Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i lider pokreta “Za pravdu i red” u razgovoru za naš portal, prokomentarisao je nedavna dešavanja koja su dovela u opasnost, kako njegov tako i život njegove porodice.

Vukanović je na početku objasnio ko sve stoji iza plakata s njegovim likom koji su se pojavili u Trebinju, kao i razloge zašto mu crtaju metu na čelo.

“To radi Milorad Dodik, zajedno sa Lukom Petrovićem. Ja sam upravo danas bio u Tužilaštvu i podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog njegovih prijetnji i ugrožavanja moje bezbjednosti. On je otvoreno na sjednici, kao Predsjednik jedne Republike, pozivao na nasilje protiv lidera opozicije. Jasno je rekao da će se fizički obračunati sa mnom, a pozvao je svog kuma, presuđenog kriminalca, Mileta Radišića, kojeg naziva poštenim čovjekom, da me napadne i pretuče jer ugrožavam njihove poslove vezano za „Grand trade“ da uzmu 100 miliona od zgrade Uprave za indirektno oporezivanje.” kaže Vukanović, te objašnjava da su nakon toga s ciljem da umanje njegov ugled u društvu obljepili plakate.

“U nastavku toga, vidjeli ste da su oni napravili plakate predstavljajući mene kao nekog američkog špijuna. Obljepili su plakate na zidove, poslovne prostore, haustore, auta… Nakon toga što im je i bio cilj, sam dobio mnogo poruka, tipa: „izdajnik srpski“, „treba te ubiti“ i slično. Ovo što se dešava konkretno u Trebinju, iza toga stoji Luka Petrović, a po mojim saznanjima i Đorđe Bjelaković, generalni  direktor i glavni urednik Herceg televizije.”

Kako dalje navodi Vukanović, nije dobio policijsku zaštitu, ali je nedavno prijavio napad na porodičnu kuću u kojoj stanuje njegova majka, policijskim službama. Na napade od strane pojedinaca je navikao, jer su mu već bezbroj puta prijetili.

“Ne, nisam dobio policijsku zaštitu. To i nije moja stvar, nego stvar Općine. Međutim, treba imati u vidu da je prije nekoliko sedmica bila napadnuta moja porodična kuća, pristalice vlasti, ničim izazvane dolazile su kući i prijetile mi likvidacijom na sve moguće načine. Slučaj je prijavljen policiji, a osoba koja je napala moju kuću lišena slobode, pa je puštena da se brani sa slobode. Šta su bili motivi, ja ne znam. Ni to nije bio prvi put, ranije je Lazo Brković, desna ruka Luke Petrovića, davao prijedloge da trebaju ljudi doći kod mene kući, da me napadnu i pokušaju fizički ugroziti. Tako je to sve cilj jedne kampanje, pravosuđe je pod kontrolom vladajuće stranke, pa ćemo vidjeti kako će da reaguju.”

Smatra da su posljedice svih dešavanja, rad njegove stranke i njega samoga. “Posljedice su to našeg cjelokupnog rada, prije svega činjenice da Milorad Dodik ne zna šta će s nama. Ne može da nas ucijeni i to je za njega jedan veliki problem. Zato što smo potpuno slobodni i njegove klasične metode da nas ućutka ne daju rezultat, ne zna šta da radi s nama nego da nas fizički eliminiše, jer je sve ostalo pokušao. Brutalno su me kažnjavali za stvari koje nisam činio, bez ikakvog osnova, za klevetu, sve sam to izdržao. Izašli smo iz svega toga još čvršći i zbog našeg ugleda i popularnosti u narodu.”

Naš sagovornik je ponašanje Milorada Dodika opisao na sljedeći način, sumirajući da ne zna šta radi i da je odavno izgubio kontrolu. “Ponaša se kao čovjek koji bi trebao otići negdje da se zbrine. Prijetnje, nasilje i onakvo ponašanje da neko vidi na ulici, prvo bi tu osobu priveo, pa odveo u ustanovu da se liječi. Tako i njemu preporučujem da se čovjek malo odmori i podnese ostavku. Mogu slobodno reći da je ponizio sebe kao Predsjednika Republike, kao i Narodnu skupštinu. Neka ode negdje da se liječi i nas ostavi na miru.”

Iz svega ovoga će proizaći permanentna kriza, ističe Vukanović, i naglašava da je on spreman da se odbrani. “Kriza će biti permanentna sve dok Dodik ne ode s vlasti. Ja sam danas rekao da sam spreman da se branim, pa ćemo vidjeti koje će biti posljedice njihovog rada i svega što se dešava. Vidjet ćemo dokle su spremni da idu. Ova kriza će trajati sve dok on ne ode s vlasti, to je jedino rješenje za izlazak iz krize i dok se istitucije ne oslobode.”

Za kraj razgovora, priznaje da se boji za život članova svoje porodice, više nego za vlastiti.

“Više se bojim za sigurnost svoje porodice, ali naravno da ovo sve što se dešava izaziva veliki nemir kod članova moje porodice. U posljednjih nekoliko mjeseci prisutna je atmosfera linča i stalno se piše o meni da sam izdajnik, Bakirova poturica. U isto vrijeme pišu i prijete i srpski i bošnjački ekstremisti, tako da sam dobio niz poruka i od Bošnjaka. S jedne strane sam srpski izdajnik, s druge četnik. Ovakve stvari su nažalost postale normalne, u društvu gdje vlada šizofrenija i gdje svako ima slobodu govora, a stvari lako mogu izmaći kontroli.”

Podsjetimo da je tokom sjednice Narodne skupštine entiteta Republike Srpske, u četvrtak 28. marta, predsjednik RS Milorad Dodik, između ostalog govorio i o Nebojši Vukanoviću kao “američkom korisnom idiotu”. 

Samo dva dana poslije su u Trebinju, gradu u kojem je rođen i živi Vukanović, osvanuli letci gdje se on naziva upravo tako, uz fotografiju sa zastavom Sjedinjenih Američkih Država.