Fabrika Mirabell-Werk u Grödigu, blizu Salzburga, koja je više od jednog stoljeća proizvodila poznate “Echte Salzburger Mozartkugel”, prestala je sa radom. Posljednja Mozartkugla, teška 17,1 gram, napravljena od čokolade sa jezgrenom mješavinom marcipana, pistaća i nugata, proizvedena je 5. decembra, čime je okončana jedna era, kako izvještavaju austrijski mediji.

Korporacija Mondelez International, koja posjeduje sva prava na ovaj simbol austrijske tradicije, odlučila je zaustaviti proizvodnju u Austriji. Planira se preseljenje proizvodnje u Poljsku ili Češku, iako detalji još uvijek nisu jasni. Ova odluka izazvala je nezadovoljstvo među zaposlenima i lokalnom zajednicom.

“Ovo je bio postepeni kraj”, izjavila je Katharina Lindner, menadžerka kvaliteta, koja je radila u fabrici gotovo deset godina. Broj zaposlenih smanjen je sa 160 na samo 40, a preostali radnici trebaju napustiti fabriku do kraja godine.

Firma Salzburg Schokolade, koja je proizvodila Mozartkugel za Mondelez, nikada se nije oporavila nakon što je 2021. godine proglasila bankrot, a glavni razlozi su porast troškova sirovina, energije i transporta.

Zgrada fabrike, zbog otpora prema njenoj preradi u stambeni prostor, vjerovatno će ostati prazna još dugo. Oprema će biti ili prodana ili demontirana. Time završava 127-godišnja tradicija, a Salzburg gubi jedan od svojih najpoznatijih gastronomskih simbola.

EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW