Šabani

Gost novog izdanja podcasta ‘MimoVas’ sa Mimom Šahinpašićem bio je Adnan Šabani, kandidat Pokret-a za gradonačelnika Zenice. Šabani je u emisiji govorio o stagnaciji Zenice, medijskoj blokadi i raznim drugim problemima. No, kaže da je spreman donijeti mnogo dobrih stvari u ovaj grad.

O Pokretu

Zanimljivo je da se stranka kandidata za gradonačelnika Zenice, Adnana Šabanija zove Pokret, a on je objasnio kada je nastala i ko čini ekipu.

“Osnovali smo se negdje početkom marta i započeli sve aktivnosti u vezi izbora u oktobru. Okupili smo jako dobru ekipu ljudi, sa punom listom, tačnije 35 kandidata. Vjerujemo u mladost i naše kompetencije.”

Stagnacija Zenice

Kao četvrti grad po veličini u Bosni i Hercegovini, Zenica ipak doživljava stagnaciju i potrebna joj je promjena.

“Grad Zenica itekako zaslužuje da bude na tom četvrtom mjestu po svojoj razvijenosti. Prema svim parametrima mislim da nismo četvrti ni u kantonu. Neki posljednji podaci pokazuju da smo na 17. ili 18. mjestu u Federaciji kada gledamo razvijenost i prihode.”

Ciljevi u budućem radu

Kako je kazao Šabani problema u ovom gradu je mnogo. Počevši od kulture, sporta, mladih, otvorenog dijaloga,…

“Već nekoliko generacija ne zna kako je to otići na utakmicu Čelika. To je sve povezano i sa razvojem turizma, ugostiteljstva i ostalih djelatnosti. Jedan od prvih ciljeva jeste vratiti sport gdje mu je mjesto. Danas za sav sport u gradu imamo 450 hiljada KM. To je mjesečna tranša jednog ozbiljnog kluba u našoj ligi.”

Dodaje da nije mnogo dati 4 miliona na sport, jer je budžet grada sada u odnosu na nekoliko godina unazad mnogo veći i samo ga treba usmjeriti u prave tokove.

“Tako i kada pričamo o mladima koji odlaze ne samo iz Zenice nego iz cijele Bosne i Hercegovine. Mi smo predstavili svoj plan. Navest ću primjer samo mladih bračnih parova gdje smo u svom programu predstavili plan da obdaništa stopostotno budu sufinansirana od strane grada.”

O čemu su sve još Šabani i Šahinpašić razgovarali pogledajte na našem Youtube kanalu!