Na današnji dan, prije 26 godina, legendarni Hadis Zubanović postigao je pogodak kojim je Željezničar postao prvak BiH.

Pored svih uspjeha koje je ostvario tokom dugogodišnje fudbalske karijere, ali i trenutne menadžerske karijere, najveći uspjeh je zasigurno „stvaranje“ praznika za Manijake, praznika koji navijači Plavih obilježavaju svake godine na dan 5. juni, datum koji obilježavaju kao „Zubandan“.

Utakmica se igrala na stadionu „Asim Ferhatović – Hase“, a susret je sa tribina ispratilo čak 40.000 navijača. Do samog finiša, rezultat je bio 0:0. Potpuna ludnica među Plavima nastala je kada je u 90′ minuti igre, Hadis Zubanović poslao loptu u gol Mirsada Dedića i svojoj ekipi osigurao titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Željezničar je izveo kontranapad preko dva igrača koja su prvobitno bila na klupi, Pehlivanović i Šopović, a zatim su ušli i u tandemu osigurali da se Zubanoviću stvori prilika za napad koju je on svakako i iskoristio.

Historijski trenutak možete pogledati u nastavku:

Fudbalska karijera Hadisa Zubanovića

Hadis Zubanović rođen je 14. januara 1978. godine. Za Željezničar je odigrao 166 utakmica na kojima je upisao 47 pogodaka. Karijeru je započeo na Grbavici igrajući za juniore Želje. Za prvi tim Plavih igrao je od jula 1995. do jula 1998. godine. Zatim je igrao za turski Karabükspor, da bi se u novembru 1998. godine vratio na Grbavicu gdje ostaje do kraja jula 2001. godine. Tada ponovno odlazi u Tursku i potpisuje za Istanbulspor. Igrao je za klubove Anzhi, mostarski Velež, Dibba Al-Hisn te poljski Zaglebie Sosnowiec u kojem je igrao do augusta 2007. godine kada odlazi u mirovinu. U međuvremenu, dres fudbalskog kluba Željezničar nosio je u periodu od jula 2004. do januara 2005. godine.

Kreator historijskog trenutka u bh. fudbalu

5. juni je datum koji je ostao, i koji će zasigurno ostati, zapisan kao jedan od važnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Zubanović je urezao ovaj derbi u sjećanje navijača obje ekipe, onima sa juga kao radosnu, a onima sa sjevera kao tužnu uspomenu.

Horde i Manijaci su dvije „suprotne“ strane, sjever i jug, bordo-bijeli i plavo-bijeli, Koševo i Grbavica. Ali ono što je Zubanović postigao je da ovi gradski rivali, ove dvije skupine, imaju nešto, koliko-toliko, zajedničko. Pripadnici, kako južne tako i sjeverne tribine, 5. juna prisjećaju se derbija iz ’98 godine.

Sastavi domaće i gostujuće ekipe, na susretu 5. juna 1998. godine, bili su sljedeći:

FK Željezničar: Gušo, Hurić, Burek (zamjena: Pehlivanović), Kunić, Biščević, Mulaosmanović (zamjena: Buljubašić), Fatić, S. Žerić (zamjena: Šopović), Gredić, Vazda i Zubanović.

FK Sarajevo: Dedić, Beganović, Hosić, Hadžispahić, Smiječanin, Selimović, Valentić (zamjena: Čenan), Ihtijarević (zamjena: Zahirović), Gogalić, Avdić i Granov (zamjena: Begić).

Sudije na utakmici: Lutz Michael Fröhlich, Frank Schumacher, Markus Scheibel (Njemačka)