Foto: poslovni.hr

Iako kompanije širom svijeta razmišljaju o uvođenju kraće radne sedmice, to nije slučaj u Grčkoj. Zaposlenicima je rečeno da od sada mogu raditi šest dana u sedmici u nadi da će time povećati produktivnost, prenosi The Guardian.

Nakon što je Grčka prestigla ostale europske zemlje u pogledu gospodarskog rasta, zemlja koja je nekada bila u srcu najgore financijske krize na kontinentu sada se suprotstavlja trendovima, uvodeći 48-satnu radnu sedmicu. Mjera koju su sindikati prozvali “barbarskom”, stupa na snagu od ponedjeljka.

Kako navode grčki zvaničnici, šestodnevna radna sedmica se odnosi samo na privatne firme u Grčkoj, koje pružaju usluge 24 sata dnevno.

U okviru produžene radne sedmice osoblje u odabranim industrijama i proizvodnim pogonima ima mogućnost da radi dodatna dva sata dnevno ili dodatnu osmosatnu smjenu, uz naknadu od 40 posto na redovnu dnevnicu.

Vlada Grčke smatra da je takva mjera neophodna zbog smanjenja broja stanovnika i nedostataka kvalificiranih radnika.

“To nema nikakvog smisla”, rekao je Akis Sotiropoulos, član izvršnog odbora sindikata državnih službenika Adedy za The Guardian. “Kad gotovo svaka druga civilizirana država uvodi četverodnevni tjedan, Grčka odlučuje ići drugim putem.”

“Jezgra ovog zakona je prijateljska prema radnicima. Duboko je orijentirana na rast i dovodi Grčku u red s ostatkom Europe.”, rekao je Mitsotakis prije nego što je grčki parlament odobrio zakon.

Procjenjuje se da je najmanje 500.000 mladih obrazovanih Grka napustilo zemlju od početka dužničke krize koja je izbila krajem 2009. godine, a vlasti su takve demografske podatke ocijenile kao „tempiranu bombu“.

“Mjere je usvojila vlada koja je ideološki posvećena stvaranju sve većeg profita za kapital. Bolja produktivnost dolazi s boljim uslovima rada, boljim kvalitetom života zaposlenih, a to je, sada znamo, manje radnih sati, a ne više.“, izjavio je Akis Sotiropoulos iz Sindikata državnih službenika Adedy.