Završni čin nabavke respiratora je odlazak Solaka, Hodžića i Novalića u zatvor u Vojkoviće. Završni ne znači i zadnji trzaj ovog trojca da se domogne slobode. Tokom boravka u zidinama novosagrađenog zatvora, priprema se, razvija i pomno izvršava strategija žalbe ili pomilovanja. U cijeloj priči, intrigantan je stranački status Fadila Novalića. On je i dalje potpredsjednik ove stranke i član Predsjedništva SDA. Kako je moguće da, pravosnažno presuđeni bivši premijer Federacije BiH, i dalje važi za ključnog saradnika Bakira Izetbegovića i da li će on izbaciti/isključiti/otjerati Fadila iz stranke?

Odavno je na snazi pravosnažna presuda protiv bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića, kojom je proglašen krivim za kriminalnu nabavku respiratora i osuđen na kaznu od 4 godine zatvora. U međuvremenu, do odlaska na izdržavanje kazne u zatvor u Vojkoviće, Novalić je svim silama pokušavao odgoditi ili preciznije obesmisliti presudu, žaliti se, tražiti pomilovanje, krivicu prebaciti na druge a ponajviše na medije i novinare, zaposliti se na projektu koji će propasti ako on ode u zatvor a firma izgubiti milione maraka, kukati na strane ambasade, pokretati online armadu istomišljenika za njegovu tezu nevinosti, plaćati skupe advokate pa i one koji su, donedavno, o njemu i njegovoj ulozi tokom nabavke respiratora imali samo riječi kritike i osuda. Ali trud je, bar za sada, uzalud. Fadilu se zakon ispriječio ispred slobode pa na kraju mora u zatvor. Međutim, odlazak u zatvor ne umanjuje njegove i napore njegovog advokatskog tima, da se slobode dokopa na ovaj ili onaj način.

Može li Fadil na slobodu?

Može. Naravno, ali nakon odslužene 2/3 kazne uz ispunjavanje drugih zakonskih uvjeta. Ostatak kazne može provesti na slobodi uz određene mjere kao što su uvjetna kazna ili zabrana napuštanja mjesta prebivališta ili kućni pritvor. Može pokušati Fadil sa advokatima da ubrza taj proces, obaranjem presude pred Ustavnim sudom ili izvojevanjem pomilovanja od strane Predsjedništva BiH koje ima takvu zakonsku mogućnost. Krenimo redom. 2/3 kazne uz primjereno vladanje je zagarantovana opcija ukoliko sve druge propadnu. Obaranje presude pred Ustavnim sudom ovisi od toga kakav će stav zauzeti Ustavni sud. Bitno je napomenuti da je Novalić, zajedno sa svojim advokatima, igrao na kartu pojedinih SDA kadrova kojih i dalje ima u toj instituciji. Međutim, posve je neizvjesna odluka Ustavnog suda po njegovoj apelaciji. Treća opcija je traženje pomilovanja od Predsjednjištva BiH. No, ta je priča vrlo brzo dobila zaključak. Ekspresno su, nakon što se takva mogućnost javno pomenula, reagovali iz kabineta Željka Komšića i Denisa Bećirovića, naglašavajući da zeleno svjetlo za pomilovanje od njih Novalić neće imati. Željka Cvijanović se o tom pitanju nije oglašavala. Jasno je da su stavovi Komšića i Bećirovića zakucali Fadilova nadanja o slobodi putem pomilovanja. Nadalje, njegovi advokati najavili su žalbu i Evropskom sudu za ljudska prava no tek taj proces i njegov ishod su itekako neizvjesni.

Zašto je Sud BiH odbio njegovu žalbu?

Sud Bosne i Hercegovine, u potpisu v.d predsjednika Suda Minke Kreho, a u obrazloženju odbijanja žalbe Fadila Novalića, navedeno je nekoliko stavki koje zorno svjedoče beskrupuloznim tendencijama Novalića da obesmisli presudu i izbjegne sankcije.

U obrazloženje se kaže da je Novalić tražio odgodu zbog navodnog posla kojeg je sklopio sa kompanijom Wagner Automotiv iz Gradačca. Suvlasnik ove kompanije je njegov prijatelj i kolega iz stranke Nurudin Peštalić. Novalić je s njegovom kompanijom napravio ugovor o djelu kako bi radio na smanjenju emisije CO2. Novaliću je za taj posao navodno trebalo 6 mjeseci. Sud je međutim utvrdio da je Novalić potpisao ugovor nakon što je već znao prvostepenu presudu kojom je također osuđen na zatvorsku kaznu. Zbog toga Sud BiH smatra da je Novalić bio svjestan neizvjesnosti ishoda žalbenog postupka te da je s oprezom trebao pristupiti mogućim poslovima s kojima bi mogao sam sebe dovesti u nepovoljan položaj.

Iz ovoga je jasno kako je Novalić unaprijed osmislio strategiju po kojoj je trebao dobiti odgodu izvršenja presude dok bi se za to vrijeme radilo na apelaciji prema Ustavnom sudu ili pomilovanju prema Predsjedništvu BiH. Dakle, Novalić je svjesno pokušao izigrati pravdu i obesmisliti presudu Suda BiH. To u suštini govori kako je, lični komoditet opterećen pravosnažnom presudom za dokazanu kriminalnu nabavku respiratora, važniji od državnih institucija koje, SDA kao samoproglašeni zaštitinik države, svjesno gura u ambis. Da budemo jasniji. SDA a Novalić kao jedan od potpredsjednika, u vrijeme nakon pravosnažnosti presude negirali su Sud BiH na način što su osporavali presudu i time nedvojbeno udarili na jedan od tri stuba svake države. Ako polazimo od činjenice da su zakonodavna, izvršna i sudska vlast stubovi demokratke države, izbijanjem jednog od njih ne urušava se samo demokratija već i država kao takva. Ovakva nastojanja i ponašanja pojedinih funkcionera SDA a u prvom redu Fadila Novalića, još jednom je ogolila drskost politike nad državom BiH.

