Gost novog izdanja podcasta ‘MimoVas’ sa Mimom Šahinpašićem bio je Ademir Spahić, bivši predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja Kantona Sarajevo i bivši član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH). Spahić je otvoreno govorio o situaciji u zdravstvu Bosne i Hercegovine, svim “zavrzlamama”, Sebiji Izetbegović i njegovom nekadašnjem članstvu u SDP-u.

“Kada su me pitali do kada radi sala, mene je bilo stid da kažem da se u 14 ili 15 sati sala zatvara”, rekao je Ademir Spahić.

Rekla je da će mi iščupati grkljan

Spahić je na Kliničkom centru ostao do 2016. godine, odnosno do dolaska Sebije Izetbegović na mjesto generalne direktorice. Kaže kako je otkaz dobio iz njenog ličnog hira te da je slučaj iznesen pred Općinski sud u Sarajevu. Sud je donio pravosnažnu odluku da KCUS mora isplatiti odštetu jer je Izetbegovićeva potpisala nezakoniti otkaz Spahića.

Podsjetimo, Sebija Izetbegović je Ademiru Spahiću uputila mnoge prijetnje, a jedna od njih je da će mu iščupati grkljan. “Lično mi je rekla u kabinetu, na tadašnjem DIP-u, pozvala me i krenula sa prijetnjama. Razlog je target SDP-a, svi ljudi koji su bili uz profesora Mesihovića otišli su s Kliničkog centra, ja sam jedini ostao, mirno sam podnosio njene prijetnje. Pri ulasku u kabinet sam upalio snimanje, a ona je to svakako i priznala u medijima”, rekao je Spahić i naveo da je bivša direktorica KCUS-a često prijetila zdravstvenim radnicima.

Zahvalan sam što su me isključili iz SDP-a

“Politika nije za mene, nije ni za koga ko zna da radi svoj posao i ima svoj stav”, naglasio je naš gost. Izrazio je zahvalnost zbog isključenja iz stranke jer kako kaže, imao je dosta neugodnosti zbog SDP-a. Iz stranke je isključen zbog jedne izjave.

Spahić ističe da je na njegovu konstataciju da ne razumije dr. Enisa Hasanovića, aktuelnog ministra zdravstva KS, naglasivši da je razlog što je Hasanović iz Makedonije, odnosno drugačijeg govornog područja, stranka proglasila govorom mržnje čime je njegovo članstvo u SDP-u istog trenutka završeno.

Zdravstveni sistem u KS je devastiran

Zdravstveni sistem ima mnogo nedostataka, prvenstveno nema dovoljno doktora na odjelu pedijatrije. Neophodna je totalna reorganizacija i, ono najbitnije, depolitizacija zdravstvenog sistema.

“Postoji rješenje za sve, ali nažalost politika je ta koja to stopira”, zaključio je Spahić.

O čemu su još razgovarali Mimo Šahinpašić i Ademir Spahić, pogledajte na našem YouTube kanalu.