U novoj epizodi podcasta “Speak2Majda” Majda je ugostila trenera Eneja Radana i kapitena seniorske ekipe Vaterpolo kluba “INVICTUM” Dinu Mahovkića. U zanimljivom razgovoru pričali su o dosadašnjim uspjesima kluba, podršci, ali i problemima s kojima se susreću.

Nogomet, karate, pa vaterpolo

Nažalost, u našoj zemlji vaterpolo nije toliko popularan sport. Samim tim zanimalo nas je kako je Dino počeo trenirati ovaj sport. Kako kaže i on je prvo želio trenirati nogomet.

“Prvo je to bio nogomet, pa sam otišao na trening, ali trener se nije pojavio. Zatim sam upisao karate, ali ni tu nije došao trener. Pošto sam svaki dan išao od Mojmila do Hrasnog mama mi je govorila da ću upisati plivanje ili nešto slično. Tada se gradio bazen. I tako sam počeo s vaterpolom 2008. godine. Čitav život sam bio golman pa tako i u ovom sportu.”

Od koga dolazi podrška?

Enej je ispričao da nažalost nisu na budžetu i nemaju neku podršku države. Napominje da zahvaljujući roditeljima sva djeca uspijevaju ići na takmičenja i kampove.

“Podrška medija je tu, stvarno svaki naš uspjeh prenose. Međutim, koliko god pozitivnih rezultata napravimo, nije dovoljno da budemo viđeni. Mislim da je potreban neki seniorski uspjeh da bi nas pozvali neki političari na razgovor.”

Posebno su napomenuli da pored dosadašnjih uspjeha, puno veći bi se mogli postići kada bi i prostorno i vremenski bilo omogućeno više sredstava.

Problemi s kojima se suočavaju

Naši gosti objasnili su da problemi tipa usklađivanja poslovnih ili privatnih obaveza sa treninzima predstavljaju mikro probleme. Onaj najveći jeste prostor i vrijeme koje ih ograničava.

“Treniramo šest puta sedmično po sat vremena. Problem je što je tih sat vremena malo. Također, prostor na kojem treniramo je kao da košarkaši igraju na jedan koš. Nedostatak bazena je veliki problem. Kada je priča o Lani Pudar bila aktuelna, trebali su ovi pametniji političari uraditi sve što je moguće pa i sami kopati bazen.”

Kampovi, lige, kup

Planova za naredni period je dosta. Kako su nam kazali Radan i Mahovkić, na taj način, učestvujući na što više kampova i turnira, pokušavaju promovirati ovaj sport i na svakom takmičenju uzeti medalju.

“Prije dva dana smo se vratili iz Igrana, a sutra već putujemo u Slavonski Brod. U srijedu putujemo s drugom grupom na kamp. Nakon toga imamo još jednu grupu kampa pa nam slijede pripremne utakmice. Sa kadetima igramo ljetnu ligu u Makarskoj. Od septembra počinjemo raditi i sa seniorima i spremamo se za novu sezonu.”

Na taj način su obuhvaćene sve grupe te se nadaju da će tako privući još više djece koja će se zainteresovati za ovaj sport.