“Ovdje se ne živi samo da bi se živjelo. Ovdje se ne živi samo da bi se umrlo. Ovdje se i umire da bi se živjelo!” Baš kako je Mak Dizdar napisao da se ”Ovdje i umire da bi se živjelo”, sjećanje na tuzlansku mladost ubijenu 25.maja 1995.godine, živi i 29 godina poslije.

U 20 sati i 55 minuta 25. maja 1995.godine, srpske snage su, ispalivši granatu sa Ozrena na centar Tuzle usmrtile 71 mladu osobu. Prosjek godina ubijenih osoba je 24, a najmlađa ubijena žrtva je dvoipogodišnji Sandro Kalesić. Ranjeno je više od dvije stotine osoba.

Granatiranja nad Tuzlom nastavila su se i nakon 25. maja 1995. godine zbog čega su dženaza i ukop za ubijenu tuzlansku mladost obavljeni četiri dana poslije, ranom zorom 29.maja. Bila je to, prema riječima mnogih, najtiša dženaza ikada obavljena. Ubijeni mladići i djevojke ukopani su u mraku i tišini, ali i strahu od novih granata, piše tuzlanski.ba

Zločinac Đukić živi u Srbiji

Za zločin na tuzlanskoj Kapiji pred Sudom BiH osuđen je samo Novak Đukić koji je proglašen krivim da je naredio granatiranje. Uprkos osudi, pravda nije zadovoljena ni 29 godina poslije jer je Đukić na slobodi. On je u februaru 2014. pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora.

Sud BiH je Đukiću u junu 2014. smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da je osuđeni na liječenju u Srbiji. Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, a još se čeka njegovo izručenje od Srbije.

Kultura sjećanja

U Tuzli će, kao i svih prethodnih godina i danas biti upriličeno polaganje cvijeća i odavanje počasti u Aleji mladosti na Slanoj banji, nakon čega će se pristupiti komemoraciji. U večernjim satima, tačno u 20 sati i 55 minuta, oglasit će se sirene kao podsjetnik na najbolniju tuzlansku ranu – Kapiju.

@smartinfo.ba

U Tuzlu se vratio spomenik ‘Vječna svjetlost’ u znak sjećanja na ubijenu mladost ovog grada! Pamtimo 25.maj #tuzla #kapija #25maj #zločin #novakđukić #bosna

♬ original sound – smartinfo.ba – smartinfo.ba

“Vječna svjetlost” u Tuzli je gorjela od 1997. do 2001. godine, kada je svjetlo ugašeno i više nije upaljeno. Sada će Tuzla ponovo dobiti poseban spomenik u čast 71 žrtve masakra na tuzlanskoj Kapiji, a radi se o “Vječnoj svjetlosti”, odnosno reflektoru na Kapiji koji će se paliti u 20.55 sati i gorjeti 71 minutu u čast ubijenih, autora Fatmira Alispahića.