Foto: forward.com

Prema novom zakonu o državljanstvu koji je stupio na snagu u utorak, podnositelji zahtjeva za njemačko državljanstvo morat će izričito potvrditi pravo Izraela na postojanje. Nova su pitanja dodana testu za dobijanje državljanstva ove zemlje, uključujući pitanja o judaizmu i pravu Izraela na postojanje.

No, ipak se trebamo podsjetiti dosadašnje uloge koju je Njemačka igrala u sukobu između Izraela i Palestine. Kao i toga na koji način su reagovali prema onima koji su pružili podršku Palestini.

Škakljiva uloga Njemačke

Prema pisanju Spiegel-a ključna izjava, koju je dala Angela Merkel, prethodnica Olafa Scholza jeste “Izraelska sigurnost dio je njemačkog državnog razloga.” Scholz je to ponovio kada je govorio u njemačkom parlamentu, Bundestagu, 12. oktobra, pet dana nakon napada Hamasa na Izrael.

Također je rekao: “U ovom trenutku postoji samo jedno mjesto za Njemačku: Strana Izraela.”

Njemačka vlada više je puta naglašavala svoj poseban odnos s Izraelom, proglasivši sigurnost Izraela svojim “državnim razlogom”.

Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Njemačke je više puta osudila Hamasov napad. Također je prozvala sve veće nasilje ekstremističkih židovskih izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali.

Njezini komentari da ne bi trebalo biti “nikakvog protjerivanja iz Gaze, nikakve okupacije ili teritorijalnog smanjenja Gaze” naišli su na akciju povećane humanitarne pomoći za palestinska područja.

Dodatnih 38 milijuna eura (41,2 milijuna dolara) dovodi njemačku pomoć do 160 milijuna eura za ovu godinu. To nije zadovoljilo sve, posebno među Palestincima.

“Ne pozivati ​​na prekid rata, podržavati Izrael oružjem, ohrabruje ga da nastavi svoju agresiju protiv našeg naroda u Gazi.”, rekao je Mohammad Shtayyeh, palestinski premijer, u izjavi nakon Baerbockova posjeta Zapadnoj obali.

Podsjetimo, Njemačka je jedan od najvećih dobavljača oružja Izraelu, prodavši opremu i oružje prošle godine u vrijednosti od 326,5 miliona eura, prema podacima ministarstva privrede ove zemlje.

Od početka izraelskog rata protiv Gaze u oktobru, Berlin je donio niz represivnih mjera protiv djela solidarnosti s Palestinom. U martu je centralna banka u Njemačkoj zamrznula bankovni račun jevrejske anticionističke organizacije.

Podrška Berlina cijelu zemlju stavila na klimave noge

Međutim, podrška posebno Berlina u ovom sukobu, dovela je Njemačku na klimave noge. Nedvosmislena potpora Berlina Izraelu umanjila je njegovu moć u regiji. Izgleda da je Scholz već slutio da će se to desiti, pa sada pričaju drugačije.

Benjamin Netanyahu i Olaf Scholz; Izvor: Spiegel International

Postoji “1000 argumenata različitih aktera” zašto premalo hrane nalazi svoj put u Pojas Gaze, kazala je Baerbock. Ne zanima je, kaže, “ko bi kad mogao biti gdje”. Nema vremena za takve rasprave, kaže ona. “Jedina stvar koja je važna, jest da pošaljemo pomoć u Gazu, i to sada.”

Činjenica da Baerbock, samoproglašeni “prijatelj” Izraela, govori s takvom snagom pokazuje da se nešto promijenilo u odnosu Njemačke prema toj zemlji.

Iz današnje perspektive, čini se da to obećanje ima privremeni element. Gotovo kao da je Scholz već slutio dilemu u koju će dugotrajna neprijateljstva u Gazi dovesti Njemačku. Stvaraju li se sada pukotine u ovoj državi?

Kako su prolazili oni koji su pružili neki vid podrške Palestini?

Federalna ministrica obrazovanja Bettina Stark-Watzinger izrazila je želju da svoju državnu tajnicu Sabine Döring stavi u privremenu mirovinu. Političarka FDP-a je rekla da je o tome pitala kancelara Olafa Scholza (SPD) preko svog ministarstva.

Pozadina priče je otvoreno pismo univerzitetskih profesora koji su podržali propalestinske proteste na univerzitetima u maju. Döring je tada pokrenula ispitivanje mogućih posljedica unutar Ministarstva za istraživanje.

Tako je prošle sedmice, Sabine Döring, mlađa ministrica odgovorna za visoko obrazovanje, bila prisiljena podnijeti ostavku nakon što je istražila mogućnost rezanja finansiranja potpisnicima otvorenog pisma u znak podrške propalestinskim studentskim kampovima.

Das Erste dobio je e-poruke koje sugeriraju da je ministarstvo provjerilo može li oduzeti sredstva potpisnicima.

Ona je ranije tvrdila da je ministarstvo izvršilo interne provjere jesu li akademici prekršili zakone, ali nije razmatralo uklanjanje sredstava.

Također su govori palestinskih akademika i pisaca otkazani, demonstracije zabranjene i primijenjena su stroga pravila u vezi s govorom na demonstrantima i događajima.

Prije dva mjeseca, britansko-palestinskom kirurgu Ghassanu Abu Sittahu odbijen je ulazak u Njemačku kako bi sudjelovao na propalestinskoj konferenciji. Događaj na kojem je trebao govoriti, Palestinski kongres, zatvorile su stotine policajaca u civilu, koji su upali na događaj i izveli nekoliko hapšenja.

Modernizacija zakona o državljanstvu

Od 27. 6. ove godine stupa na snagu zakon o modernizaciji zakona o državljanstvu.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je tako provelo centralnu reformu sadašnje savezne vlade.

Ovaj zakon nudi olakšice koje su uvedene za ljude koji rade u Njemačkoj, poput dvojnog državljanstva i skraćenog boravka potrebnog za dobijanje državljanstva.

Između ostalog, zahtijeva se i stavka koja je izazvala negodovanje javnosti.

“Kao odgovor na sve veći antisemitizam u Njemačkoj, lista pitanja u testu je također proširena. Dodana su nova ispitna pitanja koja se tiču antisemitizma, prava na postojanje Države Izrael i jevrejskog života u Njemačkoj.”, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser u utorak.

“Niko ko ne dijeli naše vrijednosti ne može dobiti njemački pasoš. Ovdje smo povukli kristalno jasnu crvenu liniju i učinili zakon mnogo strožijim nego prije. Antisemitizam, rasizam i drugi oblici prezira prema čovječanstvu isključuju naturalizaciju. Ne postoji nikakva tolerancija.” dodala je.

Ovo u praksi znači da će građani koji žele da steknu pravo na državljanstvo morati izjaviti pravo Izraela na postojanje.

Korisnici su na društvenim mrežama oštro osudili ovaj zakon, a neki od komentara su:

“Rođen sam i odrastao u Njemačkoj. Živim u Njemačkoj. I sve što mogu da kažem je da se veoma stidim ove zemlje.”

“Možda su o tome trebali razmišljati početkom 40-ih, prije nego što su protjerali sve Jevreje iz Njemačke.”

Izvor: TRT Balkan

Test neće tražiti od budućih građana da afirmišu pravo palestinske države na postojanje jer, podsjećamo, Njemačka nije ni priznala državnost Palestine.

Komentar Ministarstva unutrašnjih poslova o ovom zakonu za kraj glasi: “Ova reforma vam pokazuje: Vi pripadate Njemačkoj.”