“Za sada, kontakti s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nisu planirani”, rekao je Putinov pomoćnik Jurij Ušakov, odgovarajući na pitanje medija da li će, u kontekstu novonastale situacije, Vladimir Putin održati razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Podsjetimo, nakon što su se pojavile informacije o tome kako Srbija prodaje oružje zapadnim zemljama, a koje se kasnije prosljeđuje Ukrajini, ruski mediji počeli su aktuelizirati pitanje odnosa Moskve i Beograda.

Financial Times je objavio informacije o tome kako je Srbija, preko drugih zemalja, izvezla u Ukrajinu granate u vrijednosti od 800 miliona eura. List piše da Srbija diskretno povećava prodaju municije Zapadu jačajući odbranu Ukrajine, iako je samo jedna od dvije evropske zemlje koje se nisu pridružile zapadnim sankcijama Rusiji.

Povodom informacija koje je objavio londonski list oglasio se i Vučić te je rekao kako je izvoz naoružanja dio planova za ekonomski oporavak Srbije, ali da Beograd ne zauzima strane.

“Ovo je dio našeg ekonomskog oporavka i važno je za nas. Da, izvozimo naše streljivo. Ne možemo izvoziti u Ukrajinu ili Rusiju, ali imali smo mnogo ugovora s Amerikancima, Česima, Špancima i drugim. Šta oni na kraju rade s tim, njihov je izbor”, poručio je Vučić.

Ruska antisrpska medijska kampanja

Sergej Mardan, jedan od vodećih Putinovih propagandista, otvoreno je vrijeđao Srbiju nakon izvještaja da je u Ukrajinu prodala oružje vrijedno 800 miliona eura. On je kazao kako su 800 miliona eura vrijedne granate koje je Srbija izvezla na zapad na kraju ispaljene na ruske položaje u Vulhedaru, Bahmutu, Rabotinu i drugim mjestima.

“Nakon ovoga smatrate li Srbiju bratskom državom? Nemamo braće u svijetu, prokleti bili. Srbija se ponaša kao zadnja ku*va, to je neosporno”, kazao je Mardan

Zločini protiv čovječnosti

U međuvremenu je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje bivšeg ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova pod optužbom za ratne zločine i zločina protiv čovječnosti. Sud je saopćio kako su njih dvojica navodno odgovorni za dva ratna zločina: usmjeravanje napada na civilne objekte i nanošenje prekomjerne slučajne povrede civilima ili oštećenja civilnih objekata.

ICC je prethodno izdao naloge za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i ruske funkcionerke Marije Lvove-Belove zbog navodne sheme deportiranja ukrajinske djece u Rusiju.

Represivne mjere

Rusija je objavila da je uvela sankcije protiv 81 evropskog medija, ograničavajući im pristup. Kao odgovor na zabrane ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA, dnevnom listu “Rossiyskaya Gazeta“ i multimedijalnom centru Izvestija, “protivograničenja se uvode” za medije iz određenih zemalja Evropske unije i panevropskih medijskih operatera, navodi se na web stranici Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Ministarstvo je saopćilo da je “prinuđeno” da preduzme “reciprocitetne mjere”, dodajući da će Moskva učiniti isto, ako sankcije ruskim medijima budu ukinute.

Među sankcionisanima su veliki mediji kao što su “Der Spiegel“, Agencija France-Presse, španski “El Mundo“, francuski “Le Monde“…

Dok se svijet dodatno polarizuje a odnosi između Moskve sa jedne, i Brisela i Vašingtona sa druge strane, sve više zaoštravaju, represivne mjere unutar same Rusije ali i u odnosu na druge zemlje jačaju. U tom prostoru pronašla se, bolje upućeni bi rekli, snishodljiva Srbija čije rukovodstvo nikako da zauzme jasan stav. Vučićeve igrarije između istoka i zapada odavno su jasne i providne, samo neupućeni i zaluđeni vjeruju da Srbija još uvijek nekako dobro balansira. Na toj klackalici ili vagi, tas uvijek prevagne na onu stranu gdje je šteta, u ovom slučaju po Srbiju, neizbježna. No, očito je da majstor spinova uspjehe može ostvariti samo u Srbiji jer je svijetu, sve već odavno jasno.

By admin