Odigrana je prva utakmica Evropskog prvenstva u nogometu čime je zvanično započeo period od 30 dana kada će ljubitelji sporta moći uživati u nastupima 24 reprezentacije.

EURO 2024 otvorile su reprezentacije Njemačke i Škotske na Allianz Areni u Münchenu. Njemačka je od samog početka bila favorit u ovom duelu, mada su neki ipak razmatrali i mogućnost dominacije Škotske jer su fudbaleri, potaknuti navijačima kojih je u München došlo čak 100.000, imali ogroman podstrek u svom trećem nastupu na EURU.

Njemačka briljirala svojom igrom

Međutim, Njemci su dokazali svoj kvalitet i bili dominantni na terenu svih 90′ minuta igre. Susret je završen rezultatom 5:1 u korist domaćina, a pogodak koji je smanjio vodstvo Njemačke bio je autogol stopera Antonia Rüdigera. Nakon što je Škotska izvela slobodan udarac, lopta odlazi u šesnaesterac Njemačke, jedan od gostujućih igrača šutira, lopta se odbija Rüdigeru od glavu i ulazi u mrežu Manuela Neura.

Foto: Reuters

Gostujući navijači su se na kraju ipak malo razvedrili, s obzirom na to da tokom cijele utakmice nisu imali razloga za bilo kakvo slavlje. Iako je u pitanju autogol, sigurno da je Škotima, koji su došli tako daleko da podrže svoju reprezentaciju, bilo lakše izaći sa stadiona sa barem jednim pogotkom, kakav god on bio.

Susreti na današnjem rasporedu

Danas su na rasporedu tri utakmice 1. kola Evropskog prvenstva 2024. godine. Prvi na rasporedu je duel između Mađarske i Švicarske koji se igra od 15:00 sati.

Od 18:00 sati imat ćemo priliku ispratiti nastup naših komšija Hrvata koji će se suočiti sa reprezentacijom Španjolske.

Posljednju utakmicu zakazanu za danas igrat će Italija i Albanija s početkom u 21:00 sat.