Podnošenjem krivične prijave nadležni organi dobivaju informaciju da je učinjeno djelo zakonom definisano kao krivično djelo. Shodno tome, za očekivati je da ti isti organi što prije započnu sa provjerom navoda i daljnjim radnjama. Sve u svrhu što efikasnijeg sankcionisanja odgovornih lica i sprečavanja ponovnih istih ili sličnih radnji.

To je sve tako lijepo objašnjeno u teoriji, ali kada je riječ o praksi u našoj državi, onda situacija i nije baš povoljna. Kod nas se već odavno teorija i praksa ne slažu toliko dobro.

Prošla je godina otkako je Edin Garaplija podnio krivičnu prijavu protiv  ”paraobavještajne mreže” u službi ”duboke države”. Tada je podnio krivičnu prijavu protiv:

  • Vedrana Mijović, tužilac Tužilaštva BiH
  • Gordana Tadić, glavni tužilac Tužilaštva BiH
  • Mijo Krešić, bivši zamjenik Ministra sigurnosti BiH
  • Enver Mujezinović, suosnivač društva ”PRO VERITAS’ d.o.o Sarajevo
  • Dalida Burzić, suspendovana sudija Suda BiH
  • Mladen Jovanović, inspektor Federalne Uprve Policije FMUP-a
  • Edin Vranj, suosnivač i direktor društva ”PRO VERITAS” d.o.o Sarajevo
  • ”PRO VERITAS” Agencija za konsalting i sigurnost u poslovanju d.o.o Sarajevo
  • NN lica

Pisali smo upit Tužilaštvu BiH, od kojih smo samo dobili odgovor da je prijava zaprimljena.

Garaplija poziva i ostale da prijave sve nezakonitosti

Tim povodom smo kontaktirali Edina Garapliju, kako bismo od njega dobili neke konkretnije odgovore. Kako nam je rekao za ovih 12 mjeseci je obaviješten od strane Tužilaštva BiH, tačnije u oktobru prošle godine, da je formiran predmet i da postupajući tužilac radi na predmetu.

“Ja lično nisam još uvijek pozvan da dam iskaz, ali ću se rado odazvati kao građanin i prenijeti sva svoja saznanja oko namještanja montiranih optužnica patriotama i političkim protivnicima ove kriminalne organizacije.”, kazao je Garaplija.

U razgovoru s njim objasnio nam je i kojim povodom je protiv navedenih lica podnio krivičnu prijavu.

“Ohrabren pozivom gospodina Reinharda Pribea, specijalnog izvjestitelja EU za stanje BH pravosuđa, koji je pozvao građane da iznesu svoja saznanja o anomalijama i korupciji u BH pravosuđu, podnio sam u avgustu prošle godine krivičnu prijavu za organizirani kriminal i korupciju u pravosuđu protiv navedenih lica. Ova organizirana kriminalna grupa je između sebe dogovarala i organizirala montirane krivične prijave.”, objašnjava on.

Osvrnuli smo se i na prijavu koju je prije mjesec podnio protiv Bakira i ostalih, te je prema našim saznanjima formiran predmet. Zanimalo nas je da li je Tužilaštvo BiH kontaktiralo Garapliju u ovom slučaju, jer je u isto vrijeme i svjedok i prijavitelj.

“Prije mjesec dana sam podnio krivičnu prijavu protiv Bakira Izetbegovića, Kemala Ademovića, Osmana Mehmedagića, Nedžada Herende i NN lica za politička ubistva, organizirani kriminal i terorizam. Kako sam saznao iz medija, u Tužilaštvu BiH je formiran predmet po mojoj krivičnoj prijavi i postupajući Tužilac je uzeo u rad.”, kaže naš sagovornik, te dodaje:

“Mislim da je od ključne važnosti da se poduzmu hitne mjere kako bi se obezbijedila dokumentacija, jer se ranije dešavalo da je ista uništavana, a predmeti padali. Kako sam obaviješten, već su pojedinci iz ove kriminalne grupe dali naloge sebi bliskim osobama da obilaze potencijalne svjedoke i utiču na njihov iskaz u cilju moje kompromitacije i odbacivanja ove krivične prijave.”

Doc.dr. Edin Garaplija

Garaplija ističe da je interesovanje javnosti ogromno, ali i uznemirenost.

