Gost novog izdanja podcasta ‘MimoVas’ sa Mimom Šahinpašićem bio je novinar i publicista Fatmir Alispahić. Zbog svog javnog djelovanja često je bio meta politike, pojedinca, udruženja pa čak i onog novinarskog. Na sudovima je redovno dobijao oslobađajuće presude ali na ulici fizičke napade i etikete četnika, izdajnika, disidenta. Međutim, Fatmira je nemoguće zastrašiti i zaustaviti na putu istine i borbe za bolje bosanskohercegovačko društvo. Fatmir je urednik sedmičnika ‘Defter Hefte’.

Fatmir Alispahić je u decembru 1992. godine upozorio u tekstu ‘Krv boje benzina’ na opasnosti islamizacije Armije RBiH, na opasnost stvaranja ‘fildžan države’, i tada su ga sve muslimanske institucije Tuzle i SDA proglasile četnikom i neprijateljem muslimanskog naroda.

”Ja sam napisao da mi tom politikom upravo legitimiramo sve ono što je potrebno Slobodanu Miloševiću i Radovanu Karadžiću. Tek danas te stvari dolaze na naplatu. Ko je prvi napisao da se rađa ‘američki fašizam’ kada je napadnut Irak i Sadam Husein, tek su kasnije svi priznali da se radilo o jednoj podvali jer Sadam Husein nema oružje za masovno uništenje.”

Alispahić je jedan od rijetkih novinara i publicista u BiH kojem je ‘prišiveno’ više etiketa za izdaju interesa BiH nego što je pokušano pronaći istine u tome na šta on upozorava.

Udruženje novinara protiv novinara

Na sudu se našao zbog stavova u vezi sa migrantskog krizom koja je zahvatila Bosnu i Hercegovinu.

”Ja sam jedini novinar protiv kojeg je optužnicu isposlovalo Udruženje novinara, Ombudsmani i Vijeće za štampu. Oni su tražili da se ja procesuiram da bih ja na kraju bio oslobođen. Zamislite sada njihove sramote i da bi se ispostavilo da, sve ono što sam tvrdio je tačno i da sada sigurnosne agnecije rade ono za šta sam se ja zalagao.”

Kaže da postoji mnogo primjera kada je ‘kukurikao prije zore’ zbog čega je progonjen da bi cijelo društvo kasnije prihvatilo to na šta je on ranije upozoravao.

Upozoravao sam da se sprema genocid!

Kao tadašnji glavni urednik ‘Revije korzo’, na naslovnicu je stavio natpis ‘muslimani na nišanu’.

”U januaru 1992. godine, proći će još mnogo mjeseci pa će ‘Kralj mudrosti’ reći; spavajte mirno rata neće biti – oko nas je JNA koja sprema genocid. Ja tada, u januaru iz takvog okruženja, štampam ‘Reviju korzo’ u pet hiljada primjeraka sa upozorenjem da se sprema genocid u Podrinju i protjerivanje 300 hiljada muslimana.”

Jedan od najžešćih udara na Fatmira desio se nakon što je ukazao na kriminal i korupciju u redovima Islamske zajednice u BiH. Naravno, uslijedila je etiketa ‘izdajnika’ i ‘mrzitelja’ bošnjaka.

Islamska zajednica je SDA stranka

Napisao je knjigu ‘Islamokratija’ u kojoj je Fatmir iznio brojne tvrdnje, argumente i stavove kojima potkrepljuje tezu da je Islamska zajednica kriminalna organizacija pod direktnom kontrolom SDA stranke.

”Napisao sam knjigu, ne da bi nanio štetu Islamskoj zajednici već da bi se borio za časnu, poštenu i narodnu Islamsku zajednicu. Ako Ismalmska zajednica toleriše da se proda mezarje u Banja Luci u jednom bjelodanom kriminalnom kontekstu, i ja na to upozorim onda sam ja kriv a ne onaj koji je mezarje prodao. Ako ja otkrijem da narod masovno daje pare za Zekjat, računajući da daje novac ljudima u potrebi a da se događa da te pare koje si dao i misliš da ide sirotinji, zapravo ide za ogromne plate ljudima u administraciji.”

Fatmir dodaje da Islamska zajednica odbija reformu jer ovakva situacija njima savršeno odgovara. Pored toga, dodaje da bi reforme značile depolitizaciju Islamske zajednice koja je jednako SDA stranka.

”Nemoj da se lažemo, Vi ste našu Islamsku zajednicu i našu vjeru stavili na uslugu jednoj kriminogenoj stranačkoj strukturi. Ti si izvarao narod, to je stranačka a ja se borim da bude nadstranačka. Ne možemo očekivati bolje ako ne ukazujemo na te stvari i ako ne kritikujemo. Kritika nije čin izdaje već čin odgovornosti.”

Za trenutno stanje u državi i društvu, Fatmir odgovornost vidi u tome što je zakazala akademska zajednica kao i intelektualna i medijska scena u Bosni i Hercegovini.

Duboka država je sakrila ubice Dženana Memića

Komentirao je Alispahić i ubistvo Dženana Memića. Kaže da je zna ko su ubice ali i ko su nalogodavci, međutim Duboka država je još jaka u skrivanju istine.

”Ubice Dženana Memića su sakriveni od Duboke države, od samih ubica gore su ubice oni koji su čuvari zakona a zapravo štite te ubice. Gdje je problem sa ubistvom Dženana Memića. Ne samo da trebaju završiti ubice već kompletna elitistička halka u sigurnosnom sistemu koja je sponzorirala zaštitu. Dok god se to ne dogodi, svi mi možemo biti Dženan Memić. Svako može biti napadnut kao što se meni dogodilo. 2. februara sam napadnut od jednog aktiviste SDA koji ima fotografije sa Bakirom i njegovog brata koji je narkodiler. Taj napad je dokumentovan videonadzorom, to je preuzelo Tužilaštvo i da prođe 100 dana a nema reakcije. Taj koji me napao Denis Jašić je već osuđivan na 6 mjeseci zatvora, uhvaćen u trgovini drogom, napao mnoge ljude pa i mene i na to sve ima fotografiju sa dva pištolja, vjerovatno ilegalna.”

Alispahić kaže da, nakon svega što je uradio u karijeri a odnosi se na kulturno-historijsko naslijeđe Tuzle i BiH, treba da strahuje od narkodilera jer tužilac Saša Eraković je sa video snimak napada kazao da to ništa na vrijedi.

Kultura sjećanja – spomenik ‘Vječna svjetlost’

1996. godine Alispahić je osmislio spomenik ‘Vječna svjetlost’ koji se palio svake noći u 20:55h i gorio je 71 minutu u spomen na 71 žrtvu. Od 2002. godine spomenik je ukinut.

”Tuzla je imala ovdje jednog svog ‘Luciferkonju’ koji je ukinuo taj spomenik 2002. godine. Sadašnji federalni zastupnik Čavalić pokreće peticiju da se vrati spoemnik, 3 hiljade potpisa ali avaj. Prolaze 22 godine i Tuzla živi sa ukinutim spomenikom. Stigla je lijepa vijest da se taj spoemnik obnavlja, mada ostaje pitanje kako je Tuzla 22 godine živjela bez tog spomenika a da se ne pita ko je to uradio.”

Kompletno gostovanje Fatmira Alispahića u podcastu ‘MimoVas’ možete pogledati na našem YouTube kanalu.