Gost intervjua sa Mimom Šahinpašiće bio je dr.sc. Edin Garaplija, autor knjige ‘Tajni Vilajet’. Govorili su o njegovom životnom putu, porodici, poslu i svemu što je napisao u ovoj knjizi.

O čemu govori knjiga Tajni Vilajet?

Mladi agent tajne službe državne bezbjednosti BiH dobija od svog nadređenog zadatak da dokumentuje pripadnike tajne grupe za likvidacije „Ševe“. Zajedno sa svojim najodanijim operativcima iz tajne službe, ubrzo hvata najozloglašenijeg plaćenog ubicu iz ove terorističke grupe. U toku istrage od njega saznaje za strašne zločine naređene od njemu do tada nepoznatih centara moći, bliskih vrhu vlasti iz naroda kojem i sam pripada. I dok mladi agent hita da prenese strašna saznanja svome šefu, ubica koristi nepažnju operativca koji je ostao da ga čuva. Pri pokušaju bjekstva biva ranjen i agenti ga u panici ostavljaju misleći da je mrtav. Ne sluteći šta mu se sprema mladi agent se vraća redovnim zadacima, siguran da je dobro obavio povjereni mu zadatak. Ali ga njegov šefprodaje za svoju ličnu sigurnost i udobnu fotelju. U montiranom procesu, Služba mladom agentu dodjeljuje odvjetnika koji lukavo radi protiv njega i prikriva zločine koje je otkrio. Nakon 13 mjeseci istražnog pritvora osuđuju ga na 13 godina teške robije i smiještaju u strogo čuvani zatvor u kome mu se sprema likvidacija. Nekim čudom mladi agent preživljava. Mijenja potplaćenog odvjetnika i skreće pozornost javnosti na svoj slučaj i spletke „Duboke države“. Cijela ispovijed mladog agenta obiluje nevjerojatnim prevratima, paraobavještajnim intrigama, političkim likvidacijama, kriminalom, lažima i montiranim sudskim procesima, iza kojih stoji moćno tajno bratstvo „Duga“.

Kako će uspjeti izaći na slobodu, ostati živ, objaviti dokumente i istinu? Kako će spasiti svoju obitelj i izdržati sve pritiske kojima su izloženim?

Knjigu možete poručiti online na stranici www.edingaraplija.com

By admin