Foto: Vlada KS

Priča o produženju staze sarajevskog aerodroma ovih dana dospjela je u žižu javnosti, i to nakon što je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić (SNSD) zatražio da se onemogući produženje staze. Naime, on tvrdi da je planirano da se staza produži i na zemljištu koje je katastrom u opštini Istočna Ilidža, odnosno na području Republike Srpske.

Ćosić je izjavio da se Gradska uprava Istočnog Sarajeva zbog ovoga obratila Vladi Republike Srpske te entitetskim institucijama – Ministarstvu saobraćaja i veza, Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove te inspekciji – zbog čega se nada se da će institucije onemogućiti produženje staze.

On smatra da je Komisija za utvrđivanje međuentitetske linije, koju je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine formiralo prije 15 godina, odgovorna za ovaj problem. Kako kaže, Komisija nije uradila svoj posao te je udovoljila zahtjevima Federacije Bosne i Hercegovine.

Zbog toga, Ćosić traži da se utvrdi međuentitetska linija jer su iz Aerodroma Sarajevo obavijestili Opštinu Istočna Ilidža, koja je dio Grada Istočno Sarajevo, da su dobili dozvolu od Ministarstva prostornog uređenja FBiH za gradnju i postavljanje ograde na području ove opštine.

Povodom najavljenog produženja staze na teritoriji Republike Srpske, stanovnici ulice Vasilija Grđića u Istočnoj Ilidži nedavno su održali i proteste zbog mogućeg trajnog zatvaranja njihove ulice usljed produženja staze.

Moguća zamjena teritorija?

Vlasti Republike Srpske, predvođene SNSD-om, optužuju načelnika Istočne Ilidže Marinka Božovića (SDS) za “izdaju i prodaju” teritorija. Međutim, Božović tvrdi da nije dao dozvolu za radove na produženju staze, ali je potvrdio da su ga iz Aerodroma obavijestili da su vlasti FBiH dale dozvolu te da će radovi uskoro početi.

Prema njegovim riječima, inspekcija Grada Istočno Sarajevo je ta koja može obustaviti radove. Naglasio je i da je Opština Istočna Ilidža prije dvije godine uputila dopis Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Narodnoj skupštini RS, Vladi FBiH, Kantonu Sarajevo i Općini Ilidža da se teritorij zamijeni za dio teritorija u sarajevskom naselju Mojmilo, kako se ne bi presijecale ulice, imanja, i sl.

Plan produženja predstavljen 2022. godine

Podsjećamo, plan Međunarodnog aerodroma Sarajevo jeste da svoju stazu produži sa 2.600 metara na 3.150 metara, i to do ulice Vasilija Grđića (Istočna Ilidža) koja se nalazi uz istočni prag staze. Na taj način omogućit će se lijetanje širokotrupnih aviona kao letjelica koje u prosjeku u ekonomskoj klasi imaju sedam do deset sjedišta u jednom redu te mogu imati kapacitet do 600 putnika.

Također, time bi se stvorili uslovi za uspostavljanje saradnje s novim aviokompanijama, kao i uspostavljanje direktnih linija s dalekim destinacijama, kao što su Sjedinjene Američke Države

“Potrebno je izvršiti eksproprijaciju samo dvije parcele koje presjecaju dva dijela kompleksa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a koji su namijenjeni za realizaciju ovog projekta. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je već upisan kao posjednik ovih parcela, a očigledno je da su one bile planirane za privođenje krajnjoj namjeni, realizaciji ovog projekta, što je prekinuto usljed rata u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u elaboratu Međunarodnog aerodroma Sarajevo iz 2022. godine.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 15. septembra 2022. usvojila je eleborat koji se odnosi upravo na produženje aerodromske staze za 550 metara.

Vlasnik zemljišta Aerodrom Sarajevo?

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Klix.ba su istakli da imaju sve neophodne dozvole relevantnih institucija za izvođenje građevinskih radova na postavljanju perimetarske ograde u zoni jugoistočno od lokalizera.

Rekli su da je zemljište njihovo i da su na vrijeme obavijestili sve relevantne osobe o početku radova. Također su istakli da su oni vlasnici zemljišta.

“Dakle, radimo po pravosnažnom odobrenju za građenje, izdatom od nadležnih organa Federacije Bosne i Hercegovine na predmetnom zemljištu, koje je otkupljeno prije rata i koje je bez dileme vlasništvo Međunarodnog aerodroma Sarajevo”, ukazali su.

Kako su istakli, u odnosu na planirano, izvršeno je iskolčenje (iscrtavanje) terena, u skladu s glavnim projektom perimetarske ograde. Također su pojasnili šta predstavlja perimetarska ograda.

“Perimetarska ograda ujedno predstavlja i državnu granicu na kojoj se mogu izvršavati sve privredne djelatnosti, nužne za odvijanje osnovnog poslovnog procesa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ali i lokalne zajednice”, objasnili su.

Naveli su da je riječ o njihovom glavnom razvojnom projektu, koji je od velike važnosti za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Benefite će imati ekonomija, privreda i turizam, a Međunarodni aerodrom Sarajevo je generator razvoja većih privrednih grana. Izgradnja perimetarske ograde je preduslov za realizaciju projekta produženja poletno-sletne staze, što će omogućiti još bolju povezanost i širenje mreže destinacija iz Sarajeva”, dodaju.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo uvjeravaju da neće ugroziti lokalno stanovništvo.

“Važno je istaći da radovi ni u jednom trenutku neće ugroziti lokalno stanovništvo jer je briga o lokalnoj zajednici naš prioritet, niti će im se onemogućiti prilaz njihovim privatnim posjedima. Potpuno zatvaranje ulice Vasilija Grđića bit će realizovano po završetku svih radova i okončanja pokrenutih postupaka”, istakli su.