schmidtFoto: EPA

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt gostovao je na televiziji FACE, te je tom prilikom govorio o nastavnom programu u bh. entitetu Republika Srpska, ali su njegove izjave izazvale burne reakcije.

Schmidt je tokom razgovora istakao kako će uraditi sve da se cjelokupan obrazovni sistem u BiH poboljša.

On je tom prilikom u istu ravan naveo osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića.

Naveo je da će sve učiniti da se ukinu “dvije škole pod jednim krovom” i istakao da će mlade generacije biti izdane ukoliko se to ne učini.

“Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao… Ne Kovačević… Ne možemo imati takvu razliku… Ako vidimo sliku Mladića i Alije Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da bi trebalo da imamo konferenciju, raditi sa akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama”, rekao je visoki predstavnik.

SDA odmah reagovao

Iz SDA za ovu izjavu, gdje je Schmidt rekao da je podjednak problem stavljanje fotografija Mladića i Izetbegovića u udžbenike, saopštila da je “skandalozna.”

“Nedopustivo je ova dva imena spomenuti u istoj rečenici i izjednačavati u bilo kojem kontekstu”, poručili su iz SDA.

Kako su istakli, Mladić je “ratni zločinac pravomoćno osuđen na doživotni zatvor” u Haagu, i to za “genocid, zločine protiv čovječnosti i druge teške oblike ratnih zločina”, te da će tako “zauvijek biti upamćen.”

“S druge strane, Alija Izetbegović je bio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, države koja se branila od agresije, vrhovni komandant njene časne armije i lider koji je i u najtežim ratnim vremenima insistirao na poštivanju međunarodnih konvencija, zaštiti civilnog stanovništva, ljudskih prava i demokratskih vrijednosti”, saopštili su.

Naveli su da “sve ovo zna Schmidt”, te da je njegova izjava “posebno uvredljiva.”

“Nakon suspenzije Ustava i isključivanja bošnjačkog potpredsjednika FBiH iz procesa formiranja vlasti, Bošnjacima i bosanskim patriotama se sada poređenjem njihovih velikana sa ratnim zločincem pokušava oduzeti i ono što im je najsvetije – čast i obraz”, poručili su iz SDA.

Oglasio se i ministar Delić

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan na početku objave, kaže kako bi ovo gostovanje “moglo pokrenuti mnoga pitanja koja čekaju na rješavanje već skoro trideset godina”, referirajući se konkretno na Schmidtovo sporno poređenje.

Delić je također podsjetio da Schmidt dolazi iz Njemačke, gdje se “historija ne ostavlja na volju ličnim sudovima”, te da se piše “naosnovu činjenica i izvještaja savremenika, svjedoka tih događaja.”

“Njemačka, iz koje dolazi Kristijan Šmit, poznata je po tome da ne ostavlja prostor za relativizaciju povijesnih događaja. Da li bi oni dopustili da se izjednače zločinci poput Adolfa Hitlera s državnicima poput Otta von Bismarcka, Konrada Adenauera ili Willyja Brandta, koji su gradili i obnavljali društvo? Ne, jer činjenice su nesporne. Možemo se slagati ili ne slagati s njima, ali ih ne možemo negirati”, saopštio je.

Dalje ističe razlike između BiH i Njemačke, rekavši kako se u našoj zemlji negira genocid i izjednačavaju agresori i žrtve.

“Njemačka, na primjer, nikada nije izjednačila Hitlera s ličnostima koje su izgradile modernu Njemačku. Njihova prošlost je jasno podijeljena – oni koji su činili zločine tretiraju se kao zločinci, a oni koji su gradili budućnost zemlje uživaju zasluženo poštovanje”, poručio je Delić.

Ni Konaković nije ostao dužan Schmidtu

Pored Delića, još jedan NiP-ovac i bivši član SDA , ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković javno je iskazao svoje mišljenje povodom Schmidtove izjave. On je na početku izdvojio citat Alije Izetbegovića koji glasi:

“Sačuvana Saborna crkva u Sarajevu i srušena džamija Ferhadija u Banjaluci, govore sve o nama i njima. Ovi kameni svjedoci ne lažu i mogu stati nasuprot sve njihove propagande.”

Zatim je poručio da “nikad nećemo dozvoliti da se naša časna borba i odbrana od agresije izjednači sa onima koji su nas napadali, ubijali žene i djecu, palili kuće, hapsili civile i raseljavali. “

Dodao je da smo vezanih ruku sa embargom na kupovinu oružja u najtežim situacijama poštovali pravila ratovanja i sporadične slučajeve u našim redovima sami kažnjavali.

“Zato nikad i nikom nećemo dozvoliti da našeg vrhovnog komandanta Armije RBiH i prvog predsjednika BiH rahmetli Aliju Izetbegovića izjednači sa ratnim zločincima”, poručio je Konaković.