Nakon što je 3. jula Smartinfo.ba objavio interni akt BHRT-a o smjeni urednice BHR1 Enise Hajdarević-Šojko, mnogi portali podijelili su ovu vijest sa svojim čitateljima.

Prema Članu 16. (Obaveza poštovanja autorskih prava) ZAISP-a, zabranjeno je umnožavanje i distribuiranje dijelova ili cjeline dokumenta bez izričite saglasnosti autora.

U novinarskom svijetu, dozvoljeno je prenošenje vijesti sa drugog portala, uz obavezno navođenje izvora i linkovanje teksta.

Klix i Pressmedia ne navode izvore

Portal Klix.ba, koji ćemo mi u ovom slučaju linkovati, prenio je vijest o smjeni Enise Hajdarević-Šojko skoro 24 sata nakon što je naša platforma objavila zvanično saopćenje.

U tekstu koji je Klix prenio nigdje se ne navodi izvor informacija. Znači, nije navedeno da je saopćenje upućeno Klixu, niti je navedeno koji portal je dobio saopćenje od BHRT-a.

Screenshot: Klix.ba i Pressmedia

Svaka informacija, od koje novinar kasnije kreira vijest, mora imati neki izvor. Ili je izvor sam novinar, odnosno njegova redakcija koja je bila na licu mjesta ili je dobila zvanično saopćenje ili je izvor neka druga medijska kuća od koje novinar preuzima vijest (koja bi trebala biti značajna za javnost) i prenosi je, ali u tom slučaju navodi izvor informacija.

Portal Pressmedia također je preuzeo našu vijest i objavio je bez navođenja izvora, dakle u svoje ime. Ovaj portal nije prenio fotografije maila i zapisnika sa sjednice koje smo dobili, dok je Klix čak preuzeo i to.

Ipak su brojniji pošteni novinari

Pored kolega koje se “kite tuđim perjem”, još uvijek ima onih koji poštuju autorska prava i drže do kolegijalnosti. Takvi portali su Crna hronika, Slobodna Bosna, Stav, Tuzlainfo, kao i Faktor, koji su svojim čitateljima transparentno pokazali izvor informacija.

Screenshot: Faktor čak nije ni potpisao svog novinara već je isključivo naveo naš portal

Bilo kako bilo, veoma smo ponosni što se naša multimedijalna platforma koristi kao izvor informacija. Ovo nam je još jedan dokaz uspješnog poslovanja i činjenice da su naši tekstovi cijenjeni u javnosti. Što se tiče kolega koji pripisuju tuđa djela sebi, publika zna prepoznati kvalitetne medije.