trovanje gljivama gljive pečurke

Od početka sedmice u UKC Tuzla javilo se 26 pacijenata koji su imali tegobe uzrokovane trovanjem gljivama. Nakon opservacija jedan pacijent je zadržan na daljnjem liječenju.

“Pregledano je ukupno 26 osoba i jedna osoba je zadržana u UKC Tuzla. Očekujemo do kraja dana da bude otpuštena na kućno liječenje”, izjavila je za Fenu Ersija Aščerić-Mujedinović iz Službe za komunikacije UKC-a Tuzla.

Prvi simptomi se javljaju pola sata nakon konzumiranja gljiva otrovnica i ogledaju se u mučnini, povraćanju, dijareji. Najčešći simptomi su bolovi u trbuhu, konstantna mučnina, povraćanje koje se ne može zaustaviti niti donosi olakšanje za otrovanoga, proljev do 25 puta dnevno. Drugi simptomi su suhoća usta, suha koža, suzne oči, ošamućenost, znojenje, osjećaj hladnoće i preniska temperatura, jaka glavobolja, problemi u funkcioniranju dišnih organa, problemi u radu srca, bol u bubrezima i želucu.

Pacijenti koji su zadržani na liječenju imali su problema sa centralnim nervnim sistemom, odnosno sa halucinacijama ili pospanosti.

Iz UKC Tuzla apeluju na građane da obrate pažnju prilikom konzumiranja gljiva jer i najbolji poznavaoci znaju pogriješiti prilikom odabira između jestive i otrovne gljive.

Trovanje može ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje, a u konačnici može rezultirati i fatalnim ishodom.

Kod prvih simptoma, makar i lakših, zatražite liječničku pomoć. Pokušajte isprati želudac tako što ćete popiti puno vode i pokušati što više povratiti sadržaj iz želuca. Zgrijte se kako vam se temperatura ne bi dodatno spustila. Ostatke gljiva koje ste konzumirali nemojte baciti jer mogu poslužiti za laboratorijsku analizu o broju i vrsti toksina što će olakšati terapiju.

Treba imati na umu da do trovanja gljivama ne mora doći samo od otrovnih gljiva nego i ako ste pojeli gljive koje su u hladnjaku stajale duže od 24 sata.

Zelena pupavka – najotrovnija gljiva

Zelena je pupavka izuzetno toksična i odgovorna je za većinu smrtonosnih otrovanja gljivom. Procijenjeno je da je 30 grama (1 oz) zelene pupavke dovoljno da izazove smrt čovjeka. Godine 2006. u Poljskoj se otrovala tročlana obitelj, od kojih se dvoje izvuklo s neophodnom transplantacijom jetre. Strogo se predlaže da se potencijalna zelena pupavka ne stavlja u košaru s drugim jestivim gljivama i da se izbjegava međusobno dodirivanje. Toksičnost zelene pupavke ne smanjuje se kuhanjem, zamrzavanjem ili sušenjem; toksičnost je postojana, a prvi znaci su obično kasno vidljivi.

Zelena pupavka je smrtno otrovna gljiva. Ona je najotrovnija gljiva, znakovi trovanja javljaju se od 6 do 27 sati nakon konzumacije.

Ovdje moramo još jednom upozoriti ljubitelje gljiva da svaki primjerak ubranih gljiva dobro pregledaju kako se ne bi kojim slučajem potkrala i koja zelena pupavka ili druga vrsta otrvovne gljive umjesto neke jestive gljive. Posebno je potreban velik oprez pri branju mladih pečurki.

By admin