florida uraganFoto: AFP/ telegram.hr

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa (IDDRR) obilježava se svake godine 13. oktobra. Ovaj globalni događaj, koji predvode Ujedinjeni narodi, naglašava važnost ublažavanja rizika od katastrofa i promicanja strategija koje pomažu u smanjenju gubitka života i sredstava za život zbog prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa 2024. usredotočen je na ulogu obrazovanja u zaštiti i osnaživanju djece za budućnost bez katastrofa.

Mnoge katastrofe, često pogoršane klimatskim promjenama, predstavljaju značajnu prijetnju dobrobiti djece i mladih. UNICEF izvješćuje da je oko milijardu djece diljem svijeta u iznimno visokoj opasnosti zbog klimatskih utjecaja i povezanih katastrofa.

Godine 2022. broj djece pogođene poplavama u Čadu, Gambiji, Pakistanu i Bangladešu bio je najveći u više od 30 godina. Osim rizika od smrti i ozljeda, djeca se suočavaju s daljnjim izazovima u obliku poremećaja u školovanju, prehrani, zdravstvenoj skrbi i pitanjima zaštite nakon katastrofe.

Kako bi zaštitile djecu od katastrofa, zemlje moraju razmotriti svoje ranjivosti i zahtjeve kada razvijaju nacionalne i lokalne strategije za smanjenje rizika od katastrofa.

Jednako je važno osnažiti djecu i mlade i pružiti im priliku da doprinesu smanjenju rizika od katastrofa, kao što je navedeno u Sendai Okviru za smanjenje rizika od katastrofa 2015.-2030. godine.

Osnaživanje djece, posebno kroz obrazovanje, može ih opremiti da se zaštite i postanu pokretači promjena u svojim obiteljima i zajednicama dijeleći ono što su naučili.

Ovo je posebno važno u kontekstu globalnih napora da se prošire sustavi ranog upozoravanja u okviru inicijative glavnog tajnika UN-a Rana upozorenja za sve.

S tim u vezi, treba napomenuti uragan Milton koji je stigao na Floridu u srijedu navečer kao oluja 3. kategorije, prema američkom Nacionalnom centru za uragane, te će nastaviti izazivati ​​po život opasne bujične poplave i olujne udare, dok je bez struje dva miliona ljudi, a ima i stradalih.

Također, u našoj zemlji razorne poplave dovele su u rizik stanovništvo pogođenih gradova. Posebno na ovaj dan potrebno je raditi na prevenciji i sprječavanju ovakvih pojava u budućnosti.