Bivši kapiten Zmajeva Sergej Barbarez imenovan je za novog selektora našeg nacionalnog tima.Tako je NS BiH ispunio dugogodišnju želju većine navijača reprezentacije BiH, koji su priželjkivali svog ljubimca iz igračkih dana na klupi državnog tima. Debi na selektorskoj klupi Zmajeva će Barbarez ubilježiti 3. juna, kada u prijateljskoj utakmici BiH gostuje Engleskoj na St. James’ Parku u Newcastleu.

Nakon što je Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine imenovao Sergeja Barbareza za novog selektora Zmajeva, održana je i konferencija za medije u prostorijama krovne kuće bh. nogometa.

Javnosti se obratio i sam Barbarez, koji je konačno zasjeo na selektorsku klupu, gdje su ga dugi niz godina priželjkivali navijači reprezentacije BiH.

“Sigurno je ovo velika stvar za mene, a nadam se da će biti i za reprezentaciju. Dolazimo s velikom željom, velikim ponosom da učinimo neke dobre stvari. Bilo bi nekorektno s moje strane prošlost komentarisati, držimo se naše vizije koju imamo svi u Savezu. Slijedit ćemo naš put i budite uvjereni da će sve biti sto posto korektno. Svi što me znaju, znaju kako to ide”, rekao je Barbarez u svom prvom obraćanju javnosti u ulozi selektora.

“Neću na prvoj konferenciji ići u detalje. Imamo našu viziju koja će se razlikovati od dosadašnjih. Imam potrebu i da neke stvari promijenimo s novim pogledima. Zato je stvorena ta ekipa oko nas i to mi nikada nije bio problem jer sam uvijek htio raditi s pametnijim ljudima od sebe. Idemo kao tim”, odgovorio je nasljednik Save Miloševića na klupi bh. nacionalnog tima.

Vico Zeljković je rekao da će Barbarez imati potpunu slobodu u imenovanju stručnog štaba.

“Sami znate da je reprezentativni nogomet drugačiji od klupskog. Vjerujte mi da će to biti ekipa koju ćete svi podržati, imena koja svi znate. U finalnim smo razgovorima i bit će to lijepo. Argumentovati neke stvari sada nije jednostavno i ne želim ulaziti u dubinu, ali imat će slobodu rada sa mnom. Vjerujem da ću neiskustvo moći kompenzirati autoritetom. Nisam ja bio kapiten samo na teren, već i u privatnom životu. Imamo između sebe respekt i to će funkcionisati”, nastavio je Barbarez izlaganje.

Govorio je i o paklenom rasporedu koji očekuje reprezentaciju ove godine, pošto Zmajevi igraju osam mečeva protiv najboljih selekcija Evrope.

“Ovih osam utakmica ove godine su bile ogroman faktor da prihvatim ovaj izazov. Karakteran sam i želim imati najveće izazove te igrati s najboljim. Imamo u planu da promijenimo par stvari u našoj ekipi, vodilja je da nam ti momci imaju iskustvo na najvišem nivou. Samo tako možemo ustrajati u onom što hoćemo”, istakao je novi selektor, koji je potpisao ugovor na četiri godine sa Savezom.

Tako će Barbarezu biti osiguran kontinuitet rada, a upravo je to bilo naredno pitanje na koje je odgovorio. Pričao je o potencijalnom podmlađivanju tima i generalnim ciljevima.

“Bio sam neki dan kod frizera i on me pitao ‘Da li se vraćamo na tribine?’ Ljudi znaju koliko smo karakterni i kako radimo. Ne kažem da prije nije bilo tako, momci su sigurno davali sve, ali s našom dozom patriotizma vjerujem da im možemo dati još 2 posto i to bi bilo dovoljno. Imamo plan obići deset država u pet dana. Bit će tu svega”, obećava selektor.

By admin