji.

Inače, tokom današnje posjete delegacije iz Srbije, Dačić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan potpisali su memorandum o saradnji dva ministarstva tokom turističke sezone.

Memorandum o saradnji je dogovoren na “svesrpskom saboru”, a prema kojem će helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije biti stacioniran u Trebinju, gdje bi sa posadom i ljudstvom, bio na raspolaganju u slučaju potrebe gašenja požara.