Sanja Vulić poznata je po tome što se često nalazi u centru dešavanja, zbog svojih izjava i napada. Tako ni njen najnoviji ispad, tačnije verbalni napad nije prošao neopaženo. Štaviše OSCE je osudio Vulićevu zbog izjave u kojoj je vrijeđala članicu CIK-a Vanju Bjelicu Prutinu.

Vulićeva izjavu članice CIK-a uporedila sa ‘Top listom nadrealista’

Desilo se to 1. jula kada je Sanja Vulić komentarisala žrijebanje u prostorijama CIK-a na kojem je odlučeno da peti delegat iz Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH bude iz PDP-a. Tom prilikom je izjavila.

“Vježbala je i izvježbala Prutina izvlačenje kinder jaja iz zamrzivača i zahvaljujem se izvorima iz krugova CIK-a na tačnim informacijama. Ono što mi ostaje nepoznanica i što nikada neću razumjeti jeste kako će Vanja Bjelica Prutina, nakon ovog ‘poduhvata’, koji najviše liči na skečeve iz legendarne ‘Top liste nadrealista’, prošetati Istočnim Sarajevom i Republikom Srpskom.”

Opozicija iz Republike Srpske nakon žrijeba 1. jula će u Domu naroda državnog parlamenta Bosne i Hercegovine imati dva delegata, a Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika tri.

U praksi to znači da SNSD neće moći blokirati zakon ili odluku na nivou BiH ako za nju u Domu naroda glasaju Klub Hrvata i Klub Bošnjaka, te dva opoziciona delegata iz Kluba srpskog naroda.

Tim povodom i nakon izjave Vulićeve oglasila se i misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Oni su osudili verbalni napad Sanje Vulić, šefice Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata BiH (SNSD) na članicu Centralne izborne komisije Vanju Bjelicu Prutina.

Iz OSCE-a navode da bi “nezadovoljstvo ishodima sudskih postupaka i odluka institucija trebalo biti adresirano kroz adekvatnu upotrebu institucionalnih mehanizama, a ne upotrebom uvredljivog jezika i ličnim uvredama”.

“Pozivamo sve izabrane zvaničnike da pokažu najviše standarde profesionalizma, te da se suzdrže od poteza koji su neprofesionalni, nedemokratski i opasni.”, navode iz OSCE-a.

Tražila izvinjenje od OSCE-a

“Ne vidim čime kršim bilo kakav zakon ako iznosim svoj stav!? Јedini ko krši zakon, Ustav i raspakuje dejtonsku BiH su ljudi poput Prutine koje ne zanima šta radi Parlametarna skupština, već samo instrukcije Michaela Murphyja i Christiana Schmidta koji žele prirodno bogatstvo BiH, a ne poštovanje Dejtona.”, rekla je Vulić.

Ona je naglasila da ostaje pri ranijem stavu te je ponovila da je Bjelica Prutina vježbala i izvježbala izvlačenje kuglica kinder jaja iz zamrzivača, jer joj je tako naređeno.

Kontroverze šefice Kluba SNSD-a BiH

Ako neko nije čuo za Sanju Vulić, nakon snimka na kojem je psovala ispred Suda BiH-a, zasigurno je saznao ko je ona.

Nakon što se prije početka ročišta Miloradu Dodiku Sanja Vulić žalila da joj ne dopuštaju ulazak u Sud BiH i psovala, Vulić je ipak ušla na suđenje, ali je prije kraja ročišta napustila sud i nastavila sa psovanjem i vrijeđanjem sutkinje Sene Uzunović.

Prisjetimo se da je pomenuta nakon ročišta na suđenju Miloradu Dodiku iznijela i opasnu tvrdnju da se sprema atentat na predsjednika RS-a, a to je opravdala podatakom da su posječena stabla u blizini Suda BiH.

No, lojalnost i divljenje koje izražava prema Miloradu Dodiku iskazala je u još nekoliko navrata. Pa tako i prema njegovom sinu, Igoru.

Tako je Vulićeva kritikovala sankcije SAD-a početkom ove godine i okomila se na američkog ambasadora Michaela Murphyja.

“Budućnost Republike Srpske je u obrazovanim, mladim i sunarodnicima posvećenim ljudima što Igor Dodik jeste. Marfi to nikada shvatiti neće jer je on čovjek bez pripadnosti, bez emocije i vizije. Majkl Marfi je čovjek mržnje, bluda i razdora, a vrijeme je pokazatelj svega.”, kazala je tom prilikom Vulić.

Vulićeva je svoju pristrasnost porodici Dodik dokazala i u izjavi da je Milorad Dodik za nju “bog”. Kako je kazala: “Za mene Milorad Dodik, ne da je Tito, nego je bog.“ Dodala je i sljedeće: “Naravno, nikada u životu sebi ne bih dala taj luksuz da kritikujem predsjednika. Da je moj tata Milorad Dodik, ja bih verovatno lebdila nebom, ne bih hodala uopšte zemljom.”

Učiteljica koja političku moć koristi na pogrešan način

Inače, Sanja Vulić je po zanimanju profesorica razredne nastave, ali se još kao srednjoškolka angažovala politički i učlanila u SNSD. Jasno je da idealiziranjem šefa stranke njena karijera može ići samo uzlaznom putanjom. Zbog toga se vrlo vjerovatno nikada i neće baviti onim što je po zanimanju.

Tu bi se svakako dalo diskutovati o tome koji roditelj bi na kraju pristao da mu dijete uči osoba koja nije pokazala ni osnove kulture komuniciranja, ako uzmemo u obzir psovke pred Sudom BiH.

Bezbroj je tema i sfera u kojima bi ona mogla iskoristiti svoju političku moć. Evo barem da krene od položaja žena, kako u politici tako i općenito u poslovnom svijetu. No, ona je izabrala da ipak svu svoju pažnju i moć usmjeri ka lojalnosti svome šefu.

Sudeći prema svim dosadašnjim kontroverzama Sanje Vulić, ona je samo još jedna političarka u nizu koja djeluje subjektivno i poziciju moći koristi na potpuno pogrešan način.