Cjelokupna bh. javnost vrlo neprijatne naslove u posljednje vrijeme zatiče na ime Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici. Nakon što smo objavili da je došlo do sukoba između Fejzića i direktora Memorijalnog centra Emira Suljagića, pa potom prijetnji i podjela kada je riječ o zajedničkom bošnjačkom kandidatu za načelnika Srebrenice, posljednja izjava Fejzića jeste da nema novca za organizaciju i obilježavanje genocida ove godine. Šta i ko stoji iza Fejzića, koje su namjere, zbog čega to radi i sa kojim ciljem?

Kada pišete neko istraživanje, stav ili vijest koja dolazi iz Srebrenice, a ne tiče se lokalnih vlasti koje negiraju genocid i veličaju ratne zločine, zateknete se u situaciji propitivanja vlastite profesionalne intencije – da li uopšte treba da pišete o devijantnim slučajevima koji dolaze od ‘predstavnika’ Bošnjaka. Ne zato što ih treba zaštiti, nego zbog rana koje nikada neće zacijeliti.

Međutim, ponašanje, izjave i stavovi Hamdije Fejzića teško da mogu proći nezapaženo, bez analize i konkretnog osvrta. Da ne bi u ovom tekstu detaljno podsjećali o sukobu na relaciji Fejzić-Suljagić – tekst o tome možete pročitati na ovom linku. Također, u nastavku možete pogledati i gostovanje Emira Suljagića u našem podcastu ‘MimoVas’ gdje je, između ostalog, govorio i na ovu temu.

Ko je Hamdija Fejzić?

Hamdija Fejzić je nekada bio istaknuti i istureni član SDA, koji je godinama sve privilegije uživao obnašajući važne i uticajne funckije na lokalnom nivou. Fejzić je domaćoj javnosti poznat po incidentima. Vratimo se u 2017. godinu i skandalozne naslove u medijima ‘U Srebrenici napadnut Adil Osmanović’

Te godine sa čela srebreničke SDA smijenjen je Hamdija Fejzić a centrala SDA je uvela Povjereništvo za Srebrenicu zbog frakcijskih sukoba u lokalnoj organizaciji pojačanih nakon poraza na Općinskim izborima održanim u oktobru iste godine. Za predsjednika Povjereništva postavljen je Adil Osmanović. Nakon što su stigli u Srebrenicu odnosno u Islamski centar, Fejzić je zajedno sa svojim pristalicama, na početku sastanka verbalno napao Osmanovića.

Tada je Sadik Ahmetović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH i član Povjereništva, rekao za medije kako je na početku sastanka Adila Osmanovića verbalno napao Hamdija Fejzić, bivši prvi čovjek srebreničke SDA koji je smijenjen uvođenjem Povjereništva čiji je i sam član.

“Nakon toga ušla je jedna grupa ljudi koji su Adila doslovno iznijeli iz Islamskog centra, onda je nastao jedan opći metež u kojem je pretučen jedan mladić koji se tu slučajno zatekao”, kazao je Ahmetović, dodavši da niko od članova Povjereništva SDA za Srebrenicu nije fizički napadnut.

Fejzić je konačno smijenjen i odstranjen iz SDA ali nikada svoj utjecaj i blisku saradnju sa SDA nije prekinuo. Godinama nakon toga, vrlo utjecajno je obnašao funkciju predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici da bi ove godine, kako je sam rekao, zaledio tu poziciju jer ne želi da se politika uvlači u priču o obilježavanju genocida. Podsjetimo, Fejzić je zajednički kandidat za načelničku poziciju. No, kako je do toga zapravo došlo?

Hamdija Fejzić se samokandidirao kao ‘nezavisni’ kandidat za načelnika općine Srebrenica. Međutim, bolje upućeni tvrde da je to u stvari sjajno osmišljenja eutanazija ostalih probosanskih stranaka od strane SDA. Iako nije zvanično član SDA, Fejzić je zapravo njihov čovjek. Portal Raport je odlično analizirao ovaj potez ustvrdivši da je na ovaj način SDA osigurala da ima svog kandidata, za kojeg je podršku tražila retroaktivno i to od udruženja žrtava genocida, kao i potpredsjednika RS Ćamila Durakovića, koji su prema tvrdnjama izvora Raporta, iako znaju da je Fejzić 30 godina na političkoj sceni, da nije doprinio promjenama nabolje u Srebrenici, dali podršku ovom kandidatu. Faktički, na podršku Fejziću bile su primorane i ostale stranke.

