Gaza City bombing aftermath

Rat između Izraela i Palestinske militantne organizacije Hamas, započeo je 7. oktobra terorističkim napadom hamasovih militanata na doseljenička naselja u blizini granice sa palestinskom enklavom Gaza.

Zahvaljujući u najmanju ruku zagonetnoj propustnosti zaštite do tada najčuvanije granice na svijetu, militanti su se probili priručnim sredstvima i upali u doseljenička naselja u kojima su se sukobili najprije s naseljenicima a ubrzo i sa dobro naoružanim izraelskim specijalcima. Pri povlačenju su za sobom ostavili par stotina žrtava i sa sobom poveli par stotina zarobljanika, civila, žena, djece.

Skoro 30 hiljada civila je ubijeno

To je bio povod Izraelu da brutalno napadne pojas Gaze, najprije strašnim udarima iz vazduha a potom i invazijom kopnenih trupa. Ovakav odgovor je pratilo i brutalno uništavanje civilnih objekata zaštičenih međunarodnim krivičnim pravom (bolnica, škola, infrastruktura). Skoro 30.000 nevinih civila u pojasu gaze je izgubilo život u osvetničkom pohodu izraelske vojske, a preko milion stanovnika Gaze je istjerano iz svojih domova prema južnoj granici sa Egiptom, gdje su smješteni u neljudskim uslovima bez vode, hrane, lijekova.

U sjevernom pojasu Gaze, koji iz dana u dan zauzimaju i ravnaju izraelske okupacione trupe, uništava se sve živo u jednom novom obliku ratovanja i uništavanja kritične infrastrukture. Naziv “Kontrolisana rušenja” (Controlled demolitions) kako su to nazvali istraživački novinari “The New York Times”-a u svom tekstu “Izraelska kontrolisana rušenja uništavaju kvartove u Gazi”, se do sada koristio isključivo u civilnom građevinarstvu kada je trebalo neku davno izgrađenu građevinu zamijeniti noovom modernijom.

Šta to “novo i modernije” donosi ovakav način ratovanja?!

Osim strašnog zatiranja civilnih infrastruktura namjenjenih za socijalizaciju (škole) i liječenje (bolnice), izraelska vojska ravna i historijskoo nasljieđe i vjerske objekte, u svom pokušaju da zatre jedan narod, njegovu historiju i vjeru. Pa zar se slično nije dečavalo prije 30-tak godina u Bosni, kada su pobunjeničke vojske bosanskih Srba i Hrvata uz pomoć političkih i vojnih krugova iz Srbije i Hrvatske, pokušavale zatrijeti jedan narod, Bošnjake.

Epilog takvog ratovanja i genocida je dobro poznat pred Haškim tribunalom i mjerljiv je doživotnim zatvorima za vođe i stotinama godina robije za njihove sljedbenike. Prije nekoliko dana, Haški Tribunal je naredio Izraelu da poduzme hitne mjere i spriječi genocid!

doc.dr.sc.Edin Garaplija

Ovo je autorski tekst koji izražava stavove autora i ne izražava nužno mišljenje i stavove uredništva portala smartInfo.ba.