Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je na mitingu “Srpska te zove” da srpski narod nikoga ne mrzi, ali da se ne plaši nikoga i ničega i da će sačuvati svoju Republiku.

“Mi znamo da cijenimo tuđe suze i znamo kolika je odgovornost pred nama”, rekao je Stevandić, poručujući da su svi koji su za mir dobrodošli u RS.

“Niste dobrodošli, ako želite nas da ukidate, a naciste da nagrađujete”, rekao je Stevandić.

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija uvijek uz RS.

“Važno je da se držimo zajedno i okupljamo”, rekla je ona.

Istakla je da je Srbija uvijek bila za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Potom je rekla da su srpski zvaničnici jedini u regionu iskazali žaljenje zbog žrtava drugih naroda na Balkanu, podsjećajući da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napadnut u Srebrenici i da do danas niko nije odgovarao za taj napad.

Ona je kazala da je rezolucija o Srebrenici koja se prirema u UN uperena protiv srpskog naroda, ali da je Srbija uložila diplomatske napore da se tome suprotstavi.

“Pokazat ćemo duh prkosa i ponosa. Srbija će biti uz RS dok je svijeta i vijeka”, poručila je Brnabić.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je ponosna na RS jer je otvorena za sve ljude koji poštuju njene zakone.

“Nikada nismo pravili razliku i etiketirali ljude i nikada to nećemo činiti”, rekla je Cvijanović.

“Stotinu puta sankcionišite, nećemo dati RS, donesite stotinu rezolucija, nećemo vam dati Republiku Srpsku – poručila je Cvijanović, dodajući da RS neće da nosi teret koji pokušavaju da joj nametnu.

Cvijanović je poručila Christianu Schmidtu da neće intervenisati u nastavne programe.

“Nećeš se miješati u naše nastavne programe i učiti našu djecu o zločincima, učiti ih da je Naser Orić heroj, a ostali zločinci”, rekla je ona.

Predsjednik RS Milorad Dodik počeo je izlaganje o Srebrenici, nazvavši genocid počinjen u ovom gradu “greškom” te da srpski narod ne može da živi u istoj zemlji s onima koji pokušavaju da ga proglase genocidnim.

“U ime RS želim da svim stradalim izrazim poseban pijetet i njihovim porodicama saučešće. To je bio zločin na kraju rata, nakon zamora i mržnje, ali nije bio genocid”, negirao je po ko zna koji put genocid – sudski presuđen.

Dodik je rekao da će kompletno rukovodstvo RS, na dan kad se u Generalnoj skupštini UN bude odlučivalo o rezoluciji u Srebrenici, čitav dan provesti u Srebrenici.

On je istakao da “zločine nad 3.500 Srba sa područja srebreničke regije niko osim srpskog naroda ne spominje i ne primjećuje i da su to zločini bez kazne, dok istovremeno pokušavaju da ih proglase genocidnim narodom”.

“Nemojte to da radite, jer to ne doprinosi životu u BiH. Ovo nas neće spojiti, ovo nas trajno razdavaja i ne želimo da živimo s vama koji kažete za srpski narod da je genocidan. Ne želimo da živimo s vama i nećemo biti s vama u istoj državi”, rekao je Dodik.

Potom je naveo i kada će se, navodno, “odvojiti RS od Federacije”.

“Čim se stvore uslovi. Valjda će i Trump pobijediti”, poručio je Dodik te dodao da “naši prijatelji razumiju o čemu govorim”.

(raport.ba)