Da li će Bakir Izetbegović isključiti Novalića iz SDA?

Trebao bi, ali. Podsjetimo se prvo na nekoliko činjenica. Prva reakcija šefa SDA Bakira Izetbegovića na presudu bila je degradacija samog sudskog postupka te proglašenje Novalića za nevinog čovjeka.

“Za dokazivanje namjere o izvršenju krivičnog djela zloupotrebe službene dužnosti potrebni su jasni i nedvosmisleni dokazi. Mi u dokaznom postupku nismo vidjeli takve dokaze. Iz izvedenih dokaza osnovano se može zaključiti da optuženi Novalić nije radio ništa što bi prevazilazilo ovlaštenja premijera u vrijeme pandemije i proglašenog vanrednog stanje.” – kazao je Izetbegović.

27. januara ove godine Sud BiH je otpremio pravosnažnu odnosno drugostepenu presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi. Mjesec dana kasnije, tačnije 23. februara u Brčkom je održana sjednica Glavnog odbora SDA. U prvom redu sa Izetbegovićem našao se i pravosnažno presuđeni bivši federalni premijer.

Glavni odbor SDA, Brčko 23.02.2024.

Kako SDA na čelu sa Izetbegovićem poštuje sudske presude, najbolje svjedoči njegova izjava od 21.9.2020. godine kada je Izetbegović govoreći o aferi ‘Asim’ rekao: “Bit će afera, bit će korupcije. Gdje god ima vlasti događalo se, rješavat će se te stvari, bit će odstranjeni oni koji prave probleme”.

Dakle, Novalić je na pomenutoj sjednici Glavnog odbora SDA u Brčkom već bio pravosnažno presuđen pa iznenađuje ponašanje lidera SDA koji Novalića, kako je to sam rekao, nije ‘odstranio’. S druge strane, glasni su iz SDA kada govore u ime drugih stranaka a posebno onih iz RS-a. Naravno, svako za koga se dokaže da se ogriješio od zakon treba, ako ništa, radi vlastitog ljudskog, moralnog pa u konačnici i stranačkog digniteta, sankcionisati ili, kako to kaže Izetbegović – odstranitti, ali to treba raditi i u vlastitom dvorištu.

Žalosno je i krajnje drsko bilo ponašanje i govor Novalića na pomenutom Glavnom odboru. Tada je, kako je to navedeno na jednom lokalnom portalu bliskom SDA, Novalić se vrlo emotivno obratio pojasnivši mnoge detalje u vezi s njim, aferom respiratori i presudom, koji većini članova Glavnog odbora nisu bili poznati. Na kraju sjednice opšti je zaključak da Glavni odbor, kao i stranka, u smislu konstruktivne opozicije i dalje moraju intenzivno raditi na očuvanju Bosne i Hercegovine. Dakle, bivši premijer pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine a zbog kriminalne nabavke kineskih respiratora, govori o očuvanju Bosne i Hercegovine.

Jedan od najznačajnijih pokazatelja da Bakir Izetbegović nema namjeru provestiti vlastite riječi u djela, bar ne kada je Novalić u pitanju, vidljivo je i u obrazloženju odbijenice Suda BiH. Tamo je, naime spomenuta ekonomska povezanost Fadila Novalića sa firmom Wagner Automotiv iz Gradačca. Prisjetimo se još jednom da je suvlasnik ove kompanije Fadilov prijatelj i stranački kolega Nurudin Peštalić.

Ko je Nurudin Peštalić?

Nurudin Peštalić je biznismen iz Gradačca, član SDA i jedan od velikodušnih finansijera ove stranke. Veza između Peštalica i SDA – Bakira Izetbegovića traje godinama a intenzivirala se nakon što je Novalić imenovan za premijera Federacije BiH. Podsjetimo i kako su 2017. godine, tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić te ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, tadašnji visoku funkcioneri SDA i bliski saradnici Bakira Izetbegovića, posjetili Gradačac, gdje su obišli proizvodne pogone WAGNER AUTOMOTIV” i mljekare “MI99”. Sva ta preduzeća su u vlasništu Nuridina Peštalića  a on posjeduje još jednu firmu “Solid Wood” koja se bavi proizvodnjom namještaja. Peštalić zapošljava na stotine radnika.

Upravo je Peštalićeva firma bila spona za eventualno dobijanje slobode Fadilu Novaliću ali, kako smo već pisali, plan nije uspio. Konekcija Peštalić – Novalić – Izetbegović u ekonomskom odnosno financijskom kontekstu, jedan je u nizu razloga zašto Bakir Izetbegović neće isključiti Novalića iz stranke.

Ako kojim slučajem to i uradi, biće to samo predstava i jedan protokolaran čin za javnost ali ne i suštinsko odstranjivanje Novalića i čišćenje vlastitih stranačkih redova, kako je to nakon Općih izbora 2022. godine najavio lider SDA.