U srcu Baščaršije: Tip-Top – slastičarna koja već osamdeset godina čuva duh Sarajeva
U samom srcu sarajevske Baščaršije smjestila se slastičarna Tip-Top – kultno mjesto koje već više od osam decenija njeguje tradiciju, mirise i okuse djetinjstva. Njena najveća posebnost je boza – blago fermentisano piće koje generacije Sarajlija piju upravo ovdje, rame uz rame s limunadom, tahan-halvom, zimskim sladoledom i šampitom.
Priča Tip-Topa počinje 1939. godine, kada je Bekteš Bekteši iz Dragaša kod Prizrena doselio u Sarajevo i otvorio ovu skromnu slastičarnu. Danas, porodičnu tradiciju s istom strašću i poštovanjem nastavljaju njegovi sinovi, unuci i praunuci – odlučni u namjeri da ne podlegnu prolaznim trendovima.
Sve u Tip-Topu odiše autentičnošću: samo četiri stola, nekoliko stolica, izlog pun baklavi, rolata i domaćih kolača koji prizivaju jednostavnija vremena. Mnogi posjetitelji kažu da su kolači “kao nekad” – upravo tu leži njihova čar. Tu dolaze ljudi koji su dolazili kao djeca sa svojim roditeljima i djedovima, a danas dolaze sa svojim unucima.
Boza iz Tip-Topa priča je za sebe. Tačan broj prodatih čaša niko ne zna – niti ih broje. Recept ostaje porodična tajna, a ponude za industrijsku proizvodnju i plasman u trgovine redovno odbijaju. “Ne želimo dodavati konzervanse. To bi bilo varanje i nas i naših mušterija”, s ponosom poručuju vlasnici.
Mala radnja privlačila je i poznata imena – Goran Bregović, koji je živio u blizini, često je svraćao, kao i legendarni Hase, Džoni Štulić i mnogi drugi koji su u Tip-Topu prepoznali ono istinsko i nepromijenjeno.

U vremenu sve bržih promjena, Tip-Top ostaje ono što je oduvijek bio – svijet za sebe, gdje vrijeme stoji, a tradicija živi kroz tople mirise, domaće okuse i sjećanja koja ne blijede.