Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove Jamesom O’Brienom danas je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu održao predavanje. 

No, u sklopu predavanja, O’Brien je poslao i nekoliko poruka liderima, prije svega SNSD-a, SDA i HDZ-a.

Političko djelovanje Dragana Čovića je protivno javnom interesu

“U energetskom sektoru vidimo da lider HDZ-a Dragana Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj. On bi da zamijeni operatera sistema prenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist. To je cinizam, i protiv je javnog interesa” rekao je O’Brien.

On je prvo kazao da u BiH neki tvrde da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, jer ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a. One koji osporavaju visokog predstavnika uporedio je s Karadžićem, Krajišnikom i Koljevićem i poručio da će im se SAD suprotstaviti.

Milorad Dodik se bavi secesionističkom politikom

Prijetnje secesijom ocijenio je zapaljivim i opasnim i da one štete svim građanima BiH.

FILE PHOTO: Bosnian Serb leader Milorad Dodik attends a meeting with Russian President Vladimir Putin in Moscow, Russia, May 23, 2023. Sputnik/Alexey Filippov/Pool via REUTERS/File Photo

“Dok se velika većina građana bori da sastavi kraj s krajem, neki političari i njihove porodice se svakodnevno sve više bogate. A, odakle im novac? Dolazi od vas. I tu počinjete gledati u strukturu ekonomije i kako ona djeluje na politiku, naročito na izbore nekih lidera. BiH prikuplja prihoda koje su među najevećima prema učešću BDP-a u svijetu. Time se ne finansiraju kvalitetne javne usluge, novac nestaje u privatnim džepovima i za finansiranje velikih mreža političke podrške”, rekao je O’Brien.

Sjedinjene američke države će nastaviti sankcionirati sve one koji su se ogriješili o Dejton, umiješani su u korupciju ili ruše Dejton.

Bračni par Izetbegović su ucjenjivali ljekare, dio su ozloglašene afere Respiratori i zloupotrijebili su BH Telecom

“Supruga lidera SDA nedavno je smijenjena sa pozicije direktorice KCUS-a tokom njenog mandata doktori su bili prinuđenu da podrže SDA ili da odu sa rukovodećih pozicija. To je bila agenda fokusirana na politiku, a ne na pacijente. SDA je bila i u ozloglašenom slučaju sa respiratorima, koji je imao globalnu pažnju, jer to bilo u vrijeme korone. Lideri SDA su eksploatirali i BH Telecom za ostvarivanje lične dobiti i jačanje sopstvene mreže podrške”, rekao je O’Brien.