Iako ne zvanično, čini se da je izborna kampanja već počela u Bosni i Hercegovini. Pojedini politički subjekti već su kažnjeni zbog preuranjene izborne kampanje. Nedavnim izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, pooštrene su zakonske mjere za svaki vid . Stoga, čini se kako će Centralna izborna komisija ove godine imati pune ruke posla.

Međutim, uvijek postoje “rupe u zakonu” i stari, dobro provjereni “legitimni” načini kupovine glasova. Najčešća meta takve kupovine glasova su penzioneri, koji ionako jedva sastavljaju kraj sa svojim bijednim penzijama. Najčešći vid pomoći jesu isplate jednokratne novčane pomoći, i to od 50 do 70 KM, te jednodnevni izleti za penzionere, najčešće u Ajdinoviće – omiljenu destinaciju bivših vlasti.

Općina Novo Sarajevo nastavlja tradiciju

I ove, kao i prethodnih godina, Općina Novo Sarajevo odlučila je dodijeliti jednokratnu novčanu pomoć svojim penzionerima s najnižom penzijom.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović potpisao je Sporazum s direktorom Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje Halilom Subašićem, kojim se reguliše isplata ukupno 285.000 KM jednokratne pomoći najugroženijim penzionerima.

Sporazumom je predviđeno da više od 5.600 penzionera s područja ove općine uz julsku penziju dobije jednokratnu pomoć od Općine u iznosu od 50 KM.

Kako je i sam načelnik Tanović rekao, Općina Novo Sarajevo ovaj projekat realizuje već duži niz godina, ali “na drugačiji način isplate sredstava”. Dodao je da su sredstva koja se dodjeljuju simbolična, ali “nisu dostatna i u ukupnom Budžetu čine jednu ozbiljnu cifru”. 

“Bitno nam je da naši penzioneri imaju osjećaj da ova lokalna zajednica misli na njih, da je tu za njih i da će im obezbjeđivati ovu i svaku drugu vrstu pomoći u skladu sa zakonskim propisima i svojim mogućnostima”, istakao je Tanović.

Dio javnosti izrazio je negodovanje zbog ovakvog čina, smatrajući ga jeftinim i populističkim načinom kupovine glasova.

Istu stvar Općina je radila i prethodnih godina – istina, i u godinama koje nisu izborne. Ovu praksu Tanović je naslijedio od svog prethodnika Nedžada Koldže, koji je također istim iznosom “nagrađivao” penzionere istim iznosom.

“Ova skromna pomoć pokazuje da općina nastavlja da vodi brigu o penzionerima kao posebno ugroženoj kategoriji”, rekao je Koldžo prilikom potpisivanja sporazuma o novčanoj pomoći 2019. godine.

Zanimljivo je to da sve ove jednokratne pomoći uglavnom bivaju uplaćivane u ljetnim mjesecima, najčešće u junu ili julu, odnosno nekoliko mjeseci prije izbora.

Novo Sarajevo nije jedina Općina koja “pomaže”

Međutim, postoje i oni koji su uplaćivali u zimskim mjesecima ove pomoći, poput bivšeg načelnika Ilidže Senaida Memića. Podsjećamo da je Memić, koji je nakon završetka načelničkog mandata, imenovan na poziciju ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji 2021. godine, da bi u maju 2023. godine bio uhapšen. Protiv njega je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo, a Kantonalni sud u julu 2023. godine potvrdio optužnicu za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Za njegovo vrijeme, novčani pokloni od 70 KM bili su uplaćivani u februaru, no samo u izbornim godinama. Bivši načelnik tada bi tradicionalno priredio prijem i druženje u prostorijama Općine za tridesetak najstarijih penzionera.

“Sretan sam što imamo priliku da vam ovim skromnim poklonom ukažemo da vas, kao najstarije građane naše opštine, nismo zaboravili i da je ovo mali znak pažnje u znak zahvalnosti za sve ono što ste uradili za državu, lokalnu zajednicu i za nas mlađe”, poručio je Memić 2018. godine.

Ipak, novi načelnik Muzur nije nastavio ovu “tradiciju”.

U ovoj godini, osim Općine Novo Sarajevo, jednokratnu pomoć penzionerima obezbijedilo je još desetak općina i gradova iz Federacije BiH, kao što su Konjic, Jablanica, ali i Tuzlanski kanton.

Podjela jednokratnih novčanih pomoći penzionerima izaziva duboku sumnju u iskrenost namjere političkih aktera, pogotovo kada te pomoći dolaze u izbornim godinama, odnosno nekoliko mjeseci prije izbora. Umjesto trajnih rješenja za bolji život penzionera, ova praksa, koja suštinski znači dijeljenje novca građana, predstavlja samo privremeno olakšanje onima koji su u stanju potrebe i pitanje je koliko im ovako mali novčani iznosi mogu zaista pomoći u prevazilaženju finansijskih problema, naročito u vijeme inflacije i najave novih poskupljenja.