Među rijetkima koji su htjeli govoriti o Fejziću kao nametnutom kandidatu i o tome šta je dovelo do promjene mišljenja kod drugih stranaka u pogledu njihove podrške jeste Nedib Smajić, predsjednik OO Naprijed! Srebrenica.

“S tim što je on izašao iz SDA da bi bio nezavisni kandidat i vjerovatno su se dogovorili tako, s obzirom da je grupacija stranaka, u kojoj su osim Naprijed! bili još SDP BiH, DF i NiP, najavila kandidaturu Muhameda Avdića, čovjeka koji je nestranačka ličnosti i koji živi u Srebrenici s porodicom i dijeli sudbinu svih nas koji živimo u Srebrenici.

Mi smo s kandidaturom Avdića namjeravali da pokušamo napraviti promjene u Srebrenici, da stvorimo ambijent za jednu novu, progresivnu politiku, međutim, evidentno je da smo sad u tome osujećeni. Ovo je prvi put da se desi da u Srebrenici ne dođe do dogovora u vezi zajedničkog kandidata. Ovo je nametnuti kandidat, međutim mi smo svi dovedeni u nezgodnu situaciju. Sada oni Fejzića predstavljaju kao zajedničkog kandidata, a, što on nije”, kaže Smajić.

Posljednja obmana Fejzića

”Kolektivna dženaza i obilježavanje genocida u Srebrenici pod znakom pitanja, jer su finansije problem” – posljednja izjava Hamdije Fejzića, dolazi dvije sedmice uoči 11. jula. Jasno je zašto ovakva izjava dolazi baš u ovom trenutku ali važno je podsjetiti na reakcije koje su uslijedile.

Među prvima reagovao je Emir Suljagić.

“Nije tačno da nema novca za komemoraciju. Nikad nije nedostajalo. I ne fali ni sada”, naveo je Suljagić na društvenim mrežama i dodao da je novac za komemoraciju dosad sakupljan na i isplaćivan sa računa Općine Srebrenica na način koji je često bio netransparentan.

“Vlada Federacije BiH prestala je naprosto da isplaćuje novac Općini kojom upravljaju notorni negatori genocida. Nama u Memorijalnom centru Srebrenica nikad nije nedostajalo podrške Vlade FBiH. Moralne, materijalne, finansijske. Štaviše, imamo uvjeravanja da će nam na raspolaganje staviti fond od najmanje 500.000 BAM u svrhe priprema i aktivnosti vezanih za obilježavanje 30. godišnjice genocida”, poručio je Suljagić.

Oštra reakcije stigla je i od Nermina Nikšića, premijera Federacije koji se oglasio na društvenoj mreži X.


”Već sam navikao na laži i ničim utemeljene optužbe. Najčešće ne reagiram jer ne želim na taj način davati na značaju onima koji iz raznih razloga iznose laži u koje ni sami ne vjeruju. Ali kada se radi o Srebrenici, s obzirom na osjetljivost i važnost teme, smatram svojom obavezom da se oglasim”, poručio je Nikšić i dodao:

”Odgovorno tvrdim da je Vlada FBiH za Srebrenicu, uključujući godišnjicu obilježavanja genocida, u zadnjih godinu dana osigurala najznačajnija sredstva ikada. Od Organizacionog odbora nikada nismo zaprimili akt koji bi upućivao na bilo kakav nedostatak sredstava i navodnu upitnost održavanja komemoracije i kolektivne dženaze. Bez obzira na izjave i namjeru Hamdije Fejzića, komemoracija i kolektivna dženaza nisu i neće doći u pitanje”, naveo je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na društvenim mrežama.

Hamdija Fejzić se nije naknadno oglašavao. Ovim posljednim potezom, Fejzić je, nažalost, zloupotrijebio emocije građana vezano za Srebrenicu i stradanje u julu 1995.godine, a sve sa cilje, tvrde upućeni, kako bi u ime SDA nanio nesagledive političke posljedice po stranke u vlasti na nivou Federacije BiH. No, u ovoj priči političke posljedice su manje važne od poruke koja se u svemu ovome može iščitati. Bošnjaci ne brinu o svojoj bolnoj prošlosti i zarad političkih poena spremni su na sraman način igrati se sa žrtvama genocida. Hamdija Fejzić je upravo to uradio, stavio žrtve u službu svoje političke kampanje znajući da, i pored dobre volje, neorganiziranost za koju je odgovoran i lično Hamdija, neće, nažalost, izboriti pobjedu u trci za načelnika Srebrenice.