Nasilje je učestala tema današnjice, a zabilježeni slučajevi svakim danom su sve veći. Ne smijemo se voditi razmišljanjem da kao individua ne možemo utjecati na svijet. To jeste istina, jedan čovjek naspram svijeta ne može ništa. Ali ako svaki čovjek koji sebi kaže da nema poente da se aktivira, ustvari to i učini, onda će taj “pojedinac” prerasti u “skupinu ljudi sa zajedničkim ciljem” – SVI ZA JEDNOG, JEDAN ZA SVE!

Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu dana zabilježila je mnogo slučajeva femicida. Žene koje su ubijene, uglavnom su bile žrtve nasilja od strane partnera, muža pa i bivšeg supružnika. Dakle, osobe koje su poznavale, kojima su vjerovale i dijelile život s njima, ispostavilo se da su osobe koje su ih izlagale bolu, tuzi i na kraju poslale “u vječni mir”.

Monstruozno ophođenje prema ljepšem spolu

Bura oko femicida u Bosni i Hercegovini podigla se nakon slučaja Nizame Hećimović. Kćerka, sestra, majka male djevojčice, na krvoločan način je u avgustu prošle godine, otišla sa ovog svijeta. Nakon što je njen nevjenčani suprug Nermin Sulejmanović otkrio gdje se nalazila Nizama, koja se tih dana skrivala kod svoje tetke, odlučio je okončati njen život.

Nizama Hećimović

Sulejmanović je manijački tukao Nizamu, a sve je uživo prenosio na svom Instagram profilu. Nakon bezbroj udaraca koje joj je uputio, jednim metkom okončao joj je život. Žalosno je da je njegov prijenos ubistva, koji je on svojim pratiocima i najavio, pratilo oko 15 hiljada ljudi, a dosta njih je čak i pružilo podršku ubojici.

Poslije Sulejmanovića, na scenu dolazi Anel Bećirović

Kada je došao do stana svoje bivše partnerke Emire Maslan kako bi joj predao njihovog četverogodišnjeg sina, Bećirović je iz pištolja kojeg je nedozvoljeno posjedovao, pucao Emiri u glavu. Dječaka je sutradan držao zatvorenog u drugom stanu, dok policija nije na silu ušla u stan i uhapsila nesavjesnog oca.

Emira Maslan

Masakr u Tuzli, sjekirom usmrtio svoju porodicu

U maju ove godine, Mujaga Čičkušić ubio je suprugu i dvoje djece. Prije same tragedije, Čičkušić je na pijaci kupio sjekiru nakon čega se uputio prema stanu u naselju Stupine. Tada je usmrtio svoje dvogodišnje, a potom i devetogodišnje dijete. Majka Amela pokušala je spriječiti supruga, ali on je odlučio da okonča i njen život. Nakon što je oduzeo tri života, izvršio je samoubistvo skočivši sa zgrade.

Amela Čičkušić

Uz pomoć svoje majke, maltretirao i ubio suprugu

Na pofalićima je 29. juna pronađeno tijelo Nermine Ravlić. Utvrđeno je da je žrtva ubijena nekoliko dana prije, a za njeno ubistvo osumnjičeni su njen suprug i svekrva. Goran Ravlić, suprug ubijene Nermine, 2019. godine pravosnažno je osuđivan zbog krivičnih djela teških tjelesnih povreda i prijetnji.

Nermina Ravlić

Ravlić je pokušao okriviti svoju majku za počinjeni zločin nadajući se da će tako biti oslobođen krivice. U krivičnom djelu pomogao im je Latif Jašarević, rođak osumnjičenog Gorana. Njih dvojica su se odmah nakon ubistva našli sa Nermininim bratom, a kao razlog pretpostavlja se da su htjeli provjeriti da li je on nešto posumnjao. Na pitanje gdje je Nermina, Goran je odgovorio da je otišla sa svekrvom na porodično imanje.

Kako je naveo Nerminin brat, njegova sestra je već tada vjerovatno bila ubijena. Također, rekao je da sa sestrom nije stupio u kontakt dva mjeseca, najvjerovatnije zbog ljubomore njenog supruga koji joj nije dozvoljavao kontakt sa ljudima pa čak ni sa porodicom.

“Groblje femicida” u Zenici kao prvi korak rješavanja problema

Aktivistice Centra ženskih prava iz Zenice napravile su simbolično “groblje femicida” gdje su navele dob žrtava i srodstvo koje su imale sa počiniteljem zločina. Tako žele podići svijest o broju slučajeva nasilja i ubistva žena, čiji su izvršitelji najčešće sadašnji ili bivši partneri.