“Ogromno je interesovanje, ali i uznemirenje javnosti jer sva prijavljena lica imaju i dan danas preko svojih rođačkih i prijateljskih veza ogroman utjecaj na pravosuđe, istražne organe i medije. Također iz medija sam saznao da se i pojedina lica iz ove kriminalne grupe spremaju na bjekstvo, što predstavlja i dodatni razlog da nadležno tužilaštvo hitno reaguje.” 

Za kraj smo ga pitali koji su naredni koraci, te da li je u kontaktu sa OHR-om ili međunarodnom zajednicom.

“Ja sam, kao što je poznato u javnosti, pozvao međunarodnu zajednicu i OHR da izvrše monitoring ovog ključnog procesa za ozdravljenje BH pravosuđa i da ne dozvole kriminalnoj i koruptivnoj hobotnici da svojim pipcima uguši preostale čestite i profesionalne kadrove u BH pravosuđu. Ukoliko ovaj proces bude usporavan kao i ovaj prethodni, razmislit ću da sa svojim pravnim timom obavijestim više instance međunarodne zajednice.”

Za kraj razgovora, Garaplija naglašava: “U svakom slučaju pozivam sve iskrene patriote i građane ove zemlje koji su došli na udar ovih organiziranih kriminalnih grupa, da putem nadležnih institucija prijave sve nezakonitosti i korupciju u institucijama, kako bi konačno nastupila vladavina prava u Bosni i Hercegovini.”

Nepravilnosti u vezi prijavljenih lica

Podsjetimo da su lica protiv kojih je podnesena prijava bila u centru pažnje zbog nekoliko kontroverznih situacija.

Vedrana Mijović

Vedrana Mijović je smijenjena sa mjesta šefa Odsjeka za korupciju u Tužilaštvu BiH. Također, Mijović nije prijavila zemljište od 1600 kvadrata koje posjeduje sa suprugom.

Gordana Tadić

Dalje, kako je pisao Radio Slobodna Evropa, Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) stavio je 11. aprila 2022. godine na tzv. “crnu listu” Gordanu Tadić, bivšu glavnu tužiteljicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH).

Dalida Burzić

Bivša sutkinja Suda BiH, Dalida Burzić je suspendovana 2022. godine odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV). Ona je suspendovana nakon što je protiv nje pokrenuta istraga u predmetu “Dženan Memić”.

Enver Mujezinović

Nakon godinu i po dana sudjelovanja u Odboru povjerilaca postavljeno je pitanje legalnosti Envera Mujezinovića kao člana ispred federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije., pisao je 2021. Žurnal.

Bez punomoći Vlade odnosno resornog ministarstva Enver Mujezinović od juna 2020. godine, pa i nakon penzionisanja učestvovao je u radu i odlučivanju Odbora povjerilaca Vitezita u stečaju.

Organizovana kriminalna grupa

Kako se navodi u prijavi Garaplije, ova lica su, kao organizirana grupa udružena u cilju lažnog prijavljivanja, uticaja na svjedoke, kompromitacije rukovodstva i međunarodnih projekata Ministarstva sigurnosti BiH u oblasti civilne zaštite, rušenje međunarodnog ugleda Bosne i Hercegovine, zaustavljanje provedbe realizacije projekta od značaja za integraciju civilne zaštite BiH.

U cilju kompromitacije Dragana Mektića, tadašnjeg ministra sigurnosti BiH, Igora Golijanina njegovog šefa kabineta i dr.sc Samira Agića, njegovog pomoćnika za zaštitu i spašavanje i dr.sc Edina Garaplije, tehničkog konsultanta i vanjskog člana tima za provedbu međunarodnih projekata u oblasti zaštite i spašavanja, kako bi sebi pribavili materijalnu, poslovnu i političku korist i oštetili državni budžet za preko milion maraka te nanijeli štetu ugledu BiH pred međunarodnom zajednicom.

Uz usporavane procese u Tužilaštvu naše zemlje čini se da nakon jednog koraka naprijed, slijede nazad dva. Kome da vjerujemo i kako da živimo u pravednoj državi, ako nema korektnog i pravovremenog odgovora iz nadležnih institucija? Hoće li ikada pravda i istina biti u znaku jednakosti sa državom Bosnom i Hercegovinom?