Danas, 17. aprila počeo je štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva sindikata učitelja i nastavnika novim standardima i normativima, koje je Vlada Kantona Sarajevo odobrila 3. marta. Štrajk se organizuje pod motom “Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja”. Zbog štrajka učenici svaki dan neće imati prva dva časa. U prvoj smjeni štrajk će trajati od 8 do 9:40 sati, dok će u drugoj smjeni vrijeme štrajka varirati od vremena kada se počinje s nastavom.

Kako su najavili štrajk će trajati do kraja nastavne 2023/2024. godine odnosno do ispunjenja zahtjeva. Tim povodom se oglasio i predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

“Danas će u svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo započeti štrajk upozorenja. Trajat će prva dva nastavna časa u prvoj smjeni. U školama, u kojima se radi u dvije smjene, bit će i u drugoj smjeni prva dva časa. U školama koje imaju i međusmjenu, prva dva časa bit će štrajk upozorenja. Sve to da bi više radnika moglo učestvovati u štrajku.”

Cilj štrajka je, kako se navodi u saopćenju Sindikata, borba protiv neodgovorne vlasti te borba za zadovoljnog radnika i profesiju prosvjetnih radnika. Roditelji, posebno prvačića, javno su iskazali svoje nezadovoljstvo u pismu jednog od roditelja, a upravo se oglasilo i Vijeće roditelja u Kantonu Sarajevo.

Elma Dizdarević, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, ranije je izjavila da su novi pedagoški standardi, koji se tiču učenika i roditelja, “puno bolji” u odnosu na stare, dok normative ne želi komentirati, “jer se oni uglavnom tiču rada nastavnika”. Smatra da štrajk “nije nikako dobar za učenike”, jer se školska godina bliži kraju i oni se spremaju za upise u srednje škole, eksternu maturu i slično.

“Naglašavamo da su u štrajk sada uključena i djeca sa poteškoćama u razvoju u Centrima za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, što do sada nije bio slučaj, a time se krše sve moguće konvencije i prava djece sa poteškoćama u razvoju. Molimo Vas za dalje postupanje i povratne informacije, a za koje se nadamo da će osigurati najbolji interes naše djece.”, navode iz Vijeća roditelja KS.

Ovim povodom oglasila se i resorna ministrica Naida Hota Muminović. “U toku dana primila sam niz poruka o pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi radnici koji ne žele štrajkovati. Kroz pritiske prolaze i direktori osnovnih škola koji su jučer primili neprikladnu prijeteću poruku što su neki i prijavili policiji. Radnička prava se ne ostvaruju pritiskom na radnike. Kontaktirali su me i roditelji pitajući šta je sa pravima njihove djece. Prava iz Konvencije o pravima djeteta (među njima i pravo na obrazovanje) imaju prednost u odnosu na sva druga prava ili postupanja.”

Podsjetila je da je učešće u štrajku dobrovoljno i shodno članu 3. Zakona o štrajku, radnik slobodno odlučuje o svom učešću u štrajku.

“Kako svakako nemaju argumente, Sindikat osnovnog obrazovanja pribjegava lažima i manipulacijama. Posljednja u nizu laži je da će radnicima biti umanjena plata od septembra.  Istina je da im je plata od 1.marta uvećana za 10%, a od 1.januara bit će uvećana za dodatna 2% i neće biti umanjena od septembra.”, dodala je Hota Muminović.

Nastavnici u Bosni i Hercegovini su različito plaćeni, jer je obrazovanje u nadležnosti entiteta Republike Srpske, deset kantona u drugom entitetu, Federaciji BiH, te Brčko distriktu. Plate nastavnika u Kantonu Sarajevo su u posljednje tri godine povećane gotovo 50 posto. Osnovna neto plata, bez dodataka na radni staž, topli obrok, troškove prevoza i slično, iznosi 1.700 maraka (oko 800 eura).