Odbjegli zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić zatražio razrješenje s funkcije, tačnije penzionisanje.

Advokatica Ivana Grizelj Ćorluka, kao Galićeva punomoćnica, uputila je SIPA-i Zahtjev za razrješenje dužnosti prije isteka mandata, u kojem se navodi da je Galić ispunio uslove za penzionisanje.

Ovu informaciju Faktoru je potvrdila upravo Galićeva advokatica, dok je portal Istraga.ba objavio spomenuti Zahtjev. Također, Grizelj Ćorluka ranije je potvrdila da je Galić dobio drugi poziv Tužilaštva te navela da se on ne može odazvati “kao ni prvi put, iz zdravstvenih razloga”. Istakla je i da Galić “nije u bjekstvu, nego na liječenju”. 

Izvor: Istraga.ba

Kako je za Faktor nedavno potvrdio direktor SIPA-e Darko Ćulum, tamo se zvanično vodi da je Galić na bolovanju. U Galićevom zahtjevu naveden je datum razrješenja 8. juli, odnosno dan kada je pobjegao iz BiH kako bi izbjegao hapšenje po nalogu Tužilaštva BiH za krivično djelo primanje dara.

Tako bi Galić, umjesto da ode u pritvor, trebao postati penzioner koji će u Hrvatskoj primati penziju iz Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i bivši direktor Granične policije BiH Zoran Galić osumnjičen je za primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotrebe položaja i ovlaštenja u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije Bosne i Hercegovine. On je već skoro mjesec dana nedostupan bh. policijskim i pravosudnim organima, jer je pobjegao u Hrvatsku netom prije nego što je trebao biti lišen slobode.

Zoran Galić trebao je biti uhapšen u okviru akcije, u kojoj je uhapšeno više istaknutih policijskih zvaničnika zbog saradnje s kriminalnim krugovima po nalogu, Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Informacije o njeogovom kriminalu prikupljene su nakon raspakivanja Sky aplikacije.

Da bi bio izručen Bosni i Hercegovini, Tužilaštvo BiH mora podnijeti zahtjev za njegovim izručenjem, što još uvijek nije urađeno.

Reagovao Mehmedović

Lider stranke “Naprijed” i zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH Šemsudin Mehmedović ranije je Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnio pritužbu na rad direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH Darka Ćuluma, a vezano za radnopravni status zamjenika direktora Zorana Galića.

“S obzirom da je nesporno da je Zoran Galić u bjekstvu i da je neopravdano izostao sa posla više od p pet radnih dana uzastopno, postavlja se pitanje da li je direktor Darko Ćulum bio dužan da u skladu sa svojim ovlastima i obavezama, donese rješenje o prestanku radnog odnosa Zoranu Galiću, na osnovu člana 71. stav 1. tačka f. alineja 1. Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, a u vezi sa članom 95. Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine”, napisao je Mehmedović u svom dopisu.

Foto: Šemsudin Mehmedović / Facebook

Kako pojašnjava dalje, Članom 8. stav 3. Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, direktor je edgovoran za zakonitost rada SIPA-e i za zakonito trošenje sredstava dodijeljenih SIPA-i iz Budžeta institucija Bosne i Hercegovine.

“Napominjem da se ne smije dozvoliti da se bjegunac Zoran Galić suspenduje jer bi time ostao i dalje u radnom odnosu, niti da se bjeguncu kojeg traži država Bosne i Hercegovina radi više krivičnih djela učinjenih kada je obavljao dužnost direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, omogući da na osnovu fiktivnog bolovanja ili bilo kojeg drugog razloga ostane i dalje u radnom odnosu na poziciji zamjenika direktora SIPA-e i da prima platu dok je u bjekstvu, što bi značilo da država Bosne i Hercegovina finansira njegov boravak u Republici Hrvatskoj”, naveo je Mehmedović.

Foto: Šemsudin Mehmedović / Facebook

Kako ističe, ukoliko je Zoran Galić na bolovanju od dana bjekstva, “više je nego očigledno da je to bolovanje fiktivno”.

“Zbog svega navedenog, potrebno je da Nezavisni odbor utvrdi sve činjenice vezano za bjekstvo i neopravdan izostanak s posla Zorana Galića, zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, kao i da li su ispunjeni zakonski uslovi da se Zoranu Galiću prekine radni odnos u SIPA-i”, napisao je, između ostalog, Mehmedović u svom dopisu.