Donald Trump, zasigurno ponovo kandidat američkih republikanaca za predsjednika, u zadnje vrijeme muku muči sa sudnicama. Protiv Trumpa se vode četiri krivična postupka – dva na nivou savezne države, dva federalna, a drugo suđenje u Georgiji tiče se toga da je pokušao negirati poraz na izborima u toj državi 2020. godine.

Pitanje koje se postavlja, može li Trump biti kandidat ako bude osuđen?

Da. Američki Ustav vidi samo tri uslova za kandidate – moraju biti rođeni kao američki državljani, najmanje 35 godina stari i boraviti u SAD-u najmanje 14 godina.

Ima argumenata za to da ljudi pod krivičnim progonom ne bi trebali moći biti kandidati, rekla je ranije za DW Laura Merrifield Wilson, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu u Indianapolisu. „Ali svi ti argumenti su zasnovani na moralu i preferencijama, a ne na zakonskim ili proceduralnim zaprekama”, rekla je ona.

Oni koji bi voljeli da Trump bude izbačen iz utrke smatraju da se ovaj 14. amandman može primijeniti zbog upada na Kapitol 6. januara 2021. godine. Kažu da su laži koje je Trump pričao o navodnoj izbornoj prevari pokrenuli rulju na krvavi upad.

Neke države, poput Colorada, su zbog toga htjele zabraniti Trumpu da uopšte sudjeluje u predizborima među republikancima. No u martu ove godine je Vrhovni sud presjekao taj pokušaj Colorada, navodeći da pojedine države nemaju nadležnost da spriječe nekoga u kandidaturi za federalnu funkciju.

Vrhovni sud je potvrdio da nadležnost u tome jedino ima Kongres. A kako je Kongres podijeljen – pri čemu republikanci drže većinu u Predstavničkom domu, dok demokrati imaju tijesnu većinu u Senatu – mala je šansa da tamo Trumpu zabrane kandidaturu.

A šta ako Trump ode u zatvor?

„Ovako nešto se ni izbliza nikad nije desilo”, rekao je Erwin Chemerinsky, stručnjak za ustavno pravo sa Sveučilišta Kalifornije. „Samo možemo nagađati.”

Zakonski, Trump bi mogao biti kandidat i iz zatvora. Ali bi bio priličan logistički izazov Sjedinjene Američke Države voditi iz zatvorske ćelije. Neki pretpostavljaju da bi u tom slučaju Trump mogao podnijeti tužbu, tvrdeći da ga eventualna zatvorska kazna spriječila u ispunjavanju dužnosti predsjednika Sjedinjenih Država.

Teoretski, Trump bi kao predsjednik mogao sebi oprostiti zatvorsku kaznu ili čak izreći puno pomilovanje. Ali, to bi bilo ekstremno rastezanje predsjedničkih ovlasti i kao slučaj vrhunskog nepotizma bi vjerojatno završilo pred Vrhovnim sudom.